HeartBeat~ Tekan

Wednesday, November 2, 2011

...DHUHA...

Dhuha
Adapun kelebihan sembahyang Dhuha itu sepertimana sabda Rasullullah Sallallahu ‘alaihi Wasallam yang maksudnya : "Dua rakaat Dhuha menarik rezeki dan menolak kepapaan."

Dalam satu riwayat yang lain Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang maksudnya : "Barangsiapa yang menjaga sembahyang Dhuhanya nescaya diampuni Allah baginya aku segala dosanya walaupun seperti buih dilautan."

(Riwayat Ibnu Majah dan At-Tirmidzi)

Rasullullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam pernah bersabda yang maksudnya : " Pada tiap-tiap pagi lazimkanlah atas tiap-tiap ruas anggota seseorang kamu bersedekah; tiap-tiap tahlil satu sedekah, tiap-tiap takbir satu sedekah, menyuruh berbuat baik satu sedekah, dan cukuplah ( sebagai ganti ) yang demikian itu dengan mengerjakan dua rakaat sembahyang Dhuha ."


( Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim )

Dhuha boleh dilakukan bermula kira-kira 20 minit selepas terbit matahari atau disebut dalam kitab-kitab fikah sebagai tinggi matahari daripada pandangan jauh sekadar satu al-Rumh atau batang lembing yakni kira-kira dua meter. Waktu solat ini pula berakhir sebelum menjelang waktu Zuhur. Jadi, secara mudahnya dapat difahami bahawa batas waktu solat sunat Dhuha ini antara pukul 7 pagi hingga 1 petang.


Berkenaan waktu afdalnya pula iaitu ketika sinar matahari kian panas berdasarkan sepotong hadis Nabi s.a.w. yang dirakamkan oleh Zaid bin Arqam. Rasulullah s.a.w. menjelaskan: "Solat Dhuha ini afdalnya ketika matahari telah meninggi dan kian panas sinarnya." Imam Nawawi menghuraikan masa tersebut sebagai masa berlalunya seperempat tempoh siang hari iaitu pukul 10 pagi hingga 1 petang (Kitab al-Majmu’ karangan Imam Nawawi).


Justeru, waktu sedemikian eloklah dilaksanakan solat tersebut, apatah lagi pada saat itu badan memerlukan ‘rehat sebentar’ setelah penat bekerja. Maka disarankan juga sekiranya masa tersebut diisi sekadar empat hingga lima minit dengan sujud menyembah Ilahi sama ada di rumah atau di tempat kerja dengan syarat tidak mengetepikan perkara-perkara atau urusan yang wajib dan utama daripada yang sunat. =)

Solat sunat Dhuha ini dilakukan seperti solat-solat lain, cuma bacaan yang dianjurkan Baginda s.a.w. selepas al-Fatihah, menurut hadis yang disampaikan oleh Uqbah bin Amir, ialah surah al-Syams pada rakaat pertama dan al-Dhuha pada rakaat kedua. (Riwayat al-Hakim). Solat sunat Dhuha juga boleh dilakukan sebanyak 4,8 dan 12 bergantung kepada kemampuan dan kelapangan waktu.


Namun, perkara (bacaan dalam solat) ini adalah sesuatu yang subjektif dan tidak statik. Maka tidak perlulah hanya terikat dengan kaifiat tertentu dan bacaan tertentu. Apa yang penting, solat tersebut diniatkan dengan betul, syarat-syaratnya dipenuhi dan rukun-rukunnya disempurnakan sebaik-baiknya. Begitu jugalah dengan doa selepas solat tersebut. =)

Friday, October 28, 2011

...yang mana satu adalah kamu...

tak jujur : orang yg kentut dan salahkan orang lain

bengong : orang yg tahan kentut berjam-jam

yakin diri : orang yg kentut dgn lantang

sadis : orang yg kentut dlm selimut dan kibas-kibaskan baunye

strategik : orang yg sembunyikan bau dan bunyi kentut dgn ketawa yg kuat

misterius : orang yg kentut tapi tak dapat dikesan

gugup : kentut bila disergah

periang : kentut pelan-pelan pastu senyum sorang-sorang

pemalu : kentut terkepit-kepit

makasih pak GOOGLE


Thursday, October 27, 2011

...GOOD...BETTER...BEST OF THE BEST...

GOOD
BETTER
BEST of THE BEST

-korang plak macam mane-

Wednesday, October 26, 2011

...kecewa 2 in 1...

kisah ini adalah kisah benar
hanya berkaitan dgn yg hidup
tapi tak berkaitan langsung dgn yg mati
inilah kisah sedih,kecewa dan duka....

kisah ini berlaku di malam minggu
2 kisah mengecewakan teman berlaku di malam yg sama
berbeza waktu,berlainan lokasi
berlaku kepada 2 watak kesayangan teman...

kisah pertama berlaku kira2 jam 8.30 malam
mata tertumpu di kaca TV saluran 812
derby antara 2 Manchester amat ditunggu2
pertarungan berlangsung di kubu keramat Red Devil
selautan merah memenuhi stadium
menenggelamkan bandar kebiruan
prittttttttttttttttttttttt.....tiupan wisel penamat sang pengadil
MU 1-MC 6....
KECEWA PERTAMA......waaaaaaaaaaaaaaa

maka beralih pulak kesaluran 811
hajat nak saksikan revenge LCW
kali ni stadium tertutup kat Denmark jadi medan pertarungan
sorang NO 1...yg sorang lagi NO 3
Lee Chong Wei vs Chen Long...
kecewa ke-2 bakal menjelma
set pertama LCW macam terpukau atau pun dah sasau
main pun dah macam c!8@!....
at last memang betul2 teman kecewa
kecewa berganda siut.....
LCW tewas lagi...
teman pun kecewa lagi....waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
please tolong ubati hatiku yg luka ini


Tuesday, October 25, 2011

"TRAP" @ Sg Klah.....

