HeartBeat~ Tekan

Tuesday, May 31, 2011

kalau la aku dapat....

Fullamak.....cun woooo....kiut tuuuu....cantik gilerrrr...seksi plak tu....phewitttttt......teliur teman nih....slurpppppppp.....

Kalau la aku dapat.....siap la....tak tido malam aku kejekan......
Kalau la aku dapat.....korang2 semua gerenti menjeles tahap super saiya peringkat ke-4 punyer lah......

Fuhhhhhh......tak tahan siottttt......terangsang gilerrrr dah nih.....aku rembat jugak kang ni......

Kalau macam ni punyer barang baik......jangankan budak2 muda....pak aji2 pun mau tecabut serban dibuatnye nih......

ini macam punye barang....para2 isteri pun mesti tak halang kalau kita nak melamar lagi nih....

kenapa...? tak pecaya ka....?..sendiri tengok maaaa.....
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V

amacam geng.....teliur tak....hehehehehe...
ting tong..ting tong...

Sunday, May 29, 2011

seloka terkeciwa la pulok

keciwa keciwa keciwa keciwa
kenapa aku terus dikeciwa
tak cukup keciwa tewasnye Malaysia
la ni keciwa di liga juara

keciwa keciwa keciwa abis
rasa sadis rasa nak nangis
"revenge"tak tercapai,harapan punah habis
Barca oh Barca lu buat hati gua bekudis

keciwa keciwa keciwa lagi
sakit sesangat dalam hati
apa nak buat,dah kalah lagi
MU oh MU kau tetap di hati

keciwa keciwa terus keciwa
PEDRO score gol pertama
tetap yakin MU kan berusaha
akhirnya ROONEY score gol penyama

keciwa keciwa keciwa sangat
melihat MESSI terus menyengat
mendribble bola seakan melekat
terus score gol yg dasyat

keciwa keciwa aku keciwa
tiba giliran si DAVID VILLA
menghukum defend MU yg alpa
menyecore gol yg ke-3

keciwa keciwa keciwa berterusan
apa nak buat adat pertandingan
mungkin juga sudah suratan
takde jeki MU nak jadi johan
terus mencoba di tahun hadapan.......

p/s:game semalam memang "catalan" punye,tak di nafikan taktikal Guardiola menjadi.tahniah pade Barca.....namun Manchester United tetap menjadi pojaan hatiku........



Friday, May 27, 2011

syair terkeciwa..

pak google

berakhirlah sudah cabaran kini
pabila tewas malam la tadi
teman ingatkan boleh le pegi
rupa2nye tersungkur lagi

Piala Sudirman kempunan sudah
di tangan Korea kita dah kalah
tak tau siapa yg buat salah
nak ke tak nak terima ajelah

bergu campuran bertukar orang
KOO/CHIN bermula nampak cam garang
ape nak buat bukan rezki korang
lainla tahun terus berjuang

DATO' Lee Chong Wei jadi sandaran
utk mengutip mata penyamaan
hajat tertunai tewaskan Sung Kwan
memang dah jangka sebelum lawan

bergu lelaki buat kejutan
TAN/HOON menjadi, LEE/JUNG tertekan
sampai rubber set diorang berlawan
mata kedua dalam genggaman

single wanita amat dinanti
mane la tau Korea terkejut lagi
harapan digalas oleh TEE JING YEE
ape kan daya tertewas lagi

bergu wanita jadi penentu
kita yg tonton pun tak menentu
sampai rubber set diorang beradu
akhirnye kita terkulai layu....

syabas diucap pade Korea
diorang menang 3-2
separuh akhir lawan ngan China
dah tentu lauk team Korea......

hahahahahahahahaaha........
waaaaaaaaaaaaaaa...

KEPUTUSAN SUKU AKHIR PIALA SUDIRMAN KOREA (3) vs MALAYSIA (2)

XD:Ko Sung Hyun/Ha Eun Jun vs Koo Kien Keat/Chin Eee Hui
                     21                                               17
                     21                                               17 
MS:Park Sung Hwan                  vs Lee Chong Wei
                     18                                               21
                     14                                               21
MD:Lee Yong Dae/Ju Joong Sang vs Tan Boon Heong/Hoon Tien How
                     15                                                21
                     21                                                14
                     14                                                21
WS:    Bae Yoo Joon               vs     Tee Jing Yee 
                     21                                                11
                21                                                11
WD:Ha Jung Hyun/Kim Min Jung vs Wong Pei Ti/Chin Ee Hui
                     19                                                 21
                     21                                                 16
                     21                                                 10  

Thursday, May 26, 2011

...keeper baru MU...

