HeartBeat~ Tekan

Monday, November 29, 2010

dah abisssss

Sukan Asia Guangzhou dah abissss.Macam biasa China gah di tmpt pertama dgn 199 pingat emas.Lagi sebutir jer nak dapat 200 pingat emas.Memang dasat la kontinjen China nih.Apa pun tahniah gak arr kat atlet2 Malaysia.Berjaya gak diorang capai target 9 emas.Walau pun sebenarnye kita bleh dapat lbh dpd tu.Takpela lain kali cuba lagi.Target 20 pingat emas plak.

Pas ni tahun 2014 Korea sekali lagi jadi tuan umah plak.Sama2 le kita tunggu boleh tak negara lain beat team China.Bila citer pasal China jadi champion Sukn Asia nih, ade yg kate China boleh la jadi champion sbb rakyat diorang ramai.Banyak pilihan....korang setuju ke itu dijadikan sebab kenapa diorang boleh jadi champion....

Kalau ty teman,mmg teman 100% tk setuju.Nak kata rakyat China ramai,ape kurang ngan India.Ramai jugak.Tapi apasal India pun tk bleh jadi champion.Indonesia pun boleh tahan gak ramainyer.Pun tk jadi champion....Pade teman la sbnrnyer semangat ngan nawaitu diorang tu yg jadi penyebab negara China boleh jadi champion.Mmg boleh nampak dari cara diorang betanding,mmg sungguh kerana negara.Bukan sebab nakkan ganjaran dari kerajaan kalau menang.

Bebeza sesangat ngan atlet2 kita.Nak betanding sebab nak menang.Bila dah menang berangan2 nak ganjaran dari kerajaan.Bila dapat ganjaran mula lupa daratan.Prestasi merosot.....hancusssss...habuk pun tarak....Te,an bagi contoh team bola sepak kita.Dari awal2 lagi dah angkat bendera putih.Target pun setakat pusingan ke-2 jer.Bila dh layak main pun cincai-bocai jer.....apa salah target suku akhir ke,sepauh akhir ke...baru main pun beria...haiii  tahlah kadang2 tu terasa dah malas nak layan sukan kat Malaysia nih.Gah dlm negara jer...bila betanding hancusssss.....sembang kasi orang bimbang jer.....

Come on atlet2 Malaysia bersemangatlah....buktikan slogan Malaysia Boleh.....Pade team sepak takraw jaga2 Korea ngan China pun makin hebat tu.Jangan kena servis kuda Korea 2014 nanti sudah la.....Malu wooooooo....

...KECEMASAN...

Kecemasan..kecemasan...memang mencemaskan.Anak sulung teman (kak yong) tepaksa dibawak ke kecemasan sebab suhu badannye makin tinggi.Waktu tu tgh awal pagi dlm kul 2 pagi(3 hari lepas).Teman tak sangka kak yong demam sampi camtu sekali.Sebelum tido tu badan dia dah tk panas dah.Dia pun dah aktif balik main2.Memang tk menampakkan yg dia still demam lagi.Adik dia si Odah pinky yg asyik meragam jer.

Tgh tido teman tejaga bila tedengor kak yong macam tesedak.Teman kejutkan wife.Dalam keadaan yg mamai,wife teman sapu2 dada kak yong.Tapi kak yong still mcm tk selesa.Teman tak sedap hati terus bangun pegi tgk dia.Kak yong menonggeng(biasa dia buat time tido).Teman dapat dengor nafas dia kuat sangat turun naik.Makin lama makin kuat.Teman tanye "sakit kat mane",dia geleng kepala....Tak puas hati teman on suis lampu..."Ya ALLAH",tekejut tul teman bila tgk kak yong makin kuat menggigil.Sejuk katanye....Teman peuk n selimut badan dia....mase tu teman rase badan dia panas sesangat...

Teman decide nk bawak kak yong ke hospital(wad kecemasan)...sempat call mak ngan adik teman.Rumah diorang tk jauh mane pun.Tapi bila dlm keadaan yg tegang macam tu rase cam lambat sgt diorang sampai.Mata teman dah berair.Wife teman jgn citer lah.Dah tak kisahkan anak yg sorang lagi.Mak ngan adik sampai jer,terus start enjin keta drive ke spital....

Sampai spital terus doktor check....kuat demamnye kata doktor.Dalam hati teman,mmg la kuat tu sbb bawak datang spital.....dua bijik ubat masukkan terus ikut "bontot"....kesian kak yong kuat dia nangis....dia mmg takut kalau bawak jumpa doktor...Alhamdulillah tak lama pastu suhu badan kak yong beransur2 normal balik.Lega hati teman....

Pukul 3.30 pagi baru balik umah.Nasib baik Odah Pinky tak meragam.Macam paham2 jer dia....pukul 4 pagi baru bleh tido.Mak ngan adik pun dah balik.Mak pun tak berapa sihat.Asyik muntah2 jer mase tu.Apa pun trima kasih la semuanyer yer......

