HeartBeat~ Tekan

Tuesday, August 31, 2010

merdeka

"tanggal 31 buan 8 lima puluh tujuh,Malaysia Malaysia sudahalh merdeka.....bla..bla..bla.."

betul ke lirik teman nyanyi tu...tk kisah lah bukan penting pun...yg penting tarikh 31 Ogos 1957 tu mmg betul.Tarikh keramat negara kita yg dicintai nih merdeka.Merdeka dari dijajah oleh penjajah British mahupn Jepun.Alhmdulillah pejam celik,pejam celik dah 53 tahun kita merdeka kan...Tapi apa benarkah kita betul2 merdeka?Tepuk dada tanya lah hati..teman no komen...

Rasa2nye ni thn yg ke-2 kita sambut merdeka dlm bulan pose kan(kalau teman tk silap ler).Tahun lepas sambutan sederhana atau boleh gak dikatakan takde sambutan langsung.paerbarisan pun takde.Maklumlah bulan pose sapa nk bekawat...klu ada pun mungkian anggota2 keselamatan jerk yg setia bekawat.Tu pun sbb mmg dh koje deme bekawat.

Tapi tahun ni sambutan berbeza walaupun dln bulan yg sama(bulan pose).BEdentum sana bedentum sini.Bunga api sana bunga api sini.Perbarisan pun diadakan balik.Mungkin sebelah malam kot.Kalau siang mmg cari penyakit le jawabnyer....tapi teman cam tk berkenan plak ngan sambutan kali nih...

Bukan teman nih anti merdeka,tapi teman rasa sambutan yang semacam nih mcm tk berapa sesuai jerk.Apa kagi bulan pose.Latihan nk buat perbariasan dah start awal2 lagi.Walaupun perbarisan waktu mlm tp trainingnyer mst siang gak kan?Boleh comfirm ke yg sume2 training ni lalu nk pose.Kalau ada sebahagian yg tk pose sbb letih sapa nk jawab.Sedangkan setahu teman takde plak hukum membolehkan berbuka kalau letih sbb training perbarisan merdeka....(kalau temam silap tlg betulkan....)

Satu lagi yg teman kureeenggg setuju nih pasal bunga api.Kerajaan kita pum pang pum pang ajak rakyat berjimat-cermat,tp kos bunga api tu tk mahal ker?dapat ker 2-3 kupang,tak pun 2-3 hengget.Mesti makan ribuan gak tu...ntah2 juta2...sapa tau...

Apa ker salahnyer kalau kita sambut merdeka cara Islam.Apa lg dlm bulan Ramadhan yg mulia nih.Banyak lg benda berfaedah kita boleh buat...Teman ada la nk kongsi 1-2 perkra yg teman rasa lbh berfaedah kita buat sempena nk sambut merdeka nih......
  1. solat jemaah perdana(maghrib,isyak n tarawikh)
  2. bacaan yassin perdana(selepas tarawikh)
  3. ceramah kemerdekaan dlm Islam(countdown merdeka time)
  4. tadarus Al-quran(after MERDEKA)
empat perkara nih mmg sesuai sgt kita buat dlm bulan pose nih.Pahala dpt berkat pun dapat insya ALLAH.....Mungkin dgn cara nih gak kita boleh kurangkan gejala sosial yg makin menjadi2 sekarang nih tul tk kengkawan.....kalau kerajaan yg suggest benda2 nih mesti kita ikut punyer...almaklumlah budaya orang kita sekarang nih lbh taat perintah kerajaan dpd perintah ALLAH(maaf cakap la).So kpd kengkawan sume JGN EMOSIONAL SGT..TIMBANG2KAN RENUNG2KAN FIKIR2KAN.....MERDEKA MERDEKA MERDEKA
         

...kak yong plak demam...

