HeartBeat~ Tekan

Wednesday, November 2, 2011

...DHUHA...

Dhuha
Adapun kelebihan sembahyang Dhuha itu sepertimana sabda Rasullullah Sallallahu ‘alaihi Wasallam yang maksudnya : "Dua rakaat Dhuha menarik rezeki dan menolak kepapaan."

Dalam satu riwayat yang lain Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang maksudnya : "Barangsiapa yang menjaga sembahyang Dhuhanya nescaya diampuni Allah baginya aku segala dosanya walaupun seperti buih dilautan."

(Riwayat Ibnu Majah dan At-Tirmidzi)

Rasullullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam pernah bersabda yang maksudnya : " Pada tiap-tiap pagi lazimkanlah atas tiap-tiap ruas anggota seseorang kamu bersedekah; tiap-tiap tahlil satu sedekah, tiap-tiap takbir satu sedekah, menyuruh berbuat baik satu sedekah, dan cukuplah ( sebagai ganti ) yang demikian itu dengan mengerjakan dua rakaat sembahyang Dhuha ."


( Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim )

Dhuha boleh dilakukan bermula kira-kira 20 minit selepas terbit matahari atau disebut dalam kitab-kitab fikah sebagai tinggi matahari daripada pandangan jauh sekadar satu al-Rumh atau batang lembing yakni kira-kira dua meter. Waktu solat ini pula berakhir sebelum menjelang waktu Zuhur. Jadi, secara mudahnya dapat difahami bahawa batas waktu solat sunat Dhuha ini antara pukul 7 pagi hingga 1 petang.


Berkenaan waktu afdalnya pula iaitu ketika sinar matahari kian panas berdasarkan sepotong hadis Nabi s.a.w. yang dirakamkan oleh Zaid bin Arqam. Rasulullah s.a.w. menjelaskan: "Solat Dhuha ini afdalnya ketika matahari telah meninggi dan kian panas sinarnya." Imam Nawawi menghuraikan masa tersebut sebagai masa berlalunya seperempat tempoh siang hari iaitu pukul 10 pagi hingga 1 petang (Kitab al-Majmu’ karangan Imam Nawawi).


Justeru, waktu sedemikian eloklah dilaksanakan solat tersebut, apatah lagi pada saat itu badan memerlukan ‘rehat sebentar’ setelah penat bekerja. Maka disarankan juga sekiranya masa tersebut diisi sekadar empat hingga lima minit dengan sujud menyembah Ilahi sama ada di rumah atau di tempat kerja dengan syarat tidak mengetepikan perkara-perkara atau urusan yang wajib dan utama daripada yang sunat. =)

Solat sunat Dhuha ini dilakukan seperti solat-solat lain, cuma bacaan yang dianjurkan Baginda s.a.w. selepas al-Fatihah, menurut hadis yang disampaikan oleh Uqbah bin Amir, ialah surah al-Syams pada rakaat pertama dan al-Dhuha pada rakaat kedua. (Riwayat al-Hakim). Solat sunat Dhuha juga boleh dilakukan sebanyak 4,8 dan 12 bergantung kepada kemampuan dan kelapangan waktu.


Namun, perkara (bacaan dalam solat) ini adalah sesuatu yang subjektif dan tidak statik. Maka tidak perlulah hanya terikat dengan kaifiat tertentu dan bacaan tertentu. Apa yang penting, solat tersebut diniatkan dengan betul, syarat-syaratnya dipenuhi dan rukun-rukunnya disempurnakan sebaik-baiknya. Begitu jugalah dengan doa selepas solat tersebut. =)

Friday, October 28, 2011

...yang mana satu adalah kamu...

tak jujur : orang yg kentut dan salahkan orang lain

bengong : orang yg tahan kentut berjam-jam

yakin diri : orang yg kentut dgn lantang

sadis : orang yg kentut dlm selimut dan kibas-kibaskan baunye

strategik : orang yg sembunyikan bau dan bunyi kentut dgn ketawa yg kuat

misterius : orang yg kentut tapi tak dapat dikesan

gugup : kentut bila disergah

periang : kentut pelan-pelan pastu senyum sorang-sorang

pemalu : kentut terkepit-kepit

makasih pak GOOGLE


Thursday, October 27, 2011

...GOOD...BETTER...BEST OF THE BEST...