David De-Gea
(credit to google)

MANCHESTER UNITED setuju menandatangani kontrak pembelian penjaga gol Atletico Madrid ,David de Gea berjumlah RM91 juta.


Jika urusan pembelian lancar,penjaga gol itu bakal beraksi di Old Trafford musim depan.


De Gea 20,menjadi pilihan menggantikan Edvin Van der Sar yang akan bersara selepas perlawanan akhir Liga Juara-Juara menentang Barcelona Sabtu ini.


Pengurus United,Sir Alex Ferguson menyifatkan De Gea,seorang penjaga gol yang tangkas dan mempunyai kualiti sama seperti Van der Sar.


Bagaimanapun,pembelian De Gea mendapat kritikan penganalisis bola sepak dan menyifatkan ia sebagai perjudian oleh juara Liga Perdana England (EPL) itu.


Sebelum ini,The Red Devils dilaporkan berminat mendapatkan khidmat Manuel Neuer (Schalke) dan Martin Stekelenburg (Ajax).


Namun Neuer mengambil keputusan menyertai gergasi Jerman,Bayern Munich manakala Stekelenburg setia bersama Ajax.

sumber:-sinar    

...penangan playstation....

Barclays Premier League 2010/2011 dah pun melabuhkan tirainya minggu lepas.Kelab pujaan hati teman telah dinobatkan selaku juara baru mengetepikan juara thn lepas Chelsea.Kejuaaraan ini juga mencatatkan sejarah baru dlm bolasepak England.MU merekodkan kejuaraan buat kali yg ke-19.Satu rekod yg selama ini dipegang oleh kelab The Red(Liverpool).Ini juga merupakan saat2 manis buat MU serta penyokong2 setia mereka di seluruh dunia termasukla teman.
the champion...Manchester United
(google)
Liga Super di negara kita juga semakin menghampiri ke penghujungnye.Terengganu merampas kedudukan pendahulu liga buat pertama kalinya dpd pasukan jiran mereka Kelantan.Kemenangan besar terhadap Pahang (5-0) semalam melonjakkan mereka ke puncak liga.Pasukan negeri kelahiran teman,Perak juga mencatatkan kemenangan di Kangar,menewaskan pasukan tercorot Perlis 2-1.Perak ditangga ke-4 liga berkongsi mata yg sama dgn Kedah (35 mata).
google

Final Liga Juara2 juga semakin menghampiri waktunya.Menemukan 2 kelab terbaik Eropah masa kini.MU akan menentang The Catalan (Barcelona) di Stadium Wembley,England hujung minggu ini.Diharap MU dapat membalas kekalahan 1-2 di tangan Barca dalam merebut kejuaraan sama pada tahun 2009.Sedikit ulasan tentang bolasepak dan liga2 serta pasukan2 yg teman ikuti sepanjang musim ini.

Tapi ade cerita lain disebalik ulasan2 di atas.Bolasepak mengingatkan teman zaman masih bujang trang tang-tang dulu.Waktu tu hujung tahun 90-an memasuki tahun 2000.Kegilaan remaja terhadap Playstation atau nama manjenye PS pade waktu itu semakin menjadi2.Di mana2 pun orang bercerita tentang keasyikan bermain PS ini.Dari budak2 sekolah hingga ke peringkat remaja malah orang dewasa yg sudah berumahtangga juga gilakan PS ini.