Kesian Kak Yong... Odah elok je dr demam,tk semena2 dia plak menjangkit demam.Masa bukak pose kt umah mak teman ari tu dah start panas2 badan dia.Tak sangka plak mlm tu bila kitorang blk umah panas badannye makin kuat.Satu badan panas.Teman ngan isteri risau gak...takut2 tarik nt lg bahaya kan.....so pagi td teman ngan isteri bawak le k yong nih g klinik.Klinik Lai dan Tan namenye...nama klinik cina,doktor yg merawat anak teman tu India....eh2 elok sgt le tu...SATU MALAYSIA.....uwekkkkk.....


dalam demam2 sempat lagi try baju raya
(gambar sebelum demam kuat)
peace no war yall...




bila dh demam kuat
(masa tunggu doktor panggil)
kesian kan....


anak teman yg sulong nih klu demam mmg cam laeh sgt....manje pun lebih...asik nk bedukong je,isteri teman pun tpks emergency leave..kesian kt member isteri teman,sorang2 je wat keje...kebetulan orang plak ramai katanya...apa nk buat anak lbh pntg btul tak?
kat klinik doktor masukkan obat ikut punggung k yong.Menjerit la anak teman tu..tp mmg itu le caranya nk bg cepat sembuh..Alhamdulillah dgn izin ALLAH,pas bg ubat k yong makin sembuh.Tgh hari td pun dia dah boleh mkn nasi.Byk gak dia mkn...senang hati teman..teman ni muka je brutal,tp klu ngan anak2 mmg ilang brutalnye...mak bapak mane tk syg anak beb..

Sunday, August 29, 2010

geng surau

Bulan2 pose ni teringat plak teman kat citer RUMAH KEDAI.Tiap2 kali bulan pose je mst ada citer nih.Mmg best..korang penah tgk ker citer nih..?Tapi dah betahun citer tu tkde.Last teman tgk pun time sekolah menengah dolu2.Petang2 b4 buke mst dh stanby kt depan tv tgk ramai2 ngan family.Mmg layanzzzz.......


Tapi tahun ni ada satu lg citer nih yg tk kurang gak layanzznye....GENG SURAU tajuknye...Geng surau ni ditayangkan kat astro oasis.Waktu siaran yg sbnr teman tak pasti,tp yg teman selalu tgk pukul 7 plus2 kot.Citernye ala2 comedy.Tapi sarat ngan pengajaran.Citernye pasal sorang mamat nih,namanye Razif a.k.a Mayat.Mayat nih budak yg nakal tk hengat.Mcm2 onar yg dia buat kat kg dia.smpikan sapa2 yg prnh tekena ngan kenakalan dia mmg fobia.Benda yg paling dasat dia buat bila dia ngan sorg lg kwn dia,letupkan kambing org kg.Nama org kg tu Pak Abu....so klu korang nk tau lbh lanjut pasal si Mayat nih,jgn lupa tgk astro oasis ptg nnt.....


Siri TV Geng Surau



antara pelakon2 Geng Surau dari kiri atas Beto Kusyairi(Razif/Mayat),Intan Nur Saina(Uddy),Razak Ahmad(Tok Imam),Mat Over,Rosnah Mat Aris,Amar dan Kuna(mak Razif/Mayat)



antara adegan2 menarik dlm Geng Surau


korang trust me la,klu Pena Creative Pictures punya terbitan mmg syok gilerrr


so jangan lupa ye kengkawan tengok citer nih...tengok jangan tk tengok..tengok jangan tak tengok...

IHYA RAMADHAN al-MUBARAK

KEGHAIRAHAN awal Ramadhan sangat menyeronokkan,bila mana surau dan masjid dipenuhi pelbagai golongan bagi mendirikan solat Tarawih.Hal ini perlu dikekalkan sehingga penghujung Ramadhan dan berterusan selepas Ramadhan.

     Namun yg biasa kita lihat semakin hujung Ramadhan,semakin berkurangan jemaah sedangkan di akhir Ramadhan dipenuhi dgn hari2 ALLAH melepaskan manusia dari azab api neraka.Persoalannya,bagaimana untuk ISTIQAMAH....?