Korang penah tk alami benda yg same cam teman nih.Penah tak korang fikir biarla kita jer yg tanggung sakit bila tgk anak2 sakit....tk sanggup nk tgk anak2 sakit kan....macam mane la perasaan orang2 yg buang anak tu....mmg takde perasaan kot.....

Friday, November 26, 2010

I'm Back.....

Fuhhhhhh....pekabo kengkawan...teman dah kembali ke arena nih.Rindu tak....hehehe...perasan kan...lama bebeno rasenye blog teman nih sunyi sepi tanpa entry kan....Banyak bebeno masalahnye.Teman plak demam.Ni pun tk kebah2 lagi.Batuk tak ilang2....anak2 pun tk berapa sihat....dua2 demam,batuk, selesema...3 serangkai....

Tu yg buat teman tk daya nak berblog bagai nih.Mood ilang bila badan tk sihat.Tapi sekarang teman nk buat come-back....InsyaAllah....Doakanlah ye kesihatan teman ngan family.....

Thursday, November 11, 2010

siapa kita tanpa mereka....


Siapa kita tanpa MEREKA...
siapa MEREKA tu...

takkan tak tau kot..
ke buat2 tak tau..

betul tak tau...?
meh sini teman nak bagitau...
meh la sini..
jangan le malu-malu...

MEREKA  tu ler...
eh bior betul nih...
takkan tak tau ...

Ok ok...teman bagitau...
MEREKA tu mak abah kita lah...
ade yg panggil mama papa...
ade yang panggil ummi abbi...
tak kurang jugak yg panggil mummy daddy...
ibu ayah pun ramai gak yg panggil...

TAK KIRALAH....
ape panggilan pun...
kalau MEREKA takde,kita pun gerenti takde...
kalau MEREKA takde tak merasa la kita nak berblog bagai nih...
Kalau MEREKA takde tak merasa la kita hidup dalam
DUNIA ALLAH NI

APE LAGI...
tu pun nk bagitau jugak ke...
sendiri2 tak paham ke...
sendiri2 tak reti ke....

JANGAN!!!!!! buat2 tak paham...
JANGAN!!!!!! buat2 tak reti yer....
PEGI le......
PEGI le......


SAYANGI MEREKA.....
BAHAGIAKAN MEREKA
SANTUNI MEREKA....
BALAS LE JASE MEREKA....
sebab......

SIAPA KITA TANPA MEREKA.......

Dolu-dolu

Nak tengok tak tempat koje ngan member2 lama teman
tengok je la yeak
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
V

ni ler member2 satu shift teman dulu
teman yg berdiri kat tgh sekali tu
perasan tak.....
Gambar nih mase teman koje kat Ipoh.Kilang buat jam jenama "SWATCH".Micromechanic name kilangnyer.Lama gak teman koje sini.Dekat2 5 tahun jugak.Tapi mase amik gambar nih kira dah zaman kejatuhan kilang nih.Ramai yg dah VR/VSS....Yang pompuan2 tu pun sbnrnye bukan dari department yg sama ngan kitorang.Disebabkan department diorang dah tutup,diorang kena anto ke dept kami jadi Line QC.Pade mase ni pun sbnrnye memasing tgh tggu name "naik" jer.Thats mean,kitorang sumer tgh tggu surat dari pentadbiran kilang.Kilang nk stop operasi secara berperingkat.So nama sape yg "naik" dulu nak tak nak dia kena la resign.Tapi dapat ler jugak pampasan.Pampasan ikut berapa lama kita sevice.....tu sbb tgh koje pun bleh snap2 gambor nih...dah takde feel dah nak koje sbnrnyer....tapi kalau berenti awal tk dapat ape2...so tunggu jugak la...

kawasan dalam kilang penuh ngan mesin2 Lathing...
korang tau ke Lathing tu ape...buat2 tau sudah...


sume dah "meraban"....
Walaupun dah tau kilang nk tutup dan bakal jadi penganggur2 terhormat,kami ttp happy go lucky...Buat ape nak sedih2 kan,dah suratan takdir.Jodoh kami ngan kilang ni pun mungkin takat tu jer...redha je lah.Kalau nangis air mata darah sekali pun kilang tutup jugak...Lagi pun rezeki ade mane2.Kena usaha jer tul tak....

Tapi kalau korang nk tau,dlm happy2 tu sbnrnyer teman "goyang" jugak....mau tak "goyang",time ni teman nk kawin weiii.....penin gak teman memikiorkan ape nk bagi makan anak dara org kalau tk koje.Tumpo yop tumpo.....

time ni mmg posing je,koje buat cincai2 jer nih...


yang pompuan tu kira kitorang punyer leader la...
bukan tau ape pun akak nih
kena buli ngan kitorang jer...
Ape kabo ntah skrg nih,dh lost contact...