Teman dan kengkawan seperjuangan,sepekerjaan malah seperumahan juga tak ketinggalan mengasyikkan diri dgn game PS ni.Dah tentulah game pilihan kami tak lain dan tak bukan ialah bola sepak.Mase tu belum ade lagi PS 2 dan PS 3.Mungkin dah ade di negara luar,tapi di Malaysia PS-1 yg mula2 menjadi kegilaan.Harga satu unit PS-1 ini pun masih mahal,ratus-ratus RM jugak .Terjebaknye teman dlm dunia game PS-1 ini waktu bekerja di Pulau Pinang.Salah seorang kawan serumah teman,Zaki namanye memiliki PS-1.Maka bermulalah episod pertama di mana teman berkenalan dgn PS-1 ini.Mula2 main memang rasa tak seronok sebab masih belum tahu fungsi2 buttonnye.Jari pun still keras lagi.Lama-kelamaan skill bermain PS-1 (especially bola sepak) semakin hebat.Keseronokan bermain PS-1 semakin terasa.Boleh dikatakan setiap hari mengadap menatang PS nih.
set PS-1 yg mula2 teman berjinak2
(pic google)

Pernah satu masa tu,waktu bekerja di Ipoh...teman dan kawan serumah terlalu asyik bermain PS.Pade mase tu PS-2 la pulak yg menjadi kegilaan.Kualiti gambar dan pergerakan animasinye yg seakan2 real memang mengasyikkan sesapa yg bermain.Dek kerana keasyikan itulah teman pernah tak tidur malam.Sepanjang malam mengadap PS-2 bersama 2 orang kawan serumah yg juga fanatik permainan nih.Sedar2 jam dah pukul 6 pagi.Terus mandi,solat dan bersiap ke tempat kerja.Keasyikan bermain PS ini jugak boleh menghilang selera teman utk makan buat sementara.Biar tak makn asalkan dapat main PS.Yang lebih parah lagi tunang teman(sekarang dah jadi wife teman) mase tu selalu je merajuk.Mane taknye bila dia sms,teman ambik mase yg lama utk reply balik setiap sms2 yg  dikirim...tengah asyik dgn PS mane boleh ade gangguan betul tak....Sampaikan teman boleh reply esok paginyer,kononnye teman tetido awal malam semalam.... 
playstation 2 mengambil alih peranan PS1
gambar lebih menarik dan lebih real....
(google gak)

Macam tu lah betapa hebatnye penangan Playstation nih.Boleh meralitkan sesapa yg main.Malah lebih teruk lagi boleh melalaikan kita pade tanggungjawab hakiki.So pade semua, teman ingatkan,tak salah kalau bermain games ni,tapi haruslah ia tidak sampai melalaikan kita terhadap tanggungjawab2 yg sepatutnye kita lakukan.Jangan terlalu taksub kerana ia akan membawa kesan yg buruk pade kita.Bermainlah sekadar utk suka2.Jangan jadikan ia satu ketagihan..................................

p/s:Entry ini dihasilkan berinspirasikan kepada bloggers TE yg juga seorang penggemar permainan video game (espacially bola sepak).sangat cantik dan hebat corner kickmu bro TE......

Wednesday, May 25, 2011

Tanda2 Hati yg Mati

Menurut Syeikh Ibrahim Adham,antara sebab atau tanda2 matinye hati ialah:-

google

1-mengaku kenal ALLAH,tapi tak tunaikan hak2NYA
2-mengaku cintakan Rasulullah,tapi tak ikut sunnah2 baginda
3-al-Quran dibaca,tapi tak amalkan hukum-hakam di dalamnya
4-nikmat2 ALLAH dimakan,tapi tak mensyukuri segala pemberian-NYA
5-mengaku syaitan itu musuh,tapi tak berjuang menentangnya
6-mengaku adanya nikmat syurga,tapi tak berusaha utk mendapatkannya
7-mengaku adanya seksa neraka,tapi tk berusaha menjauhinya
8-mengaku kematian itu pasti,tapi masih tak bersedia menghadapinya
9-sibuk membuka keaiban org lain,tapilupa akan keaiban diri sendiri
10-menghantar dan menguburkan jenazah saudara se-Islam,tapi tidak mengambil pengajaran daripadanya.

Semoga dgn panduan yg dikongsikan ini akan dapat kita sama2 mengambil iktibar.Semoga ALLAH meredai segala apa yg kita kerjakan.Ingatlah "MATI HATI" itu adalah kerana 3 perkara:-
1..Hubbud Dunia (cintakan dunia)
2..Lalai dpd zikrullah (mengingati ALLAH)
3..banyak makan dan melakukan maksiat larangan ALLAH
dan "HIDUP HATI"itu juga kerana 3 perkara:-
1..Zuhud dgn dunia
2..Zikrullah
3..Bergaul atau berkawan dgn aulia ALLAH.


