HeartBeat~ Tekan

Thursday, September 30, 2010

bila askar masuk dapur

Tak abis lagi citer raya nih.Masih lagi beraya ngan family mertua teman.kali ni rumah Haji Hafiz jadik sasaran.Dia ialah FIL kpd adik ipar teman Tun.So lepas isyak kami pun terus mendrift ke Eastern Garden.Sume ipar2 duai teman pegi.....

tuan umah...Tun dan Zul wif Laila(anak)..

menu utama..mee kari bebola...


bila askar masuk dapur abis belubang tudung saji tuh...
chef zul in da house...

Sebenarnye kami datang ni atas 2 tujuan.Satunye dah tentu ler nak beraya.Keduanye sbb nak ziarah bapak si Zul ni sekali.haji Hafiz baru kematian isteri(mak Zul) tercinta.Meninggal kat Mekah.Ingat tak lagi entry yg lps..Mak Cik Samnah....?


ni ler arwah makcik Samnah....
al-Fatihah buat arwah....

Ok lah lupakan yg sedih2 mari bergumbira di hari raya.Makanan dah ready apa lagi kami pun menikmati ler hidangan si askar secara berjemaah...byk gak teman makan malam tu...bukan mee kari je menu mlm tuh..bihun goreng pun ado.Tak smpt nk snap..sibuk makan...gambar ni pun adik ipar teman yg snap...
Sambil makan Haji Hafiz story ler mcm mane isterinye meninggal.Masa dia story tu teman tgk muka dia cam sedih jer.Sapa taksedih orang tersayang meninggal tul tak...tapi teman salute gak le kt depa anak beranak walaupun sedih tetap layan tetamu2 yg datang...terutamanye bebudak...

Abg Cik(baju melayu hijau) jadi reporter tk bertauliah mlm tuh
gigih menginterview tuan umah sampaikan mee karinye dah kembang...
Abg cik nih kalu dah besembang mmg susah lambat ler makannye.Jenuh Hj Hafiz suruh cpt makan takut mee kari tu kembang...sekali Big Din tunjuk lengan beso di Baru le tesengih2 nak makan..tau takotttttt................

Selesai makan kami pun beransur.Tapi tak balik umah lagi.Terus g umah Tok Mat plak kat Tmn Intan Mas....kat umah Tok Mat kami makan kuew teow goreng.Tapi teman makan sikit je.Tangki dah penuh,dah takde ruang dah.Kalau sumbat gak ......malatoppppp le jwbnyer.Dkt pukul 12 tgh mlm gak baru kitorang beredar dari umah Tok Mat.Malam tu teman,wife n anak2 tido kt umah my MIL.Korang bayangkan ler ade ke family lain yg beraya sampi tgh malam.....kalau Nyah Min yg bwk mmg mcm ni....apa pun berbaloi,sbb collection duit raya anak2 makin bertambah.....he he he....

..perginye seorang IMAM..

Entry kali ni teman tributekan kpd seorang imam masjid di kampung teman,Parit 2b Sg Manik.Namanye Yunos b Noh.Tapi orang kampung panggil Utuh Imam jer.Beliau nih bukan saje imam masjid kat kampung teman,tapi beliau jgk dijadikan tmpt utk orang2 kampung mintak nasihat dan pertolongan lain.Teman pun pernah mintak beliau jadi saksi waktu teman nikah ngan isteri teman dulu.Memang banyak jasa beeliau nih...bukan saje pd familynye tapi pd orang2 kampung jugak.Beliau jenis yg ringan tulang.Jarang menolak kalau ada orang2 kampung yg mintak bantuannye.Baik dalam majlis agama,kenduri kawin dsbnye lah.Pendek kata beliau ni antara orang penting dlm kampung teman...
Tapi dah lumrah alam,setiap yg hidup pasti akan pergi bertemu dgn PENCIPTANYA....semalam tanggal 29hb september 2010 beliau telah pergi meninggalkan dunia buat selama2nye.Lebih kurang 40 hari selepas perginye seorang lagi imam otai kampung teman....
Buat kelurga arwah teman ucapkan takziah dan bersabarlah.Marilah kita sama2 berdoa semoga rohnye dicucuri RAHMAT dan dimasukkan ke dalam golongan orang2 yg beriman.....aminnnnnnnn....

...ikan masin goreng dan tumis ikan bilis...

Konvoi raya diteruskan lagi.Misi mengtip duit raya anak2 harus diteruskan.Kali ni Kampung Gajah plak jadi destinasi sasaran.Nyah Min,ketua konvoi raya yg masih teperangkap dlm 'jem' telah meroger pemangku ketua...Yop a.k.a Boy pj dan mengarahkan skuad konvoi menuju ke umah Wan Cu(adik arwah apak in law teman).

ketibaan konvoi disambut mesra oleh tuan umah...Wan Cu sekeluarga...

