HeartBeat~ Tekan

Friday, July 29, 2011

perjuangan belum selesai.....

Lupakan apa yg sudah terjadi.Kalah menang adat pertandingan.Sekali tewas tak bermakna tewas selama2nye.Perjuangan Harimau Malaya dalam aksi kelayakan piala dunia dah berakhir.Tewas pada "Singapore Celup" agg 4-6.
Apa pun kita tetap perlu berbangga,sebab team kita pure Malaysian....no "foreigners".So lupakan pasal bola.Ada satu lagi perjuangan yg perlu kita sama2 tempuhi.Perjuangan dan pertempuran menahan nafsu lapar dan dahaga serta perkara2 yg boleh membatalkannya.Ramadhan kembali lagi.Cuma tinggal 2-3 hari saje lagi kita di bulan Syakban.Marilah sama2 kita mengucapkan selamat datang kpd bulan Ramadhan yg penuh keberkatan,kemuliaan dan keampunan ini.Bersama2lah kita mengimarahkan bulan Ramadhan kali ini.
Sebagai seorang muslim,teman ingin berpesan kepada diri teman sendiri dan kepada sahabat2 semua,penuhilah Ramadhan kita tahun ini dgn amalan2 yg soleh.Perbanyakkanlah bersedekah serta tingkatkanlah ibadat2 sunat yg lain.Beramai2lah kita bertarawih secara berjemaah di masjid2 mahupun surau2 berdekatan.Penuhilah masjid2 kita seperti mana kita bersusah payah untuk memenuhi stadium bagi memberikan sokongan padu kpd team Harimau Malaya.Kejarlah ganjaran pahala yg berlipat kali ganda yg telah dijanjikan oleh Allah dlm bulan Ramadhan al Mubarak ini seperti mana kita berkejar2an untuk mendapatkan tiket bola.Rebutlah peluang keemasan yg terhidang di depan mata,seperti mana Harimau Malaya berebut2 dgn Singapore hanya kerana sebiji bola.
Semoga segala amal ibadat yg kita lakukan di bulan Ramadhan ini akan mendapat barokah dari Allh swt.Mudah2an juga amal ibadat ini akan terus kita lakukan secara "istiqomah" hingga ke bulan2 yg lain......jadikanlah Ramadhan kali ini lebih baik dari yg sebelumnye.....

......ahlan wa sahlan ya Ramadhan.......

Friday, July 22, 2011

...kawan mende nih...

ini ade satu cerita,teman nak ceriti cerutu kan pade korang semua...cerita ni mungkin pernah jadi kat korang semua gak...alkisahnyer cenggini...ade le sorang sahabat FB teman merangkap member satu sekolah menengah dolu2...cumanye sahabat teman ni senior 1 tahun dari teman...nak bagi nama ke...?takyah la yeak...takot2 nanti terasa plak...terus sentap cam budak2...
satu hari tu "mamat" ni ade ler post satu statement kat wall dia...pasal isu semasa,tapi ade bau2 politik jugak la sikit...dah letak kat wall,mesti la ade yg bagi komen kan...teman pun mmg minat gak bab2 politik nih...apalagi teman pun komen la...rase2nyer komen teman tu pun umum...takde la nak tujukan pade dia ke atau sesape pon...
esoknyer,bila teman buka FB teman...teman gi la balik kat wall sahabat tu...nampaknye komen teman ade respon...respon datang dari "mamat" empunye wall...emo gilerr komen dia...takpe,lagi emo lagi teman suka...teman reply balik komennye...esok dia komen balik...kali ni tahap gaban punye komen emo...dia kata dia terpaksa remove teman dari jadi friend FB dia...alasannyer kononnyer dia nak jaga hubungan kawan antara teman ngan dia...dia jugak dah tk bagi teman komen kat wall dia lagi...lawak kan...post statement kat wall,tapi bila org komen...sentap pulak...siap remove member lagi.....
manusia2.....kenapa la "mamat" ni jadi emo sgt...padahal mase sekolah dulu,kira dlm kategori ganas gak dia nih...rambut panjang...seluar boot cut...stoking belang...tak kusangka sekarang dah jadi emosional plak.....lantak ko la bro...asal ko bahagia sudah....teman pun tak rugi apa2...sorang remove...ade ramai lagi add tau.....lu simpan la keris belekuk2 yg bekarat lu tu....tak heran noks.........