  1. Lakukan ibadah secara sederhana,ringan tetapi berkekalan.Jangan ghairah di awal sehingga menjemukan.
  2. Memikirkan banyaknya dosa dan kesalahan kepada ALLAH,yg menuntut kita membanyakkan bekalan amal ibadah dan bertaubat dari dosa tersebut.
  3. Semua keberkatan,rahmat dan keampunan yg ada dlm bulan Ramadhan akan berakhir,maka kita mesti mengambil peluang ini sebelumianya berakhir.
  4. Mungkin Ramadhan ini adalah Ramadhan terakhir dalam kehidupan kita,maka kita mesti mengambil kesempatan sepenuhnya.


Bicara Ramadhan oleh TUAN IBRAHIM TUAN MAN
Naib Presiden PAS(HARAKAH bil 1568)
MEMBANGUN BERSAMA ISLAM.

rumahku diserbu lg...part 2..

Khamis 26/8/2010 bersamaam 16 Ramadhan,skl lg kediaman keluarga En.Mohd Rozaili dan pasangannya yg jg seorang menteri kanan tlh diceroboh.Menurut kata Rozaili,pencerobohan ini sudah dijangka sejak dr awal lagi.Ini kerana menurutnya,beliau telah mendapat maklumat dr seorang agen CIA yg berpangkalan di TM04 131.Agen tersebut yg hy mahu dikenali sbg agen 007 telah memaklumkan kpd Rozaili tntg pencerobohan itu melalui sistem telekomunikasi tentera.Sistem ini hy boleh diakses oleh org2 tertentu shj....

Apabila mndapat maklumat tersebut,Mohd Rozaili terus shj menghubungi isteri beliau yg ketika itu sdg berada di pejabatnya di Darul Takaful Bandar Baru.Seperti biasa isteri beliau tetap tenang dan bersahaja"relaks bang semuanye terkawal",katanya bersahaja.Rupa2nya beliau telah pun mengetahui perkara itu lebih awal dari suami beiau,sengaja dirahsiakan kerana bimbang keadaan akan bertambah kacau.Dalam masa yg sama juga Dato' Menteri isteri kpd Rozaili telah pun menyusun strateginya sendiri.Beliau awal2 lg telah mengambil cuti separuh hari bagi memudahkan beliau menyediakan senjata2 yg akan digunakan utk menangani penceroboh.Berikut ialah antara senjata2 yg telah pun dipilih.....

  bawal 3 rasa
(peledak berkuasa gaban)

bom tangan ikan masin

kailan bom ikan masin



c4 upin ipin ayam goreng


acid tebu

4 jenis bom tangan berkuasa super saiya


dan ini adalah antara bahan2 mentah yg digunakan utk menghasilkan senjata2 canggih di atas
(gerun tak....?)

Maka dgn kebijaksanaan isteri Mohd Rozaili,sekali lagi serangan ini telah dpt dipatahkan.Bukan itu sahaja beberapa orang kanan pihak penceroboh juga berjaya diberkas....


ketua penceroboh
(Mejar Azmin a.k.a nyah min)

Leftenan Tua Puad Samsudin
(seorang pakar IT dan penggodam sistem profesional,bilal dan aktivis sebuah parti politik)

prebet Ikin(isteri Puad) seorang pakar pemedih mata juga berjaya diberkas

lain2 yg berjaya diberkas sedang menunggu untuk dibawa ke pengadilan
hehehehehe....

hahahahaha.........berjaya sekali lg mereka cipta citer yg suspen(suspenkah?).....yg sebenarnya mcm part 1 hari tu umah teman mmg btul2 kena serang,tp kali ni geng2 adik-beradik isteri teman plk yang serang.Diorang serang umah teman tok buke pose.Mmg dah jd tradisi kitorang around the world buka pose....bermula umah mak mertua teman pastu umah abg cik puad n now my turn la plak jd tuan rumah.Dan pd Ahad nt giliran teman plk nak attack umah nyah Min....Are u ready....here we come......ABBISHHHHHHHH.......