GOOD
BETTER
BEST of THE BEST

-korang plak macam mane-

Wednesday, October 26, 2011

...kecewa 2 in 1...

kisah ini adalah kisah benar
hanya berkaitan dgn yg hidup
tapi tak berkaitan langsung dgn yg mati
inilah kisah sedih,kecewa dan duka....

kisah ini berlaku di malam minggu
2 kisah mengecewakan teman berlaku di malam yg sama
berbeza waktu,berlainan lokasi
berlaku kepada 2 watak kesayangan teman...

kisah pertama berlaku kira2 jam 8.30 malam
mata tertumpu di kaca TV saluran 812
derby antara 2 Manchester amat ditunggu2
pertarungan berlangsung di kubu keramat Red Devil
selautan merah memenuhi stadium
menenggelamkan bandar kebiruan
prittttttttttttttttttttttt.....tiupan wisel penamat sang pengadil
MU 1-MC 6....
KECEWA PERTAMA......waaaaaaaaaaaaaaa

maka beralih pulak kesaluran 811
hajat nak saksikan revenge LCW
kali ni stadium tertutup kat Denmark jadi medan pertarungan
sorang NO 1...yg sorang lagi NO 3
Lee Chong Wei vs Chen Long...
kecewa ke-2 bakal menjelma
set pertama LCW macam terpukau atau pun dah sasau
main pun dah macam c!8@!....
at last memang betul2 teman kecewa
kecewa berganda siut.....
LCW tewas lagi...
teman pun kecewa lagi....waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
please tolong ubati hatiku yg luka ini


Tuesday, October 25, 2011

"TRAP" @ Sg Klah.....

Banyaknye sawang kat blog teman nih.Lama bebeno dah tak ngupdate apa2 entry.Nak kata sibuk tak la sangat.Nak kata malas...mmmm....itu lah jawapan yg kita cari....hahahaa.Biasala kan bila kemalasan mula melanda....sendiri mau ingat la....
Ok la...stop membebel..nak tanya korang nih.Apa aktiviti korang ngan fanili buat ujung2 minggu yg mendung2 hujan ni.Adakah melepak saje di rumah sambil mentido bagaikan ular sawa kekenyangan.Atau ber facebook sepanjang hari,sepanjang malam.terpulang la apa yg korang nak buat.Ade aku kesah.Tu kan korang punya pasal....
Haaa...ini teman nak cite teman ngan famili punya pasal.Sabtu lepas we all berpicnic-kan @ TRAP Sg Klah.TRAP tu bukan perangkap tapi singkatan pada Taman Rekreasi Air Panas.Lokasinya kat area Felda Sg Klah.Agak femes gak arr tempat nih.We all pun dah banyak kali gak picnic kat TRAP nih.Jarak dari tempat teman pun tak jauh sangat.Dalam plus minus 45 ke 50 nimit je dah sampai.Belanja pun murah.Tiket masuk pun patut2 je.Tempat mandi pun kira safety jugak utk kanak2.

 mandi time...teman ngan anak2 paling 1st
menerjunkan diri dalam kolam nih...
 maka terkorbanlah RM24 buat membeli 2 biji pelampung tuh...
 manusia ke-2 yg menerjunkan diri...
adik teman...sanggup tak makan dulu katanye
tak sabo nengok teman ngan anak2
bermandi-manda....
cik Odah yg paling gumbira hari tu
sebab dia dah boleh jalan2 dalam kolam tu
tanpa pelampung itiknye...
peace versi cik Odah...khas buat
"IBU n Atien Abern"
hahahahaha....

 turn my wife plak menerjunkan diri lepas menyantap
makanan yg dibawak...
 ini dia penunggu kolam...
hahahahaha...

nasib baik ade jugak orang yg perihatin...
tima kasih la kat akak ke adik ke
yg tolong ambikkan gambo nih...
kesian nengok kami katanye..jenuh nk ambik
pic sendiri....
 ini la dia mak kesayangan kami yg spoting abiss
sanggup jadi penjaga beg,makanan dan cucu yg
lagi sorang...sedangkan anak2,menantu dan cucu2
berseronok tak hengat dalam kolam....
tima kasih mak...jasamu kami kenang...
 ni plak hero yg sebabkan nenek dia tak boleh
ikut mandi sekali sebab tgh enak mentidokan diri...
 tengok..spoting tk spotingnye mak teman...
 akhirnya mak dapat juga berendam dalam kolam
bersama anak2 n cucu2 serta menantu2...
 mak boleh join sebab hero teman dah bangun
dari beradu...maka mamanye pulak
take over...