Beberapa minit selepas sampai di umah Wan Cu,ketua konvoi n family pun sampai...secara automatiknyer Yop a.k.a Boy pj serah kembali tugas kpd ketua(Nyah Min)....tanpa berlengah2 lagi kami terus menuju ke medan pertempuran(meja makan daa...).Bau ikan masin goreng bagai menyucuk2 hidung....tak tahan beb..............


ketua konvoi dan pemangku ketua sedang menjamu selera...


masih gigih menjamu selera...
Tiap2 tahun family isteri teman tk pernah miss beraya kat umah Wan Cu nih.Dan tiap2 tahun jgk,bila kitorang beraya ke sini mesti makan nasi lauk ikan masin ngan sambal tumis ikan bilis.Tapi hari tu sambal tumis ikan bilis nan ado.Teman tk pasti mmg btul2 nan ado atau dah abisss...sebabnye sblm kitorang sampai dah ad 2-3 family yg beraya dulu.Tapi walau pun ikan bilis tumis nan ado makan tetap makan...acara wajib bila beraya kan.....

Sambil makan kitorang dilayan mesra oleh Wan Cu sekeluarga.Wan Cu asik becerita pasal makanan yg dihidang hari tu.Katanye sume2 tu anak2 yg prepare.Ye lah Wan Cu dan suamipun dah tua.Dah tk larat...so anak2 ler plakyg take over.....cuma yg lucunye Wan Cu nih bila becerita dia suka puji anak2 dia...Kak Cik saje2 je buat2 byk tanye mcm wartawan tk bertauliah je...lagi best le orang tua tu becerita...padahal teman tau dalam hati, Kak Cik mesti rasa.........................kitorang buat biasa je sbb dah paham style Wan Cu nih....yang penting makan sodappppp........


kak cik buat muka tak besalah dia....

kak nyah n anak2 berbaris menunggu giliran ke meja makan

isteri teman menjeling ada makna...
"ada potensi nih...dpt duit raya"

Lama gak kitorang kt umah Wan Cu.Sempat le sume solt zohor sebelum konvoi diteruskan lagi..Sebelum tu sempat le kitorang berposing ramai2 depan umah Wan Cu nih.Terima kasih pada Wan Cu sekeluarga...


Wednesday, September 29, 2010

..petua sempoi...

On da way ke umah Wan cik..kak cik bagi mesej,diorang dh sampai..tgh tunggu kitorang katanye...rumah Wan cik tak le jauh sgt,dlm 5 minit je dah sampai.Sampai je kat sane dah dengor suara Ayah Cik(suami wan cik) tgh berucap.Teman ingat dah abis sesi ucap-berucap nih...rupa2nye majlis baru start beberapa minit...dalam hati memasing mesti lambat lagi nih...naye le perut yg dah bedangdut nih....

rumah wancik(tingkat atas)
nampak tak yg baju melayu coklat tuh...ayah cik tgh berucap

Banyak yg ayah cik ucapkan..tapi satu je yg menarik perhatian sume hari tu termasuk teman....PETUA SEMPOI...


"sebenonye petua ni dah lame saye nak bagi pada anak2 saye,tapi mulut ni berat je nak becakap...tapi petua ni saye dah bagi tau pada org lain....org tu pun dah amal dan dpt hasilnye..jadi dikesempatan ni rasanye tmpt dan mase yg paling sesuai saye nak bagi tau pada sume..termasuk anak2 saye sekali...petuanye ialah mcm mane nak dapatkan anak lelaki @ pompuan....bagi orang lelaki sebelum bersama dgn isteri cuba letak jari dkt lubang idung,kemudian sedut...rasakan lubang kiri @kanan yg kuat sedutnye..kalau kuat belah kanan jadinye anak lelaki...kalau belah kiri jadinye pompuan..tapi jgn pecaya sgt..ni cuma petua bukannye iye...."kata ayah cik..
"bagi yg isteri plak lps bersama dgn suami baring mengereng ke kanan klu nak anak lelaki...baring mengereng ke kiri klu nak anak pompuan...yang ini pun petua..bukannye iye..."ayah cik kata lagi....
Masa ayah cik bagi petua ni,riuh-rendah le jadinye...ada salah sorang anak ayah cik kata"apak lmbt bagitau,dapat anak lelaki je 3 org...nk tmbh lagi dah tkleh..kilang dah tutup"...
makin meletop le suasana tgh hari tu...so kalau korang nk try bleh le try petua nih...tapi ingat bak kata ayah cik"ini petua je,bukannye iye..."