Thursday, August 26, 2010

yang lama

Teluk Intan adalah salah satu bandar yg dok ada kt negeri perak tanah tumpah darahku nih.Ia terletak dln jajahan Hilir Perak.Kira2nye byk2 bandar kt dlm Perak nih,Teluk Intan antara yg glam gak la.Apa taknye kat TI ni lah ada sebuah bangunan lama yg tersergam gagah btul2 kt tgh2 bandar.Sebelum teman bgtau apa nama bgnn tu,TI ni adalah nama baru bg bandar nih.Dolu2 org tk pggl Teluk Intan.....org pggl Teluk Anson.Ntah mcm mane boleh tukar yg tu teman kurang periksa.Nanti2 la teman interview org2 lama kat sini yeak.Asal usul nama TI ni pun teman belom buat kajian lagi.Apa yg teman nk war2kan kt sini ialah antara tmpt2 menarik yg dok ada dlm TI nih....


MENARA JAM CONDONG
(ada ala2 menara PISA tak?)

Menara Jam Condong..tu la namanye.Antara bangunan tertua yg dok ada dlm bandar TI nih.Dolu2 menara nih tk condong,tp makin lama makin condong.Korang perasan ke kecondongannye...Klu tk perasan buat2 perasan je la.Tp serius ckp la mmg btul2 condong.Tak caya meh dtgkan diri anda ke TI nih.Dulu kt sebelah menara nih adal market basah.Tp disebabkan kedudukannye yg terparking kt tgh2 bandar,pihak yg berwajib pindahkan market tu ke tmpt yg lain.Klu tk,sorang pun tknk lepaking kt menara nih.Korang paham3 je la kan, nama pun market basah mcm2 bau la yg ada.Dah byk tranformasi yg dibuat kt menara nih.Lantainye pun dah ganti baru.Ni pun tok kuatkan struktur tanahnye,sbb kat bwh menara nih org kata(bukan teman yg kata) ada tmpat pusaran air....cam mata air la kot.Klu tak buat lantai alamatnye org dh tk pggl Teluk Intan dah.Mesti kena tukar nama lagi"Pulau Intan" la plak kot.Dan klu korang nk tau jam yg kt menara ni pun diaktifkan oleh Hotlink....acah jerk...Pusaran air ni lah yg aktifkan jam nih.Tk caya?suka hati korang lah......so klu turun TI,ushar2 lah menara nih.Ada disediakan informasi kt sebelah bwh menara nih,so korang bleh dpt info tntg menara nih.



ni tmpt makan

MSMC nih terletak betol2 kt sebelah menara td.Tmpt nih kira famous gak la.Disebabkan famous maka ada nama glam tok tmpat nih...."BUMBUNG BIRU"....tu la nama glamnye.Kat sini kira cam food court la.Byk gerai2 makan,mcm2 jenis mknn ada.Jadi klu lapo dtg je kt tmpt nih....teman syorkan klu korang nk makan satay,pg le ke gerai satay wak teni...mmg layanzzzz...



supermarket Billion
(kt tempat korang pun ada kot)


kompleks Aik-Aik
(yg ni mungkin korang takde)

Gmbr2 kt atas tu ialh antara tmpt shopping yg ada kt TI nih.Byk lg tmpt2 lain,cam The Store,Giant,Ten ten,TF n byk lagilah.Cuma yg 2 nih adalah antara yg lama ada kt TI nih sesuai ngan title entry nih......so tepuk dada tanye selera,bila2 dtg je.....kecil tapak tgn,nyiru kami org2 TI tadahkan........oklah see u allz at next entry.....chow cin chow......

Rumahku diserbu lagi

Ahad lepas 22hb,umah teman kena serbu lagi.Kali ni serbuan disertai oleh 4 komando berpangkat tinggi.Lenkap ngan senjata api.Sehari sblm serbuan teman mendapat 1 panggilan tipon dpd individu yg dikenali mengatakan rumah teman bakal diserbu lagi.Teman juga mendapat pesanan sms mengatakan tntg perkara yg sama.....berita tersebut tlh teman sampaikan ke pengetahuan Menteri Dlm Negeri merangkap Menteri Kewangan, Dato'Seri Faridah Hanim bt Samsudin...Menteri berkenaan memberikan jaminan bhw sumenye dlm kawalan."Jgn bimbang" katanya....."Langkah berjaga2 akan diambil"tmbh beliau.