Sunday, July 17, 2011

...ADIOS TE...

keputusan dah dibuat
keputusannya muktamat
keputusannya tepat
keputusannya nekad

dia pergi tinggalkan kita
dia pergi demi cita-cita
dia pergi harap tak lama
dia pergi harapnya seketika

pergi sudah seorang rakan
pergi sudah seorang teman
pergi sudah seorang taulan
pergi sudah seorang kawan

kini yg tinggal hanya kenangan
kini yg tinggal hanya khayalan
kini yg tinggal hanya harapan
kini yg tinggal hanya ingatan

kukirim doa...kukirim pesan
buat dirimu wahai teman
semoga berjaya menempuh cabaran
semoga berjaya apa dicitakan.....



p/s : selamat menjalani latihan maritim kepada teman maya-ku...Tengkorak Emas...
        tabik spring buat Komander Tengkorak Emas...

Saturday, July 16, 2011

..tetap sokong Harimau...

Oh kusangka panas sampai ke petang,rupanya hujan di tengahari.Belum pun pulih kecederaan dibedil dek meriam The Gunners tempohari,kali ni giliran The Red pula menambah luka sang Harimau Malaya.Harimau terluka lagi,walaupun cuba untuk menggigit.Apakan daya,buah cempedak dah jadi nangka,nasi pulak dah jadi bubur,susu yg cair dah membeku menjadi keju......Kita tewas lagi kali ni dgn jaringan 6(Liverpool)-3(Malaysia).

Sedih juga rasanye ,ingatkan boleh le seri.Kalau kalah pun tak la banyak sgt.Tapi inilah bola sepak.Tahniah pada Liverpool.Tahniah juga pada Malaysia.Jadikan kekalahan ini sebagai satu pelajaran yg berguna supaya dapat mempertingkatkan lagi mutu permainan.Jangan putus asa.Ini friendly match jer.Target kita ialah Sang Singa 23 Julai ni.Biar kalah dulu,nanti kita menang dan terus menang..........

p/s:tetap sokong Harimau Malaya......

Wednesday, July 13, 2011

harimau vs meriam


Malaysia vs Arsenal.Atas kertas mungkin ibarat langit dan bumi.Player2 Arsenal boleh dikatakan player2 "world class".Dibarisi player2 yg hebat dan sensasi.Diketuai oleh striker Belanda Robin van Persie.Arsenal sebuah kelab yg memang tidak asing lagi di negara kita.Mempunyai pengikut fanatik di seluruh dunia."The Gunners" adalah nama jolokan kelab ini.Pastinya akan turun dgn jersi tradisi mereka merah putih berlambang meriam......

Manakala lawannye diberi jolokan "Harimau Malaya".Masih mengekalkan momentum kemenangan sejak menjuarai Piala AFF Suzuki yg lepas.Semakin hari semakin garang.Semakin hari semakin digeruni.Asia Tenggara sudah ditakluki apabila berjaya memenangi pingat emas di Sukan Sea Laos.Masih segar dgn kemenangan ke atas Taiwan dlm kelayakan piala dunia.Pastinya akan memberikan cabaran yg sengit kepada skuad Arsene Wenger.Diharap turun dgn jersi bertuah berwarna biru......

Sebagai anak Malaysia yg antikan Arsenal,pastinya teman mengharapkan skuad Harimau akan mengaum malam ni.Semoga harimau2 kita akan berjuang menangkis tembakan2 meriam Inggeris Arsenal.Tak ade yg mustahil.Semua boleh terjadi asalkan ade usaha dan semangat yg jitu utk berjaya.Tunjukkan pada dunia,sesungguhnya kitalah "HARIMAU MALAYA"......aaauuuuummmmmmmmmmm.......

Tuesday, July 12, 2011

...cerita sedih @ spital...

Kata orang lembu dipegang pade talinye.Manusia dipegang pade janjinye.Dek kerana janji yg teman buat tu la,makanyer ingin teman berkongsi satu cerita sedih dgn kengkawan semua.Cerita ni teman dapat mase melawat wife ngan baby baru teman kat wad kuning tempoh hari.