Banyaknye sawang kat blog teman nih.Lama bebeno dah tak ngupdate apa2 entry.Nak kata sibuk tak la sangat.Nak kata malas...mmmm....itu lah jawapan yg kita cari....hahahaa.Biasala kan bila kemalasan mula melanda....sendiri mau ingat la....
Ok la...stop membebel..nak tanya korang nih.Apa aktiviti korang ngan fanili buat ujung2 minggu yg mendung2 hujan ni.Adakah melepak saje di rumah sambil mentido bagaikan ular sawa kekenyangan.Atau ber facebook sepanjang hari,sepanjang malam.terpulang la apa yg korang nak buat.Ade aku kesah.Tu kan korang punya pasal....
Haaa...ini teman nak cite teman ngan famili punya pasal.Sabtu lepas we all berpicnic-kan @ TRAP Sg Klah.TRAP tu bukan perangkap tapi singkatan pada Taman Rekreasi Air Panas.Lokasinya kat area Felda Sg Klah.Agak femes gak arr tempat nih.We all pun dah banyak kali gak picnic kat TRAP nih.Jarak dari tempat teman pun tak jauh sangat.Dalam plus minus 45 ke 50 nimit je dah sampai.Belanja pun murah.Tiket masuk pun patut2 je.Tempat mandi pun kira safety jugak utk kanak2.

 mandi time...teman ngan anak2 paling 1st
menerjunkan diri dalam kolam nih...
 maka terkorbanlah RM24 buat membeli 2 biji pelampung tuh...
 manusia ke-2 yg menerjunkan diri...
adik teman...sanggup tak makan dulu katanye
tak sabo nengok teman ngan anak2
bermandi-manda....
cik Odah yg paling gumbira hari tu
sebab dia dah boleh jalan2 dalam kolam tu
tanpa pelampung itiknye...
peace versi cik Odah...khas buat
"IBU n Atien Abern"
hahahahaha....

 turn my wife plak menerjunkan diri lepas menyantap
makanan yg dibawak...
 ini dia penunggu kolam...
hahahahaha...

nasib baik ade jugak orang yg perihatin...
tima kasih la kat akak ke adik ke
yg tolong ambikkan gambo nih...
kesian nengok kami katanye..jenuh nk ambik
pic sendiri....
 ini la dia mak kesayangan kami yg spoting abiss
sanggup jadi penjaga beg,makanan dan cucu yg
lagi sorang...sedangkan anak2,menantu dan cucu2
berseronok tak hengat dalam kolam....
tima kasih mak...jasamu kami kenang...
 ni plak hero yg sebabkan nenek dia tak boleh
ikut mandi sekali sebab tgh enak mentidokan diri...
 tengok..spoting tk spotingnye mak teman...
 akhirnya mak dapat juga berendam dalam kolam
bersama anak2 n cucu2 serta menantu2...
 mak boleh join sebab hero teman dah bangun
dari beradu...maka mamanye pulak
take over...

Maka bergumbiralah kami sambil berkubang2an.Umat2 manusia lain pun dah makin ramai yg datang.Kebanyakannye datang ngan famili memasing.Bagus sebenarnye aktiviti macam nih.Dapat la kita lebih merapatkan ikatan kekeluargaan sesama kita.Al maklumlah zaman serba moden n maju nih,kita terlalu sibuk dgn hal2 mencari rezeki terutama mencari duit yg tk pernah2 cukup.So dgn adanye aktiviti seumpama ini dapat lah jugak kita menyeimbangkan antara keprluan dunia dan hubungan sesama ahli keluarga.....kalau korang setuju ngan bebelan teman nih..silalah setkan masa dan lokasi..pegilah berpicnic dgn famili tersayang.Duit boleh cari beb...tapi keluarga....sendiri fikirlah beb....ADIOSSSSSSS




Thursday, September 8, 2011

raya punya cerita

Dah lama sangat tak buat entry baru dlm blog nih.Ni baru rasa nak menggigihkan diri buat entry baru.Tu pun sbb cam jeles je bila nengok blog adik ngan kakak teman.Masing2 dah start citer pasal raya.So teman pun tknak ketinggalan.Ni yg tetiba semangat balik nak buat entry nih.....heheheheeh....
Ok...teman start ngan malam raya dulu la yeak....Tahun ni tiba giliran balik umah mak mertua dulu.tahun lepas dah umah mak teman kan.Kena la gilir2.Lagi pun umah mak ngan mertua teman tak jauh mana pun.Kira dalam jajahan yg sama je ngan umah teman.Bila2 boleh balik.Jadinye teman ngan wife decide nak balik malam raya jer.
sebelum berangkat tu we alls sempat le berfoto2an di umah sendiri......dah 2 kali raya tak pernah lagi ambik gambar pakai baju raya kat umah sendiri.Ni baru first time......teruja sesangat.....


serba coklat untuk raya pertama tahun ni.....


peace no war....

Odah punye peace memang unik....

anak2 papa...

coklatnya kamu....

silakan makan tuan putori...

makan2 ....jgn malu-malu...

Friday, August 26, 2011

dapurku berasap kembali

Minggu lepas adalah minggu travel teman ngan family.Bukak pose merata tempat.Rumah mak...pastu umah mak mertua...pastu umah mak lang...last sekali kat batu Gajah,umah mak uteh...sakan betul.Tu baru jalan2 bukak pose tu...belum lagi jalan2 aidilfitri....
Dipendekkan cerita,oleh kerana kitorang bukak pose around the world,maka secara automatiknyer juga dapur umah teman dah lama tak berasap....Dipendekkan cerita lagi,teman pun merequestlah menu berbuka untuk minggu ni start Isnin lepas made by my wife hand.Dah jemu plak asyik tapau kat PARAM jerk.
Makanye dgn rasa kasih dan sayang terhadap suaminye ni,wife teman pun bersetujulah dgn segala permintaan sang suami.Terhasillah beberapa juadah yg istimewa dan dipenuhi dgn rasa kasih,cinta dan sayang macam kat bawah nih........heheheh...boleh blah tak ayat mengampu nih....