Pagi Ahad yg syahdu-syahdan teman bersama anak2 serta ditemani Dato' Menteri pergi ke markas senjata sbg persediaan menghadapi serbuan komando....maka senjata2 canggih pun dipilih antaranya.....

bom telur dadar


bom asap buah melaka


C4 ayam goreng upin ipin


peluru penabur ikan masin


pecal aneka sayur M16
(kuah yg diimport)


dan akhir sekali senjata yg ditempah khas,bakal digunakan
untuk menembak perut ketua komando.
BAZOOKA MERAH BERTAUCU PENAKA


senjata2 tlh dikumpulkan
(hanya menunggu masa semboyan dibunyikan)

"ALLAHUAKHBAR-ALLAHUAKHBAR".............serbuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.......hahahahaha suspen tak...sebenarnya hari tu rumah teman mmg betul2 kena serbu.Mak teman,adik teman wif her husband ngan A-bern telah menyerbu umah teman utk bukak pose......Gambar kat atas tu ada gak gmbr2 senjata2(makanan) yg diorang bawa skl,kaki ayam ada,kuih-muih,air  n mcm2 lagilah...mmg malaysia meriah rumah teman...wahai kakakku yg jauh di mata dekat di hati,jgn jelous ekkkk........larikkksssss.........

Odah pun RATU gak.......

Sory lmbt update......letih la g Besout....jauh wok...ptg pun tk g opis..tak larat teman..sakit2 badan cam kena pijak dinasor..
Tapi besok teman kena pg skl lg ke besout utk settlekan 3 area reading lg...pastu merdeka,blh lepaking,bulan depan start balik.....yabedabedooooo....

Ok return ke title asal kat atas,dgn riak n takburnye teman enterframekam sorg la ratu yg lahir dlm family teman.....jeng jeng jeng.........


RATU MAKAN.....

hehehe   sesuai tak...tengok saiz mmg tk padan ngan title kan...tapi hakikatnye tu lah dia.Bagi le ape jns mknn pun mesti dia sapu tnp kompromi.....but now,odah tgh demam..asik sentap jerk...takleh tgk mama dia,nk bekepit jerk...sampaikan buat teman ngan isteri fobia bl tb waktu buka pose.Mane taknye time tu le tahap sentapannye meningkat ke tahap super saiya dragon ball......mmg menguji kesabaran tul...tapi sbg ibu n bapa mithali kitorang layanzkan jerk....cuma yg kesiannye kt anak sulung teman k yong.kdg2 adik dia sentap,ngan k yong2 skl kena fire wif my wife.....teman pun sama gak.........ciannn k yong..


tengok tu...jauh k yong membawa diri....nasib baik ada Upin&Ipin
(gambar sekadar hiasan tiada kena mengena dlm ini cerita daaa...)



beginilah nasib diriku yg malang oh tuhan.....
(jauh menung....cian k yong)

.........................................tammatttttt.................................




















Monday, August 23, 2010

..ratu keamanan..

Korang jangan tk tau n jgn tk caya yg kat umah teman ada "RATU"...apa?...ratu?...Yes "RATU KEAMANAN"....Cuba tgk nih.....

tu dia.....peace ya'll...


ada lagi tau


ha nampak tu.....peace lagik....

tunggu2 ada lagi nih


yang tudung pink tu mama si ratu,merangkap
manager lah,so klu ada sesapa nk offer job kat
ratu ni contact2lah mama dia nih....

oittt...manager enterframe lebih nampak....
mau jadi ratu jugakah....?

alamak ODAH pun nk jadi RATU KEAMANAN gak ke?
ODAH ratu lain,nak tau ratu apa..?

TUNGGUUUUUUUUUUU....

aku,dia dan mereka


 ......AKU......









AKU Mohd Rozaili Bin Mohd Adnan
AKU berusia 31 tahun
AKU suami kepada isteriku
AKU bapa kepada anak2ku
AKU ank kepada ibuku
AKU adik kepada kakakku
AKU abg kepada adikku
AKU ADALAH AKU









 .........DIA.........




DIA Faridah Hanim Bt Samsudin
DIA kesayanganku
DIA ibu  anak2ku
DIA permaisuri hatiku
DIA sentiasa di sanubariku
DIAlah isteriku 








                         ......MEREKA......