               

Monday, May 23, 2011

...jadi orang Sabah...bah...

Ini family adik ipar teman.Nama dia Tun.Suami dia namanye Zul,keje kat TLDM Lumut.Askar jugak la kiranya.Sebelum ni Tun ngan family dok ngan mertua dia.Tak jauh pun dari umah teman.Kat Eastern Garden...dlm bahasa melayunye Taman Timur.Dalam Teluk Intan jugak.Memang takde masalah la kalau nak jumpa selalu pun.Tapi sekarang diorang dah tak dok kat situ lagi.Diorang dah jadi orang Sabah bah....suami dia diarahkan bertugas kat Sabah plak.Kalu ikut plan asal,suami Tun ni nak resign jer.Dia pun ade buat rayuan kot2 boleh tak pegi Sabah.Tapi apakan daya rayuan kena tolak kot.Nak tak nak tepaksa le pegi.Nak berenti pun alang2 katanye.Tak cukup lagi tempoh berkhidmat.....
Takpelah,Sabah pun bukan jauh sangat.Dalam Malaysia jugak lagi.Naik kapal terbang,sekejapan je dah sampai.Mungkin diorang ni memang dah ditakdirkan dok jauh dari keluarga kot.Dulu masa bujang,adik ipar teman ni pernah dok kat Italy.Jadi pengasuh anak2 makcik dia.Makan tahun jugak lamanye dia kat sana.Pas kawin, terus ikut suami ke Terengganu plak.Lepas tu baru dok Teluk Intan,tapi suami keje kat Lumut.Alih2 sekarang dah ke Sabah plak......ni le nasib jadi bini askar ye......kejap 2 jer kena tukar...kejap jer kena tukar....JADI ORANG SABAH LA KO TUN.......takpelah asalkan dapat sama2 ngan suami n anak,ye tak.....ape pun semoga berbahagia selalu ya bah.....

Sunday, May 22, 2011

good news

Alhamdulillah ada berita wahai kengkawan semua.Especially buat teman satu family.Insyaallah kalau semuanye ok,wife teman dapatla betukar tempat keje tak lama lagi.Tempat keje tu nanti dekat la sikit dgn umah kitorang.Lebih kurang 1/2 jam perjalanan jer.Ada sorang staff yg sama gred dan jawatan ngan wife teman ajak tukar suka sama suka.Dia pun sama cam wife teman.Ulang alik dari umah ke pejabat lbh kurang sejam.Duit minyak je beratus2 sebulan.Dia pun memang dah lama mintak tukar tapi tak dapat2.Kebetulan wife teman dapat di tempat yg mmg dah jadi target dia nak tukar.Rezeki diorang la tu.
Pas ni anak2 pun takde la nak kena kejut awal2 pagi sangat.Boleh la anto ke umah pengasuh lewat sikit.Wife teman pun takde la rush sangat nak gi opis.Kalau tidak kene bangun sebelum pukul 6.Kitorang kena sipa2 dulu,pasru kejut anak2 dlm pukul 6.30 pagi.Kadang2 kesian tgk anak2,muka cam tak cukup tido jer.....
Alhamdulillah....ini semua berkat doa korang jugak kot.Mudah2an Allah akan balas doa2 kalian semua.Dan mintak Allah permudahkan lagi semua urusan kami sekeluarga.....AMINNNNNNN............

Wednesday, May 18, 2011

....insan bernama GURU....