4 jenis juadah siap on-time

main menu...nasi goreng sotong
cinta sayang

berpasangan dengan ayam masak merah
semerah cinta ROZANEEM

bersayurkan tempe goreng bersuun
rindu kasih

tak ketinggalan ayam goreng upin-ipin
permata hati

ulam pucuk daun betik
marah2 sayang

dimaniskan lagi dgn agar2 laici
semanis kurma

dan dilengkapi dengan air bandung
manisnya senyummu...

...amacam terliur tak....

Thursday, August 25, 2011

...lebih hebat dari biasa...

TAWARAN HEBAT HANYA DI BULAN RAMADHAN
al-MUBARAK

aktiviti2 menarik
-bersahur
-berpuasa
-berbuka puasa
-solat berjemaah
-tadarus al-quran
-solat terawih
-tazkirah ramadhan
-qiamullail
dan banyak lagi....

offer dan tawaran percuma
serta diskaun hingga
100%
-ganjaran pahala berlipat kali ganda
-bonus hingga 1000 bulan

syarat2 dan kelayakan:
-warga muslim
-muslim sejati
-tiada had umur
-ikhlas beramal
-mengharap keredhaan ALLAH swt
...TERBUKA KEPADA SEMUA UMAT ISLAM SELURUH DUNIA...

cepat-cepat....datang lah segera ke "gedung pahala" @ masjid2,
surau2,madrasah2 dan yg sewaktu dengannya
berhampiran rumah anda...

sebarang pertanyaan sila hubungi
"HOTLINE" anda di no 24434
talian bebas tol dan percuma setiap masa
tiada caj dikenakan

pastikan anda dan keluarga tidak terlepas peluang keemasan
setahun sekali ini...
tawaran hebat ini hanya tinggal
"5 HARI"
sahaja




Thursday, August 18, 2011

...trend biasa di hujung pose...

Lebih kurang 2 minggu je lagi kita dah nak raya.Situasi sekarang dah bertukar.Kalau awal2 pose dulu orang ramai besesak2 dan beduyun2 gi mesjid2 ngan surau2.Yang tak penah jejak kaki kat rumah Allah ni mas bulan2 yg lain pun dah jadi rajin ke mesjid.Tujuannye sama nak terawih secara berjemaah.Alhamdulillah,berkat bulan Ramadhan.
Tapi bak kata pepatah "kusangka panas hingga ke petang,rupanya hujan di tengahari"...Masuk je minggu ke-3 pose mesjid2 ngan surau2 kat mana2 pun dah mula lengang.Kalau sebelum ni penuh saf sampai ke belakang,tapi la ni ada ler 5 saf yg penuh.Mane2 mesjid yg buat 20 rakaat,5 saf tu penuh had 8 rakaat jer.Pas tu tinggal la 2 saf setengah.Last2 tinggal 1 saf jer.Yang lain dah tepuk2 perut,keluar saf terus start motor....
Ke mana peginye jemaah2 yg lain.Korang tentu lebih arif,ke mana menghilangnye diorang semua nih....Biasa dan dah jadi trend plak...Masuk je minggu2 last pose,mesjid yg penuh dah jadi lengang...supermarket2 plak yg jadi tumpuan.Bazar2 raya dah tumbuh macam cendawan.Sale sana sale sini.10% ada,20% ada....70% pun ade.Poket plak tengah sendat ngan duit bonus kerajaan....apa tunggu lagi shopping la jawabnyer....
Kadang2 tefikir jugak kat kepala nih,sampai bila la trend ni akan diteruskan macam ni.Apa salahnye kita lebihkan sikit ibadat di bulan yg mulia nih.Nak shopping bukan tak boleh,tapi ubah la timenyer.Shopping belah siang plak.Mungkin ade yg kata shopping siang letih sbb tak boleh makan.Shopping malam best,tak letih sbb boleh makan.Alah bisa tegal biasa....biasa2kanlah...rugi la..Ramadhan setahun sekali jer...sale2 nih tiap2 bulan ade...Preparation raya buat ala kadar je kan elok.Tak pun buat preparation awal.masuk bulan Ramadhan fokus buat ibadat plak.Sayang kita tinggalkan pahala,tapi kejar yg ntah hape-hape....Pade yg tersa teman mohon maaf lah..sekadar nak mengingat jer.Kita ni kan manusia..sentiasa terlupa........................so tepuk dada tanyalah IMAN...




Monday, August 8, 2011

seloka RAMADHAN

Ramadhan al-Mubarak menjelma kini
pejam celik2 dah masuk 8 hari
dah tentu ramai yg dok kira hari
tak sabar nak sambut Aidilfitri

tak sabar nak sambut aidilfitri
sibuk membeli itu dan ini
Terawikh yg datang setahun sekali
dah tak dihirau,dah tak dipeduli

dah tak dihirau,dah tak dipeduli
duit makin susut,poket makin kurang isi
apa yg penting taste mesti tinggi
mengharap pujian melambung tinggi

mengharap pujian melambung tinggi
pada yg datang bekunjung nanti
tak kisah hutang dulu sana-sini
janji "ngetop" di Aidilfitri

janji "ngetop" di Aidilfitri
tu yang sanggup jumpa pak "chetti"
pak "chetti" suka tidak terperi
tak cukup nanti,datanglah lagi

tak cukup nanti,datanglah lagi
kata aluan nak bunuh diri
jangan diturut nafsu yg tinggi
esok2 sape yang rugi?

esok2 sape yg rugi?
dah ditanya banyak la kali
tapi degil melekat kat hati
nak pinjam jugak,tanggung la sendiri

nak pinjam jugak,tanggung la sendiri
jangan susahkan anak dan bini
pak "chetti" kejar tau plak lari
sembunyi sana sembunyi sini

pesanan khas buat semua
berjimat cermat amalan mulia
sambutlah Aidilfitri semampu kita
lebih la elok serba sederhana
berkat dapat pahala berganda






Friday, July 29, 2011

perjuangan belum selesai.....