..MEREKA puteri2ku,MEREKA penawar dukaku,MEREKA kesayanganku,MEREKA sempurnakan hidupku,MEREKAlah anak2ku

NURIRWAYUNI RIFQAH
INTAN NURIRMANISA RAUDHAH














 










Sunday, August 22, 2010

..teluk yg berintan..

Hari ni hari sabtu...teman tk keje walaupun sblm ni teman dah ada plan nk g keje.Konon nk cepat abiskan reading.Cepat abis lg lama le teman dpt rest bulan ni...bila lama rest ,bleh la teman update blog teman ni lbh2 ckit..dok gitu..?Last2 tk jadi g keje..tp takpe masa pnjg lg..Isnin ni baru 23hb....
Tapi korang jgn igt time tk keje ni teman asik membuta je.Dah mmg tabiat teman tkleh dok saja cuti2 ni...mcm2 teman nk buat....1st thing yg teman buat ialah bwk awek teman ni buat rawatan........

ni le awek teman tu...hu3..
nama dia YAMAHA LEGENDA 110cc

Minah ni mengalami sakit spoket haus ngan kekurangan sel minyak itam .Disebabkan minggu depan teman akan reading nun jauh di Felda Besout,teman kena pastikan "minah "ni dlm keadaan yg baik.Klu tk nt teman gak yg susah.Tmpt tu dah le ujung dunia,spnjg jln satu bengkel pun tkde...so teman pun tpks le mengorbankan RM51 utk kos rwtn nih.......



bermulalah sesi rawatan yg mendebarkan poket...


doktor pakar yg diimport khas dari China Sg Nibong...hu3...

<>
gigih n tekunnye pakar bedah nih.....


peralatan2 utk rawatan
(mcm2 ada)


akhirnye spocket berjaya dikeluarkan n digantikan ngan yg baru.....

Bedesup peginye............."Besout aku cabar kauuuuuu..."

..Tazkirah Ramadhan..



RAMADHAN BULAN IBADAT
 
 
Ramadhan merupakan bulan yg penuh barakah dan suci.Kedatangannya sentiasa dinanti-nantikan setiap tahun.Kebanyakan umat Islam merasakan kegembiraan yg tidak ternilai dgn hadirnya RAMADHAN.Dibulan inilah peluang mendapat ganjaran pahala yg berlipat kali ganda.Namun dlm keadaan gembira ini,sebagai umat Islam kitaharuslah bersedia untuk menyambut dan mengimarahkan RAMADHAN dgn sebaik mungkin.Bersungguh-sungguhlah melakukan amal kebajikan dibulan RAMADHAN ini.
Antara amalan kebajikan yg sgt dituntut dilakukan dlm bulan RAMADHAN ini adalah BERSEDEKAH.Kebaikan sedekah ini amatlah besar.Ia bukan shj menngembirakan  dan mengurangkan beban si penerima,tetapi pahala sedekah ini juga akan berterusan walaupun orang yg bersedekah itu sudah meninggal dunia.

Saturday, August 21, 2010

..ALHAMDULILLAH..final episod..

Assalammualaikum....bertemu kembali di episod yg terakhir @ bahasa omputihnya final episod....episod lps teman dh janji nk tunjuk cam maner la rupanya batu karang yg dh kluar ari tu kan..korang dh ready ke?tk takot ker?tk suspen ke?tk geli-geleman tahap gaban ke? .............................betul nk tgk gak..jgn nyesal plk nanti....ok apa2 jd nt teman tknk tgg jwb.........nah layannnnnn                                 
V
V
V
V
V
V
V
V
V
SURPRISE....

haaaaaaaaaa.........tekezut tk,tekezut tk......
ni le mende alahnye(any comment)
 so amacam hati ada puaskah...?klu itu hati tara puas..korang punye pasal lerr...peduli apa teman.....larikssssss.....
4 ur information this batu karang skrg dah selamat berada di rumah my mom..so kpd kakak teman yg feeling sgt wif this batu,boleh le teman introduce kan di AIDILFITRI nt....ok...see ya.....