Tidak terlambat rasanye teman nak ucapkan SELAMAT HARI GURU kepada semua guru2 di Malaysia khasnya dan di dunia amnya.Guru adalah antara individu yg penting dalammemberi ilmu pengetahuan,tunjuk ajar dan bimbingan terhadap anak2 muridnya.Individu ini memang sepatutnya dihormati.Lebih2 lagi guru2 agama serta ulama' yg mengajar dan membimbing anak2 murid dalam soal akidah,hukum-hakam syariat,amal ibadah danhal2 yg ada hubungkaitnya dgn kehidupan di akhirat.
Semua ibu-bapa amat2 digalakkan untuk mendidik anak2 sedari kecil lagi untuk menghormati insan yg bernama guru.Insan istimewa ini semestinya dihormati dan disanjungi.
Sabda Nabi Muhammad SAW yg diriwayatkan oleh Imam al-tabrani "Pelajarilah ILMU,pelajarilah KETENANGAN dan KESOPANAN dan rendahkan dirimu terhadap orang yang kamu ambil ilmunya(guru)"
Ini jelas membuktikan bahawa selain ibu dan bapa,kita juga sepatutnya menghormati guru2 kita.Mereka juga boleh diibaratkan sebagai ibu bapa kedua kita.Malah tidak salah kiranya teman mengatakan di sini bahawa zaman persekolahan kita lebih banyak bersama dgn guru2 berbanding ibu bapa kita sendiri.Wajarlah bagi kita agar sentiasa mengingati jasa2 insan bernama guru ini.Tanpa mereka mana mungkin kita menjadi seperti mana kita sekarang.Malah tanpa didikan dan bimbingan guru,mustahil bagi kita para bloggers semua boleh menghasilkan entry2 yg hebat dalam blog masing2.Oleh itu dikesempatan ini ingin teman rakamkan ucapan jutaan terima kasih yg tak terhingga kepada semua cikgu2(sekolah rendah dan menengah) kerana tidak jemu2 mendidik anak murid kalian yg nakal ini.SELAMAT HARI GURU....

Tuesday, May 17, 2011

...inilah KITA...

Tertarik ngan N3 Tengkorak Emas yg bertajuk nak lawan arahan boss?.Memang betul sesangat kata TE dlm N3 dia tu.Orang kita sekarang ni cuma ingat ISLAM bila nakkan sesuatu jer.Nak kawin ikut ISLAM.Nak masuk jawi a.k.a. bersunat ikut ISLAM.Nak urus jenazah ikut ISLAM.Sedangkan ISLAM tu adalah cara hidup yg paling sempurna.Meliputi semua hal baik utk dunia apatah lagi utk alam akhirat.POLITIK,UNDANG2,PERBANKAN,KELUARGA semualah complete ada dalam ISLAM.....
Tapi inilah kita...ikut separuh2 jer.Yang menguntungkan kita ngan kroni2,kita follow.Mane yg rasa merugikan dan menyusahkan buat don't know jer.Sape yg nak kita salahkan?Pemimpinkah?....kalau dijawab YA...gerenti ade yg melenting.Kalau dijawab TIDAK...rasa2nye YA kot.Ye la bukan ke golongan pemimpin2 ni yg mengurus tadbir negara.Undang2 pun diorang yg tentukan.Nak ikut undang2 manusia ke nak ikut undang2 ISLAM.Kalau dah ditentukan ikut undang2 manusia kena ikut lah.Ade sesapa yg nak lawan boss?Cubalah kalau berani....Tapi inilah kita...nama je ikut undang2 manusia,tapi ramai yg tak serupa manusia.Jenayah makin menjadi2.Buang anak dikalangan remaja2 Islam makin membimbangkan.kes rogol,rasuah,bunuh,rompak dan segala macam gejala sosial makin meruncing.
Dah terang lagi bersuluhkan....tak ke manenye undang2 yg dibuat ikut akal manusia nih.Takkan nak tunggu suluh pakai spotlight kot....baru nak nampak...tapi inilah kita...apa sangat la cakap kita nih.Rakyat bawahan yg kononnye tak tau ape2.Cuma tau mintak komplen mintak komplen....
Kepada TE tahniah dan syabas atas N3 yg amat2 menarik tu.Diharap ramai yg mula buka mata tentang kepincangan undang2 manusia yg boleh dipinda2 dan direka2 nih.Sama2 lah kita memartabatkan undang2 ISLAM di negara kita khasnye dan di seluruh dunia amnye.Semoga kita mendapat keberkatan di dunia dan kebahagiaan di akhirat........

Thursday, May 12, 2011

Tensionnye.....