Lupakan apa yg sudah terjadi.Kalah menang adat pertandingan.Sekali tewas tak bermakna tewas selama2nye.Perjuangan Harimau Malaya dalam aksi kelayakan piala dunia dah berakhir.Tewas pada "Singapore Celup" agg 4-6.
Apa pun kita tetap perlu berbangga,sebab team kita pure Malaysian....no "foreigners".So lupakan pasal bola.Ada satu lagi perjuangan yg perlu kita sama2 tempuhi.Perjuangan dan pertempuran menahan nafsu lapar dan dahaga serta perkara2 yg boleh membatalkannya.Ramadhan kembali lagi.Cuma tinggal 2-3 hari saje lagi kita di bulan Syakban.Marilah sama2 kita mengucapkan selamat datang kpd bulan Ramadhan yg penuh keberkatan,kemuliaan dan keampunan ini.Bersama2lah kita mengimarahkan bulan Ramadhan kali ini.
Sebagai seorang muslim,teman ingin berpesan kepada diri teman sendiri dan kepada sahabat2 semua,penuhilah Ramadhan kita tahun ini dgn amalan2 yg soleh.Perbanyakkanlah bersedekah serta tingkatkanlah ibadat2 sunat yg lain.Beramai2lah kita bertarawih secara berjemaah di masjid2 mahupun surau2 berdekatan.Penuhilah masjid2 kita seperti mana kita bersusah payah untuk memenuhi stadium bagi memberikan sokongan padu kpd team Harimau Malaya.Kejarlah ganjaran pahala yg berlipat kali ganda yg telah dijanjikan oleh Allah dlm bulan Ramadhan al Mubarak ini seperti mana kita berkejar2an untuk mendapatkan tiket bola.Rebutlah peluang keemasan yg terhidang di depan mata,seperti mana Harimau Malaya berebut2 dgn Singapore hanya kerana sebiji bola.
Semoga segala amal ibadat yg kita lakukan di bulan Ramadhan ini akan mendapat barokah dari Allh swt.Mudah2an juga amal ibadat ini akan terus kita lakukan secara "istiqomah" hingga ke bulan2 yg lain......jadikanlah Ramadhan kali ini lebih baik dari yg sebelumnye.....

......ahlan wa sahlan ya Ramadhan.......

Friday, July 22, 2011

...kawan mende nih...

ini ade satu cerita,teman nak ceriti cerutu kan pade korang semua...cerita ni mungkin pernah jadi kat korang semua gak...alkisahnyer cenggini...ade le sorang sahabat FB teman merangkap member satu sekolah menengah dolu2...cumanye sahabat teman ni senior 1 tahun dari teman...nak bagi nama ke...?takyah la yeak...takot2 nanti terasa plak...terus sentap cam budak2...
satu hari tu "mamat" ni ade ler post satu statement kat wall dia...pasal isu semasa,tapi ade bau2 politik jugak la sikit...dah letak kat wall,mesti la ade yg bagi komen kan...teman pun mmg minat gak bab2 politik nih...apalagi teman pun komen la...rase2nyer komen teman tu pun umum...takde la nak tujukan pade dia ke atau sesape pon...
esoknyer,bila teman buka FB teman...teman gi la balik kat wall sahabat tu...nampaknye komen teman ade respon...respon datang dari "mamat" empunye wall...emo gilerr komen dia...takpe,lagi emo lagi teman suka...teman reply balik komennye...esok dia komen balik...kali ni tahap gaban punye komen emo...dia kata dia terpaksa remove teman dari jadi friend FB dia...alasannyer kononnyer dia nak jaga hubungan kawan antara teman ngan dia...dia jugak dah tk bagi teman komen kat wall dia lagi...lawak kan...post statement kat wall,tapi bila org komen...sentap pulak...siap remove member lagi.....
manusia2.....kenapa la "mamat" ni jadi emo sgt...padahal mase sekolah dulu,kira dlm kategori ganas gak dia nih...rambut panjang...seluar boot cut...stoking belang...tak kusangka sekarang dah jadi emosional plak.....lantak ko la bro...asal ko bahagia sudah....teman pun tak rugi apa2...sorang remove...ade ramai lagi add tau.....lu simpan la keris belekuk2 yg bekarat lu tu....tak heran noks.........

Sunday, July 17, 2011

...ADIOS TE...

keputusan dah dibuat
keputusannya muktamat
keputusannya tepat
keputusannya nekad

dia pergi tinggalkan kita
dia pergi demi cita-cita
dia pergi harap tak lama
dia pergi harapnya seketika

pergi sudah seorang rakan
pergi sudah seorang teman
pergi sudah seorang taulan
pergi sudah seorang kawan

kini yg tinggal hanya kenangan
kini yg tinggal hanya khayalan
kini yg tinggal hanya harapan
kini yg tinggal hanya ingatan

kukirim doa...kukirim pesan
buat dirimu wahai teman
semoga berjaya menempuh cabaran
semoga berjaya apa dicitakan.....



p/s : selamat menjalani latihan maritim kepada teman maya-ku...Tengkorak Emas...
        tabik spring buat Komander Tengkorak Emas...

Saturday, July 16, 2011

..tetap sokong Harimau...