Selesai ucapan sume dijamu makan tgh hari...perut dah keroncong apa lagi makan time....ada tomyam,satay,ulam2an n byk lagi lah....

mc hari tu..yop sham(anak sulung ayah cik&wan cik)


my MIL wif kembonye
(cuba teka yg mane satu my MIL)
Ramai gak sedara-mara sebelah my MIL yg dtg...ada yang teman kenal tapi ramai lagi yg teman tak kenal....ni pun bkn sume dpt dtg...klu sume dtg tak tau le cam mane ramainyer........

ni sume ni rase2nye sepupu-sepapat isteri teman...
yg pakai t-shirt oren/biru selalu teman jumpa...tapi name haram tau....

ramai giler..mmg tk kenal...

depan umah wancik & ayah cik...
memasing tgh betanye khabor...teman je sibuk menyenap gambor2....

yang ni ENDE..abg my MIL
dia tk berapa sihat...tapi ttp semangat nk dtg gak...

BIL teman berborak ngan bapak sedaranye....

sume2 ni pun teman tak kenal..tapi yg pasti sepupu2 n mak2 sedara isteri teman...

Family belah my MIL ni mmg besor..bila sesekali bekumpul mcm ni mmg meriah...tu pun ada yg tk dapat dtg tu....temasuk le 2 orang abg ipar teman ngan sorang adik ipar...lebih kurang kul 1 tgh hari we allz pun cargas dari umah wancik.Konvoi raya perlu diteruskan...nak tau di mana TUNGGUUUUUUUUUUU................................

Tuesday, September 28, 2010

..posing2 raya..(ipar duaiku)..

Sesi bersalam2an selesai Yop(abg ipar sulung) and family pun sampai...apa lagi sementara menunggu Nyah Min(abg ipar 2) sampai kami pun snap2 lagi.Kali nih amik gambo ngan family memasing wif my MIL..

mula2 mesti gambo teman n family enterframe dulu..


wif my MIL...


Yop n family wif my MIL....
(anak bekopiah...apaknye mane kopiah...)


kak Norlia n anak2..
(rasanye anak kak 2 je...yd tudung putih tu sape yeak...)


Lah n family...


Ustaz Din menahan nafas control perut yea....
selesai begambo ngan family memasing Nyah Min still tk sampai2..teman pun call dia..rupa2nye jalan jem,dia dok ade kat Sg Besar lg ,takleh begerak..ngesot je katanye....teruk sggh jemnye tuh...sesi begambo diteruskan lagi....kali ni secara jemaah plak....

berdiri dari kiri Kak yong,Ishraf,Yop@boy PJ,Din,Teman..
duduk dari kiri kak Norlia(serius nampak),MIL,Lah wif Humaira,isteri teman wif anak2..
depan kiri Qistina(senyum ke ngobak tuh) n Ikmal...

susunan yg same...cuma teman je tukar ngan Tajul....
(still keliru ngan memek muka Qistina....)


Sebenarnye tak cukup ahli lagi nih....Abg cik n family nan ado,beraya umah MIL kat Kelantan...kak cik ngan Abg cik Mail dah lesap beraya ke Ipoh...Tun kat umah mertua,so ni je la ahli2 yg dpt dikumpul..dlm syok2 begambo tk sedo dah kul 11 lebih..yg ditunggu tak sampai2 lagi...kitorang pun decide pegi dulu ke umah wan cik....

........bersambung lagi..........

..Raya ke-2..(rumah MIL)..

Macam biasa untuk menjamin keadilan dan kesaksamaan,raya ke-2 teman,isteri and anak2 pon balik beraya ke rumah mak mertua teman plak..tak jauh mane pun..bak kate orang tua2 sebatang rokok jer...untung dua2 kg dekat2 nih,jimat kos,jimat masa,jimat tenaga pendek kata sume2 la jimat.Jalan pun tak smpt nk jem..dah sampai..

sempat posing dulu b4 gerak .....


happy family

Kalo korang nak tau mmg dah jadi tradisi family belah MIL teman buat perjumpaan keluarga.Tahun nih umah Wan cik (kakak kembor MIL) jadi tuan umah.So kami bekumpul le dulu kt umah MIL.Sementara tunggu ipar duai teman yg lain2 sampai kitorang pun mulakan dulu ngan sesi bersalam2an.......
yang serba biru nih adik ipar teman yg paling bongsu
Tajul Rosli namanyer....

yang ni plak biras teman(suami Lah,adik isteri teman),
Rizaudin namanyer....ustaz nih...
ini Fadzlah@Lah...(isteri ustaz Din)
laga2 pipi lagi tuh....

kak Norlia(kakak ipar)...
dua2 solo nih...

yang sopan santun nih tak lain tak bukan
teman ler....ngeh3..
bukan kitorang jer yg salam2an nih...ramai lagi.Cumanyer ni jer yg sempat disnap.Makanyer ni je la yang dpt dienterframekan.......bersambung..........