Mane2 tempat pun sekarang ni mesti tgh dilanda kepanasan yg membahang.Tak terkecuali kat Teluk Intan,my hometown.Tak kira siang ke malam,kat pekan ke kat kampung semua terasa panas yg amat sangat.Kat umah teman selagi ade kipas yg boleh dipasang,semua teman onkan.Keluar je dari zon kipas2 tu gerenti peluh menitik2 mcm air ujan.Teman mmg tk tahan tul bab2 panas nih.Wife teman yg selalunye tido berselimut pun dah tak heran ngan selimut2 dia.Nasib baik anak2 teman tak meragam.
Tapi kepanasan tu tak boleh dibandingkan dgn ketensionan teman hari ni.Memang tahap Gaban Z potong 2 punye tension.Mane taknye....pagi2 lagi tension yg pertama dah hinggap kt kepala otak teman nih.Tgh siap2 nak gi keje, teman sempat la menyidaikan kain yg wife teman cuci mlm tadi.Siap je menyidai tepandang la kat motor Yamaha Legenda 110cc hijau hitam teman.Terus tepuk dahi bila nampak tayar belakang dah takde angin.Pancit la tu.Terus pancit semangat teman yg berkobar2 nak gi keje hari ni.Memang teman dah plan nak tukar tayar tu.Tapi almaklumlah keje makan gaji kan.Hari ni baru brp haribulan....tinggal copoi2 je dlm poket nih.Tepaksa la korek lagi duit simpanan yg kat bank tu.Ni kira kali ke2 dlm bulan ni korek saving.Yg 1st mase nk settle bil TM-net...............rabak RM200....
Tak cukup ngan tu,Astro pulak call.Bil dah tetunggak.......kena settle jugak,kalau tak naye je kena potong.Tak boleh la nk tgk MU jadi champion EPL ngn UCL....hehehe....rabak lagi RM100 campur ngan tayar motor RM50.Cuba korang tlg calculatekan.Tahap tension makin naik.....Balik dari settle semua2 tu terus bukak peti ais.Ingat nak minum air sejuk...mane tau bleh kurangkan tahap ketensionan teman yg makin meningkat nih.Rupa2nyer makin meningkatkan level tensionnye.Mane taknyer,air tak sejuk langsung.Rupa2nye peti ais teman rosak.Tak boleh sejuk.Selidik punye selidik frozen dia bocor.Gas keluar.Patutla tak boleh sejuk.....teringat teman semalam lepas tlg wife basuh pinggan mangkuk yg dah lama betapa kat sinki tu,teman cuba keluarkan bantal herba yg teman masukkan dlm penyejuk beku.Dah beku sgt.Takleh tarik keluar.Apalagi dgn kuasa Super Saiya tahap ke-4 teman cungkil ngan pisau......pssssssssssssssssstttttttttt.....alamak.......tekena lantai frozen tu......adoiyai.....
Teman call member yg reti bende pasal peti sejuk nih.Dia kata kalau nak repair pu beratus jugak.Sebabnye air dah masuk kat motor dia.Motor saje dah ratus2 bai....dia kata baikbeli yg baru jer.......Adoi tolong la..TENSIONNNNNNNNNNN..........

Wednesday, May 11, 2011

kesian dia....

Hari ni masuk hari ke-3 wife aku keje ngan Jabatan Pertanian Titi Gantong.Jauh gak jaraknya dari umah.Hari2 tepaksa keluar awal,drive sorang2.Dah la tgh sarat mengandung.Mudah2an Allah lindungi dia.Selamat pegi n balik....
Semalam dia ade bagitau aku dah 2 hari tak jamah nasi.Mane taknye pejabat tmpt keje dia tu takde kedai makan.Yang ade pun jauh.Malas plak nak drive sorang2 katanye.Staff2 lain mmg diorang tk makan kat kedai.Makan kat pantry office jer.Makan2 biskut ke roti ke...air pun bancuh sendiri...Sedih dan terharu aku dengar...Ape bleh buat dah tuntutan keje kan.....
Aku harap dia kuat semangat dan tabah selalu.Kengkawan semua doa2kanlah wife aku tu dapat betukar ke tmpt keje yg lbh dekat ngan umah kitorang.....KESIAN DIA.....

Wednesday, May 4, 2011

my family after 5 years.....
assalammualaikum kengkawan semua.....hari ni 04-05-2011 kan.....korang nak tau tak ade ape ngan tarikh ni.....hari ni adalah tarikh keramat buat aku ngan wife......tarikh aku ngan wife sah jadi suami-isteri....hehehehe....so kengkawan semua dah 5 tahun aku jadi suami nih....tak reti2 ke nak wish kat aku....paling tak pun gi la cari apa2 kat kedai buat present bagi kat aku.....hahahahaha.....