Oh kusangka panas sampai ke petang,rupanya hujan di tengahari.Belum pun pulih kecederaan dibedil dek meriam The Gunners tempohari,kali ni giliran The Red pula menambah luka sang Harimau Malaya.Harimau terluka lagi,walaupun cuba untuk menggigit.Apakan daya,buah cempedak dah jadi nangka,nasi pulak dah jadi bubur,susu yg cair dah membeku menjadi keju......Kita tewas lagi kali ni dgn jaringan 6(Liverpool)-3(Malaysia).

Sedih juga rasanye ,ingatkan boleh le seri.Kalau kalah pun tak la banyak sgt.Tapi inilah bola sepak.Tahniah pada Liverpool.Tahniah juga pada Malaysia.Jadikan kekalahan ini sebagai satu pelajaran yg berguna supaya dapat mempertingkatkan lagi mutu permainan.Jangan putus asa.Ini friendly match jer.Target kita ialah Sang Singa 23 Julai ni.Biar kalah dulu,nanti kita menang dan terus menang..........

p/s:tetap sokong Harimau Malaya......

Wednesday, July 13, 2011

harimau vs meriam


Malaysia vs Arsenal.Atas kertas mungkin ibarat langit dan bumi.Player2 Arsenal boleh dikatakan player2 "world class".Dibarisi player2 yg hebat dan sensasi.Diketuai oleh striker Belanda Robin van Persie.Arsenal sebuah kelab yg memang tidak asing lagi di negara kita.Mempunyai pengikut fanatik di seluruh dunia."The Gunners" adalah nama jolokan kelab ini.Pastinya akan turun dgn jersi tradisi mereka merah putih berlambang meriam......

Manakala lawannye diberi jolokan "Harimau Malaya".Masih mengekalkan momentum kemenangan sejak menjuarai Piala AFF Suzuki yg lepas.Semakin hari semakin garang.Semakin hari semakin digeruni.Asia Tenggara sudah ditakluki apabila berjaya memenangi pingat emas di Sukan Sea Laos.Masih segar dgn kemenangan ke atas Taiwan dlm kelayakan piala dunia.Pastinya akan memberikan cabaran yg sengit kepada skuad Arsene Wenger.Diharap turun dgn jersi bertuah berwarna biru......

Sebagai anak Malaysia yg antikan Arsenal,pastinya teman mengharapkan skuad Harimau akan mengaum malam ni.Semoga harimau2 kita akan berjuang menangkis tembakan2 meriam Inggeris Arsenal.Tak ade yg mustahil.Semua boleh terjadi asalkan ade usaha dan semangat yg jitu utk berjaya.Tunjukkan pada dunia,sesungguhnya kitalah "HARIMAU MALAYA"......aaauuuuummmmmmmmmmm.......

Tuesday, July 12, 2011

...cerita sedih @ spital...

Kata orang lembu dipegang pade talinye.Manusia dipegang pade janjinye.Dek kerana janji yg teman buat tu la,makanyer ingin teman berkongsi satu cerita sedih dgn kengkawan semua.Cerita ni teman dapat mase melawat wife ngan baby baru teman kat wad kuning tempoh hari.

Dalam ramai2 kat wad tu,ade sorang hamba Allah ni....alkisahnyer dia ni dah lebih 3 hari dok wad tu.Kalau ikutkan dia ngan baby dah boleh keluar wad dah pun.Tapi ade sebab2 tertentu yg sebabkan pihak spital tak bagi dia keluar.Risik punye risik rupa2nye dia ni "pendatang".Pasport pun takde.Mase datang spital hari tu pun jiran yg panggilkan ambulan.Ikut kata dia,dia belum pun ade rase sakit nk bersalin lagi.Sampai spital pun takde sape yg temankan.Bila dah besalin pun masih takde sesape yg dtg jenguk.Bila ditanye katanye...suami dia nelayan,10 hari kat laut baru balik.Penah aritu,teman rase cam terharu jugak arrr....dia mintak tukar duit syiling nk call abg ipar katenyer.Dia nak tukar dgn RM10,tp teman sedekah jer syiling tu.Tak sampai hati nak ambik duit dia.Ntah2 itu jer yg dia ade.

Kesian.....kira lama jugak arrr dia kena tahan kat wad tu.Sampaikan uri anak dia pun ade dlm plastik lagi.Sedih nengoknyer.Tapi dlm sedih2 tu,teman cam tertanye2 jugk arrr.Sebab dia ni cam ade something wrong sikit.Cerita2 dia pun cam bebelit2.Ntah betul ntah rekaan semata2,dia je yg tau.Sekejap dia kate suami dia nelayan,bila org lain pulak tanye dia kata suami dia tk berapa betul....drug addict...katanyer.

Sampai sekarang teman masih lagi terfikir....ntah dah keluar ke belum hamba Allah tu dari spital.Kesian.....kalau la betul cerita dia tu....memang la tak patut suami dia buat cam gitu kan.Tapi kalau dia sje reka2 cerita.....teman tetap kesian gak kat dia.Ye lah mane ade manusia yg nk mintak hidup susah dan disusahkan,betul tak......

p/s:moral of the story....sentiasalah bersyukur dgn apa tg kita ade dan ape yg kita dapat.....pandanglah orang yg lebih susah dari kita....inyaallah kita akan jadi manusia yg sentiasa mensyukuri nikmat pemberian Alla swt....

Saturday, July 9, 2011

my HERO....

Inila dia hero teman yg baru lahir (29.6.11) yg teman janjikan nak poskan gambar dia.Khas buat semua yg memfollow blog ROZANEEM.Takde cerite just layanzzz jer pic2 nih.....

  
Muhammad Rifqi
29 jun 2011
5.30 pagi (Rabu)
Hospital Teluk Intan
ade cam papa dia tak....?

dah genap 10 hari....

huarggghhhhh.........dah ngantuk...bye tido dulu yeak......

 
 

Sunday, July 3, 2011

masuk wad...