Maka bergumbiralah kami sambil berkubang2an.Umat2 manusia lain pun dah makin ramai yg datang.Kebanyakannye datang ngan famili memasing.Bagus sebenarnye aktiviti macam nih.Dapat la kita lebih merapatkan ikatan kekeluargaan sesama kita.Al maklumlah zaman serba moden n maju nih,kita terlalu sibuk dgn hal2 mencari rezeki terutama mencari duit yg tk pernah2 cukup.So dgn adanye aktiviti seumpama ini dapat lah jugak kita menyeimbangkan antara keprluan dunia dan hubungan sesama ahli keluarga.....kalau korang setuju ngan bebelan teman nih..silalah setkan masa dan lokasi..pegilah berpicnic dgn famili tersayang.Duit boleh cari beb...tapi keluarga....sendiri fikirlah beb....ADIOSSSSSSS




Thursday, September 8, 2011

raya punya cerita

Dah lama sangat tak buat entry baru dlm blog nih.Ni baru rasa nak menggigihkan diri buat entry baru.Tu pun sbb cam jeles je bila nengok blog adik ngan kakak teman.Masing2 dah start citer pasal raya.So teman pun tknak ketinggalan.Ni yg tetiba semangat balik nak buat entry nih.....heheheheeh....
Ok...teman start ngan malam raya dulu la yeak....Tahun ni tiba giliran balik umah mak mertua dulu.tahun lepas dah umah mak teman kan.Kena la gilir2.Lagi pun umah mak ngan mertua teman tak jauh mana pun.Kira dalam jajahan yg sama je ngan umah teman.Bila2 boleh balik.Jadinye teman ngan wife decide nak balik malam raya jer.
sebelum berangkat tu we alls sempat le berfoto2an di umah sendiri......dah 2 kali raya tak pernah lagi ambik gambar pakai baju raya kat umah sendiri.Ni baru first time......teruja sesangat.....


serba coklat untuk raya pertama tahun ni.....


peace no war....

Odah punye peace memang unik....

anak2 papa...

coklatnya kamu....

silakan makan tuan putori...

makan2 ....jgn malu-malu...

Friday, August 26, 2011

dapurku berasap kembali

Minggu lepas adalah minggu travel teman ngan family.Bukak pose merata tempat.Rumah mak...pastu umah mak mertua...pastu umah mak lang...last sekali kat batu Gajah,umah mak uteh...sakan betul.Tu baru jalan2 bukak pose tu...belum lagi jalan2 aidilfitri....
Dipendekkan cerita,oleh kerana kitorang bukak pose around the world,maka secara automatiknyer juga dapur umah teman dah lama tak berasap....Dipendekkan cerita lagi,teman pun merequestlah menu berbuka untuk minggu ni start Isnin lepas made by my wife hand.Dah jemu plak asyik tapau kat PARAM jerk.
Makanye dgn rasa kasih dan sayang terhadap suaminye ni,wife teman pun bersetujulah dgn segala permintaan sang suami.Terhasillah beberapa juadah yg istimewa dan dipenuhi dgn rasa kasih,cinta dan sayang macam kat bawah nih........heheheh...boleh blah tak ayat mengampu nih....

4 jenis juadah siap on-time

main menu...nasi goreng sotong
cinta sayang

berpasangan dengan ayam masak merah
semerah cinta ROZANEEM

bersayurkan tempe goreng bersuun
rindu kasih

tak ketinggalan ayam goreng upin-ipin
permata hati

ulam pucuk daun betik
marah2 sayang

dimaniskan lagi dgn agar2 laici
semanis kurma

dan dilengkapi dengan air bandung
manisnya senyummu...

...amacam terliur tak....