Dalam ramai2 kat wad tu,ade sorang hamba Allah ni....alkisahnyer dia ni dah lebih 3 hari dok wad tu.Kalau ikutkan dia ngan baby dah boleh keluar wad dah pun.Tapi ade sebab2 tertentu yg sebabkan pihak spital tak bagi dia keluar.Risik punye risik rupa2nye dia ni "pendatang".Pasport pun takde.Mase datang spital hari tu pun jiran yg panggilkan ambulan.Ikut kata dia,dia belum pun ade rase sakit nk bersalin lagi.Sampai spital pun takde sape yg temankan.Bila dah besalin pun masih takde sesape yg dtg jenguk.Bila ditanye katanye...suami dia nelayan,10 hari kat laut baru balik.Penah aritu,teman rase cam terharu jugak arrr....dia mintak tukar duit syiling nk call abg ipar katenyer.Dia nak tukar dgn RM10,tp teman sedekah jer syiling tu.Tak sampai hati nak ambik duit dia.Ntah2 itu jer yg dia ade.

Kesian.....kira lama jugak arrr dia kena tahan kat wad tu.Sampaikan uri anak dia pun ade dlm plastik lagi.Sedih nengoknyer.Tapi dlm sedih2 tu,teman cam tertanye2 jugk arrr.Sebab dia ni cam ade something wrong sikit.Cerita2 dia pun cam bebelit2.Ntah betul ntah rekaan semata2,dia je yg tau.Sekejap dia kate suami dia nelayan,bila org lain pulak tanye dia kata suami dia tk berapa betul....drug addict...katanyer.

Sampai sekarang teman masih lagi terfikir....ntah dah keluar ke belum hamba Allah tu dari spital.Kesian.....kalau la betul cerita dia tu....memang la tak patut suami dia buat cam gitu kan.Tapi kalau dia sje reka2 cerita.....teman tetap kesian gak kat dia.Ye lah mane ade manusia yg nk mintak hidup susah dan disusahkan,betul tak......

p/s:moral of the story....sentiasalah bersyukur dgn apa tg kita ade dan ape yg kita dapat.....pandanglah orang yg lebih susah dari kita....inyaallah kita akan jadi manusia yg sentiasa mensyukuri nikmat pemberian Alla swt....

Saturday, July 9, 2011

my HERO....

Inila dia hero teman yg baru lahir (29.6.11) yg teman janjikan nak poskan gambar dia.Khas buat semua yg memfollow blog ROZANEEM.Takde cerite just layanzzz jer pic2 nih.....

  
Muhammad Rifqi
29 jun 2011
5.30 pagi (Rabu)
Hospital Teluk Intan
ade cam papa dia tak....?

dah genap 10 hari....

huarggghhhhh.........dah ngantuk...bye tido dulu yeak......

 
 

Sunday, July 3, 2011

masuk wad...

3 hari teman tk dpt nk update blog.Letih...byk sgt halnye.Jumaat lepas bwk baby pegi check kat klinik.Biasala bila baby baru lahir ni mmg kena ulang-alik ke klinik je la kejenye.Hari sebelum tu "cik misi"dtg le ke rumah.Tgk2 baby kot2 ade kunung ke tak.Tengok mata kasar katanye mcm tkde.So "cik misi" suggestkan pegi klinik jugak nak komfemkan.
Esoknye teman pun pegila ke klinik ngan MIL.Sian baby kena cucuk kt tumit,ambik darah.Nasib baik dia tk nangis.Kuat baby ni cam papa dia.....heheheh....Dapat result bacaan 15.Tinggi gak tu utk baby yg baru lahir.Jadinye nak tk nak baby tepaksa jugak di bawak ke spital.Dalam hati mintak2 bacaan kat spital nnt rendah ler dpd 15.
Kalau ikutkan "cik misi" klinik tu,dia suruh teman bawak baby ngan wife gi spital pagi tu jugak.Tapi kebetulan hari tu hari Jumaat.Masenye suntuk.So wife teman kata pegi ptg je lah.Dalam kul 4 ptg kitorang pun gi spital.Kali ni turn mak teman plak yg temankan.Smpi spital terus ke wad 3D.Ambik darah lg.Kali ni baby melontarkan vokalnye yg sebenar.Nangis juga akhirnyer.......Dapat result bacaan masih sama 15.So,komfem la kena tahan kat wad.Maka check in la wife ngan baby di wad 3D tu.
Nasib baik la tak lama check in,semalam je...esok ptg dah boleh check out.Bacaan menurun jadi 12.Alhamdulillah....Biasa la kan klu dah kat wad spital,macam2 orang ngan mcm2 cerita suka sedih yg kita dapat.Ade satu cerita yg teman rasa terharu jugak arrrr.Cerita sedih sorang hamba Allah ni,jugak sorang ibu yg baru melahirkan......nak tau ape citenyer......next entry teman citekan ok.......