3 hari teman tk dpt nk update blog.Letih...byk sgt halnye.Jumaat lepas bwk baby pegi check kat klinik.Biasala bila baby baru lahir ni mmg kena ulang-alik ke klinik je la kejenye.Hari sebelum tu "cik misi"dtg le ke rumah.Tgk2 baby kot2 ade kunung ke tak.Tengok mata kasar katanye mcm tkde.So "cik misi" suggestkan pegi klinik jugak nak komfemkan.
Esoknye teman pun pegila ke klinik ngan MIL.Sian baby kena cucuk kt tumit,ambik darah.Nasib baik dia tk nangis.Kuat baby ni cam papa dia.....heheheh....Dapat result bacaan 15.Tinggi gak tu utk baby yg baru lahir.Jadinye nak tk nak baby tepaksa jugak di bawak ke spital.Dalam hati mintak2 bacaan kat spital nnt rendah ler dpd 15.
Kalau ikutkan "cik misi" klinik tu,dia suruh teman bawak baby ngan wife gi spital pagi tu jugak.Tapi kebetulan hari tu hari Jumaat.Masenye suntuk.So wife teman kata pegi ptg je lah.Dalam kul 4 ptg kitorang pun gi spital.Kali ni turn mak teman plak yg temankan.Smpi spital terus ke wad 3D.Ambik darah lg.Kali ni baby melontarkan vokalnye yg sebenar.Nangis juga akhirnyer.......Dapat result bacaan masih sama 15.So,komfem la kena tahan kat wad.Maka check in la wife ngan baby di wad 3D tu.
Nasib baik la tak lama check in,semalam je...esok ptg dah boleh check out.Bacaan menurun jadi 12.Alhamdulillah....Biasa la kan klu dah kat wad spital,macam2 orang ngan mcm2 cerita suka sedih yg kita dapat.Ade satu cerita yg teman rasa terharu jugak arrrr.Cerita sedih sorang hamba Allah ni,jugak sorang ibu yg baru melahirkan......nak tau ape citenyer......next entry teman citekan ok.......

Thursday, June 30, 2011

...syukurrrrrr....

Kalau sebelum ni teman ada tulis entry pasal 2 anak sedara baru,kali ni dgn megah dan bangga teman nak mengekposkan plak anak baru dalam family teman.29.6.11 (27 Rejab) Rabu lepas,wife teman selamat melahirkan baby boy yg sgt2 kami nanti2kan.Berat baby ngam2 3kg.Kelahiran pun normal.Wife teman bagitau yg kali ni sakit pun tak berapa sgt.Besalin pun senang je katanye,tak terasa tau2 dah keluar.Alhamdulillah syukur sangat2.
Tapi gambar baby tak dpt le teman tepekkan kat blog ni skrg.Camera tkde,dah rosak.Nantila teman try cilok kat adik teman.Aritu mase dia dtg ade jugak la dia snap2 gambar baby tu.Bila teman dapat cilok nnt teman poskan kat blog ni.Sabar2 la yeak......teman pun mmg tak sabar sbnrnye ni....nak menayang bakal IMAM MUDA ni.....hehehehehe....

Monday, June 27, 2011

...Hatrick LCW...


Dato' Lee Chong Wei membuktikan bahawa beliau sedang berada di puncak prestasi buat masa ini.Terbaru beliau merekodkan hatrick bila menjuarai Super Series Terbuka Indonesia 2011.Kali ini pemain veteran Denmark,Peter Hoeg Gade pula yang menjadi mangsa belasahan LCW.LCW menang straight set 21-12,21-7.Ternyata PHG bukan lagi tandingan LCW.Menonton perlawanan kedua2 pemain dunia ini semalam,ternyta LCW berada dalam kelasnya tersendiri.Ini juga membuktikan bahawa tiada pemain lain yg dapat menggugat LCW buat masa ini.Jika ada pun suma seorang pemain saje.Tak lain dan tak bukan,musuh tradisi LCW sendiri Lin Dan.

Namun kejayaan gemilang yg dikecapi LCW sekarang tidak diperolehi dgn mudah.Pastinya banyak usaha dan pengobanan yg dilakukan oleh LCW.Teman ingat lagi first debut beliau di arena antarabangsa.Waktu itu di Terbuka Malaysia.Bermula sebagai pemain yg tidak langsung diberikan perhatian dan harapan,beliau berjaya melangkah ke pentas final Terbuka Malaysia.Di final pemuda cina yg sentiasa tunduk ketika melangkah masuk ke gelanggang pertarungan ini akan bertemu dgn lawan yg sememangnye hebat ketika itu.Siapa yg tak kenal akan kehandalan Chen Hong,pemain China yg sudah menjuarai pelbagai gelaran peringkat antarabangsa.Perbezaan antara keduanya boleh lah diibaratkan bagaikan langit dan bumi.

LCW membuktikan pada semua ketika itu bahawa beliau adalah seorang juara dalam pembikinan.Dalam final tersebut LCW memberikan tentangan yg sengit kepada Chen Hong.Sehinggakan Chen Hong sendiri seakan terpukau dgn permainan LCW yg bervariasi.Pengalaman membezakan keduanya.Akhirnya LCW tewas juga.Walaupun tewas Chen Hong memberikan rasa hormatnye kpd LCW diakhir perlawanan.

Bermula dari itu LCW tidak menoleh ke belakang lagi.Beliau mendaki ke puncak setangga demi setangga.Pelbagai kejayaan telah diperolehi.Pelbagai kejuaraan beliau takluki.Antara kejayaan yg paling diingati,apabila beliau berjaya menjuarai kejohanan badminton All England pertamanya dgn menewaskan pemain muda sensasi Jepun,Kenichi Tago.Dan sekarang LCW sudah sekian lama bergelar pemain no 1 dunia.Iniah hasilnya dari usaha yg berterusan dan tak mengenal erti putus asa.