Sunday, September 26, 2010

Alah Bisa Tegal Biasa

Aduhai....Jumaat pagi abang (pemilik blog nih) pegi kursus. Tinggallah kami 3 beranak..
Bukan tak biasa, dulu masa abang keje kat Taiping memang duduk 3 beranak. Lagilah pulak Raudhah kecik lagi. Bila abang dah balik keje kat Tapah, rasa lain pulak. Ye lah sebelum ni kitorang macam belangkas (member yg bagi title nih). Mana ada aku di situ le ada abang...

Tapi takpe lah..orang kata Alah Bisa Tegal Biasa..bila jauh2 nih kadang2 menimbulkan rasa cinta, kasih dan sayang yang lagi mendalam..Tul tak..

Apa pun I LUV U SAYANG.."ABANG"....

Thursday, September 23, 2010

cenderamata dari AUSTRALIA...

Jangan keliru dan jangan confuse yeak...memang betul gambar di bawah ialah cenderamata dari Australia........tak cayo....silalah pecayo...ok....

ni la dia cenderamata dari Australia tuh...
bukan satu tapi ada 2 tau....

ni lagi satu...sama tapi tk serupa...

yang warna merah nih Kak Yong punyer....
(tengok tu jelas lagi nyata tulisan Australianyer)

yang hitam nih baby Odah yg punyer...
memang betul beg2 nih dari Australia,tapi bukan teman yg gi sana.Jiran sebelah umah yang pegi.Diorang belikan ler beg nih utk anak2 teman....tak sangka plak diorang belikan beg2 nih...teman pun tak tau diorang gi Australia...diorang cuma bagitau nak gi KL.....
Apa pun TQ to cikgu Din and wife....

p/s:moral 4 this story...berbaik2lah dgn jiran sebelah menyebelah...tak rugi pon.....untung dok ada...



...apakah itu...

Di suatu petang yang hening,angin bertiup sepoi2 bahasa..seorang gadis bernama Odah turun dari kereta.Menjejakkan kaki ke laman rumah neneknya sambil menyanyi lagu raya.Botol di tangan menjadi teman kemas tersemat dalam gengaman....hati gumbira tidak terkata,dapat beraya ke sini-sana...sambil mengolect duit raya.......



terus menyanyi terus gumbira..tanpa menduga sesuatu kan tiba.....




nyanyian terhenti buat seketike...tatkala terpandang sesuatu mencuriga..di dalam hati berkata-kata APAKAH ITU..?yang ada di sana...




bingung rasanya..resah pun tiba..gelisah turut menjelma....
APAKAH ITU..?..hati terus bertanya....




apa ditunggu...teruskan saja..teruskan apa?
cabuttttttt....la...

chaittt....kucing rupanya..kusangkakan buaya.....
HA HA HA HA HA....





...muka BRUTAL,dalam hati ada TAMAN...

Adoi la besok dah kena g kursus sampai hari Ahad.Kat Pangkor plak tuh.Malas tul la.Bukan teman tk nk ikut perintah,tapi setahu teman kursus ni bukan sebenar2 kursus.Lebih kpd holiday.Kalau kursus induksi tu, bekobar2 le gak nak pegi.Kalau lulus bleh ler confirm cpt....

Teman bukan ape,teman ni tak leh bejauhan lama2 dari wife ngan anak2 teman.Exspecially ngan k yong nie....bukan teman tak syg kat anak teman yg sorang lagi tu,tp ngan k yong ni semacam ada satu graviti.Sampaikan klu kakak atau adik teman bwk k yong ni jalan2 pun teman asik teringat jer.Kadang2 tu bukan lama pon...tapi naluri teman nih cam gitu lah.Teman ni muka jer brutal tapi dlm hati ada taman tau...lagipun teman lama ngan k yong nih.Dulu masa teman keje guru KAFA teman ler yg jaga dia.Tengahhari baru anto umah mak.Bila cuti semesta teman jaga dari pg smpi ptg.Pernah sekali tu cuti semesta akhir,sebulan lebih teman jaga dia.Mungkin sebab tu teman ngan k yong nih cam rapat ckit....


Si Odah ni pun teman sayang jugak.Sapa tk sayang anak kan...cuma cam teman bgtau tadi ler ada something special antara teman ngan k yong...tu rasa berat nak pegi besok nih...




Teman kalau nk gi mane2 yg jauh tanpa 3 orang nih memang berat rasanye.Padahal bukan lama pon...3 hari jer...masa teman keje kt Taiping dulu pon pagi2 kul 5 dah gerak.Kalau tunggu anak2 bangun alamat tk jadi nk gerak ler jawabnye.....besok tk tau ler mcm mane.....alamak dah dekat kul 3,tadi kata nekad nk settlekan kain....ok lah jumpa lagi...chow cin cau.......