- Pekat,tidak berbuih dan manis-Madu asli sgt pekat kerana kandungan airnya tdk melebihi 20 peratus.Jika berbuih ini bermakna madu sudah terdedah lama pd ruang terbuka dan rasanya sedikit masam.
- Tidak menembusi kertas-Ujian ini juga petunjuk kandungan air dlm madu.Jika terlalu byk air,kepekatan madu mengurang hingga mampu menembusi kertas.Begitu pun hati2 kerana gula merah yg dicampur madu jugaakan membuatnya kelihatan pekat.
- Mengeluarkan gelembung bila dipanaskan-Terdapat perbezaan antara madu dan gula bila dipanaskan.Bila gula dipanaskan,permukaannya mengeluarkan byk buih spt air mendidih manakala madu asli,menghasilkan gelembung udara yg membesar dan kemudiannya meletus.
- Tdk mengering bila dijemur-calitkan sedikit madu pada tangan lalu jemur di bawah matahari.Madu asli tidak akan mengering namun madu yg sudah dicampur gula akan membentuk lapisan kerak gula di tangan.
sumber SINAR HARIAN....
2 comments:
Leeaneem: madu bagus utk makanan. tp bermadu? heh3.....just a joke......:)
xminat la.. makan pun sbb t'paksa. hu3..
Post a Comment