Sikap seperti LCW ini perlu dicontohi bukan saje oleh para atlet,tetapi oleh semua orang yg inginkan kejayaan.Kejayaan takkan datang bergolek.Kejayaan juga takkan menjelma hanya dgn cita2 dan angan2.Haruslah disulam segala cita2 dengan DOA,USAHA,IKHTIAR dan TAWAKKAL.Sirami dan bajai angan2 dengan kesabaran agar ia menjadi kenyataan.

Sunday, June 26, 2011

dua anak sedara baru(bhg 2)

Yang kat bawah ni la anak sedara baru teman yg ke-2 tu.Kira keluaran paling latest la ni.Baby ni dibagi namanye Nurirdina Najihah.Nama pilihan umminye sendiri.Tapi kalau ikutkan,abahnye nak bagi nama Aisyah.Tapi biasalah pasal pilih nama ni selalunye org lelaki mmg akan tewas punyer.Takpelah yg penting semuanye dah selamat.Tak silap teman Najihah ni lahir 17 Jun lepas.Beratnye agak ringan jugak,dalam lbh kurang 2.8kg jer.Dok 2 hari jer kat spital,pastu dah boleh balik umah.Tapi mcm biasalah....kena masuk spital balik sbb kena kuning....tak lama pun,3 hari jer baby ni ngan umi dia jadi penghuni wad kuning tu.Cuma yg kelakarnye katil diorang sebelah-menyebelah ngan katil anak Boy pj tu.Takde la sunyi,boleh la merapatkan silaturrahim sesama biras.Sembang2...gebang2 sampai pagi....

Kalau ikutkan due yg doktor bagi,budak ni lahir sama ngan anak teman coming soon tu(29 jun).Tapi ALLAH punye kuasa,dia keluar 2 minggu awal dari tarikh due tu.Rezeki kan.Bukan semua sama.Ade yg ngam2...ade yg awal....ade jugak yg telewat.Tapi tu semua nombor 2.Yang penting baby selamat n sihat,tu pun dah menyenangkan mak bapak diorang tul tak.


Ini la abah si Najihah ni.Puad namanyer.Keja cikgu sekolah rendah.Puad ni abg kepada wife teman.Kitorang panggil dia abang cik.Bukan main seronok dia dapat baby baru ni.Tapi apa pun tetap curi2 main badminton,walaupun isteri baru lagi dlm pantang.....hehehhehe...

yang ni la umi dia.Kitorang panggil kak Ikin jer.Dia pun suka sgt dapat baby girl ni.Dia mmg nak anak pompuan pun.Boleh begaya pakai baju macam2 pesen katanyer.Apa pun tahniah la pada kalian berdua.teman jer lagi yg menanti dan terus menanti.Mintak korang semua doa2kanlah wife teman dipermudahkan segala2nyer.Semoga selamat melahirkan anak kami yg ke-3....doa tau jgn lupa......sayang korang....

Tuesday, June 21, 2011

...2 anak sedara baru...

Alhamdulillah bertambah lagi ahli dalam keluarga "ibu mertuaku".Maknanye bertambah lagi cucu2 Puan Zaharah(ibu mertuaku) dan secara tak langsung bajet duit raya tahun ni kena tambah lagi la nampaknyer......Dua orang puteri selamat dilahirkan secara normal di hospital Teluk Intan.Kedua2 puteri ni ialah anak kepada abang2 ipar teman.


Yang rambut tepacak comel ni anak kedua abang ipar teman yg sulung.Anak pertama baru setahun lebih,dah ade adik.....rezeki....Nama baby baru ni panjang sesangat.Yang teman ingat Zulaikha jer.Lahir hari Selasa(7.6.2011).Mase lahir beratnye 3.8kg.Boleh tahan gak beratnyer tu.Tapi kesian,lepas lahir 2-3 hari jer balik umah.Pastu kena gi spital balik sebab kena kuning.Biasa la tu,sekarang ni mmg baby baru lahir majoritinye mesti kena kuning.Balik kejap,pastu kena tahan kat wad balik sebab demam.Doktor kata ade jangkitan ape kebende ntah.Teman pun tak tau sangat.Sampai sekarang dok kat wad lagi.Semalam temn ngan wife gi melawat.Kata abang ipar teman hari Khamis baru bleh keluar......hai nasib...nasib....

Inilah abahnye si Zulaikha tu.Rasa2 korang la,penah tgk tak mamat nih.Cuba tgk betul2....Haaaa kalau korang nak tau...ni la bekas kartunis majalah GILA2 yg popular dulu tu.Nama glamer dia Boy Pj.Ingat tak.Ala kartun tajuk Malaysia Meriah tu.tapi skrg dia dah jadi pelukis bebas.Merata tempat dia pegi.Kalau sesapa berminat nak lukis karikatur ke potret ke boleh la mintak dia lukiskan.Harga patut2 jugak arrr.Nak senang lagi,klik jer kat FB dia.Search Boy Pj atau pun my lukieh group......(tolong promote jap...hehehehe)....

Yang comel putih melepak ni,Adam Isyraf namanyer.Abang si Zulaikha,anak sulung si Boy Pj tadi.Adik dia lahir jer,terus tak mau dekat ngan mama dia.Asyik melekat ngan abah dia jer.Dia cam jeles kot.Maklumla,baru setahun lebih umurnye dah ade adik.Mesti dia rase semacam je kan.....sian Adam,main pun sorang2 jer,macam bawak diri kengkononnyer.....

isteri Boy Pj merangkap mama 2 budak comel tu...

So tahniah la teman ucapkan pade abang ipar teman si pelukis nih.Dah sepasang pun anak dia.Bertambah lagilah beg tangan mu wahai si Boy Pj..........dan oleh kerana mata teman dah tk bleh dipujuk2 rayu lagi,maka teman stop dulu lah yeak.....tunggu entry pasal anak sedara baru yg lagi sorang tu lain kali ye...tunggu tau...tak janji bila nak pos...sabar je la yeak...sabar tu kan ke separuh dari iman.......zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Wednesday, June 15, 2011

..betul ke...

"betulke orang tua2 kata,anak dara tak elok nyanyi kat dapur nanti kawin ngan orang tua...."

bila dirisik2,di siasat2 dan ditanya2 pada yg tau...rupanya ade yg tersirat dibalik yg tersurat.orang2 tua ni kan suka menegur dan mengajar secara kias-mengias.macam contoh kata2 kat atas tu....anak dara tak elok nyanyi2 di dapur,sebab takut nanti tengah masak nasi,nasi hangit.tengah potong2 bawang,tepotong tangan.tengah goreng ikan,ikan hangus...

"betulke orang2 tua kata,anak dara tak elok duduk kat tangga,nanti takde orang datang meminang...."

yang ni pun ada penjelasannya kenapa orang2 tua cakap macam tu.rupa2nye takut nanti jatuh mase lepak2 kat tangga tu.kalau jatuh kan ke sakit.kalau tak patah pun,mau bengkak benjol2 sana sini...sape yg susah..mereka dan keluarga mereka jugak yg susah kan.....

"betulke orang2 tua kata,jangan duduk atas bantal,nanti tumbuh bisul"

ada la yg tersiratnye tu.bantal kan ke untuk letak kepala.tak elok la duduk kat atas bantal tu.kalau betul duduk atas bantal nanti tumbuh bisul....sibuklah klinik ngan hospital dgn kes2 bisul memanjang....

"betulke orang tua2 kata,tak boleh potong kuku waktu malam,sebab nanti pontianak datang..."

tahyul je tu.sebenarnya orang tua2 kita takut nanti tepotong jari plak.almaklumla dulu2 kan takde elektrik.potong kuku pun pakai pisau lipat jer.dah le gelap,potong kuku plak guna pisau...kan bahaya tu...

kesimpulannya bukan betul atau tak betul yg nak kita tau.tapi yg patut kita ambil tau,pesan orang2 tua ni kita kena dengar.tak cukup dgn dengar jer,tapi kita kena la amalkan.tapi jangan pulak amal mambuta tuli.kena la tapis kena la timbang.yang mana baik kita ikut.yang kurang baik jangan la plak diturut.kan tak elok jadi pak turut.nanti tak semena2 fikiran pun terbantut.ALLAH dah bagi akal jadikan la panduan.yang baik jadikan tauladan,yang buruk buat2 la sempadan.....

Saturday, June 11, 2011

HIDAYAH ALLAH untuk semua.....

Apabila ALLAH mahu memberikan HIDAYAH-NYA,DIA tidak akan memilih siapa kita,samada kita orang yg alim mahupun orang yg jahil.HIDAYAH ALLAH juga tidak mengira darjat ataupun pangkat.Tidak memandang bangsa mahupun bahasa kita.Malah DIA juga tidak mengira apa pekerjaan kita.

ALLAH itu sifatnya maha berkehendak.ALLAH akan memberikan HIDAYAH-NYA kepada sesiapa jua sekiranya DIA berkehendak.Apabila HIDAYAH ALLAH sampai,kita sebagai hamba-NYA tidak akan dapat menolak HIDAYAH tersebut.


Amat2 bertuah kepada seiapa yg mendapat HIDAYAH ALLAH ini.Sham Kamikaze bolehlah dikategorikan sebagai antara umat Islam yg bertuah mendapat HIDAYAH ALLAH.Semoga penghijrahan saudara Sham ini akan membawa beliau kepenghidupan yg lebih baik.








Wednesday, June 8, 2011

HambaMu - Lagu Tema Imam Muda



Layankan lagu ni.Teman selalu dengar lagu ni kat Astro Oasis tiap2 pagi pukul 6.30.Pas solat subuh je terus on tv layan lagu nih.Apa tunggu lagi,klik la kat atas tu.......syiookkkk....

Monday, June 6, 2011

ke mana perginya perikemanusiaan...

Apa dah jadi dgn manusia sekarang.Tak pernah berfikir panjang sebelum buat sesuatu.Apatah lagi nak fikirkan baik buruknye apa yg dilakukan.Manusiakah kita kalau tindak tanduk dan perilaku kita lebih teruk daripada haiwan.Selalu kita mendengar perkataan "perangai macam binatang".Menunjukkan betapa teruknye tahap seseorang manusia itu,bila sudah disamakan dgn binatang.Ke mana perginya nilai kasih sayang sesama manusia.Ke mana hilangnya sifat2 seorang "KHALIFAH" di muka bumi.ALLAH telah meletakkan darjat kita (manusia) di tempat yg teringgi di antara makhluk2 ciptaanNYA.Sehinggakan para malaikat diperintahkan memberi hormat kepada manusia pertama yg ALLAH ciptakan,iaitu Nabi Adam a.s.Semua patuh pada perintah yg Maha Esa kecuali Syaitan Laknatullah......

Adakah kerana ketidak patuhan Syaitan itu,maka ada juga segelintir dlm kalangan manusia yg mahu mengikut jejak langkah Syaitan ini.Tidak takutkah manusia2 ini dgn seksaan Allah.Kebal sangatkah tubuh manusia2 keji ini pada api neraka ALLAH.Mampukah golongan2 ini menongkat langit dpd runtuh di saat ditiupkan angin senggakala.Panjang sangatkah umur mereka2 ini sehingga sanggup melakukan perkara yg binatang pun tidak akan melakukannya.....Jika tidak mengapa dan kenapa perkara ini masih berlaku dan terus berlaku....KE MANA PERGINYA PERIKEMANUSIAAN......

google
Ya ALLAH berilah pembalasan yg setimpal
kepada pelaku ini.......