Tengok ler berapa kerat je yg tggl.Kalau mase mula2 teman koje dulu bkn main ramai manusia dalm dept nih.Bunyi mesin ngan bunyi2 manusianyer sahut-menyahut.Member2 dalm gambo kat atas sumer ni pun ade yg tak pemah jumpa dah.Ade yg still contact lagi sbb diorang ade FB.Mane yg tkde FB tu mmg teputus hubungan le jawabnyer......Korang2 penah ke koje kilang.Koje kilang ni mmg penat,tension dah tentu.Mane taknyer orang atas ayik nk output jer...sampai kilang dah nk tutup pun diorang push gak nak output......mungkin diorang fikir nak "save" kilang dpd kena tutup kot......apa2 pun time nih mmg best of the best lah.....kadang2 tu cam rindu plak nak koje kilang bikin "havoc" ngan kengkawan......biasa le kan kenangan dolu2 nih susah nak lupa......


Tuesday, November 9, 2010

karut,tahyul...

Korang tgk tak citer Ulik Mayang kat tv9 tuh.Citer pasal puteri bunian loving2 ngan manusia tuh.Yang dalam slot Lagenda tu ler....Pelakon kira sempoi dah,Elly Mazlin ngan Feroz Khan.Tapi yg teman tk bekenan tu jln citer dia.Makin lama makin merepek n merapu tambah tahyul-mahyul plak...best lagi Ct Kelembai ari tu kan.......

Mengarut sgt la citer dia..asyik2 si Ali tu jadi cam org hilang akal.Pastu baik kejap.....tak betui balik.Ulang2 cam tu jer.Ade satu adegan tu mmg tahyul giler.Ade ke time si Ali tu meracau2 cam org giler tiba2 bleh "cooldown" bila dengor puteri nyanyi lagu ulik mayang.Pastu plak yg mak si Ali tu tk habis2 mintak tolong ngan bomoh pompuan (lakonan Mak Mah) ubatkan anak dia.Macam la kat kampung tu dah takder org alim.Ustaz2 ke....tak sensitif langsung la yg buat citer nih...

Seingat teman la,episod yg sblm2 nih ade satu watak org alim/guru silat.Tak silap teman Latif Borgiba pelakonnyer.La ni dah ilang watak tu....boring arrrciter nih...tak kose teman nk layan...tpi tpks layan sbb anak sulung teman si kak yong minat sesangat ngan Ulik Mayang nih...bebudak bkn tau ape pon...

Nasihat teman sesape yg suka tgk citer ni jgn taksub sgt.Anggap sbg hiburan je dah.Pade yg belum penah tgk,elok sgt la...tkyah tgk lagi bagus...baik tgk Ultraman..dah tentu kartun.....daripade tgk citer Ulik Mayang nih....pelakon org betul..tapi citer lagi teruk dari kartun.Kita yg tgk pun rase cam dikartunkan jer.....alahai drama kite...

Sunday, November 7, 2010

...ade orang kate...



Ade Orang kate....hidup kita nih macam roda..
kekadang kat atas
kekadang kat bawah....


Ade jugak yang kate....hidup ni macam air laut....
kekadang pasang
kekadang surut....

MALAH...
ade jugak yang kate....hidup kita nih
pantas macam roller coster....

Tak kiralah ape orang kate...yang penting
hidup kita perlu ade halatuju dan matlamat....
jadikan dunia ni sbg batu loncatan utk kita berjaya
menuju matlamat(AKHIRAT)


DAN INGAT!!!!!!!!
jangan sekali2 jadikan dunia ini sebagai..
MATLAMAT...
insyaALLAH..kebahagiaan menanti kita di
AKHIRAT.....







kehebatan Ji Sung....

Yes...yes...yes.....MU menang lagi.Kalau sblm nih "si kacang hijau kecil"(Hernandez) yg jadi wira pasukan,kali ni tiba "turn" Park Ji Sung plak jadi penyelamat.Semalam MU menang 2-1 ngan Wolves...Dua2 gol Ji Sung yg "score"...mmg best n dramatik giler "game: semalam.Teman dh kecut perut dah bila tgk susah sgt MU nk tembus benteng Wolve....

Wolve mesti bajet bleh dpt "draw" mlm tu.Tapi MU ttp MU.Selagi wisel penamat tk ditiup,selagi tu diorang ttp bejuang mati2 cari gol....dah mmg rezeki MU nak menang,minit 92 PJS tunjukkan kehebatan dia "score" gol kemenangan ngan kaki kiri.Mmg cantik gol mamat Korea nih....

Semalam MU kira turunkan pasukan ke-2 jer.Tapi ttp bleh menang walaupun perit gak nak melayan team Wolve tuh....tu yg teman suka ngan MU nih dari dulu smpi skrg.Diorang tk begantung pd sorang dua player jer nak "score" gol.Lagi pun MU nih satu team yg teman rasa main bola secara berpasukan...takde yg nk menunjuk2 skiil memasing.....mungkin tu gak resipi rahsia yg Sir Alex gunakan sampaikan boleh dikatakan MU antara team yg paling konsisten dlm EPL @ UCL.....team lain harap player star jer ramai tapi "HAMPEH"........

Super Korean....Park Ji Sung..
credit to google

gandingan mantap Ji Sung dan Cicharito 
membuktikan MU tak bergantung pd Rooney ataupun Berbatov jer
utk merobek gawang lawan...
credit to google

ini aksi Ji Sung utk gol ke-2 sekaligus memberikan kemenangan mutlak
kepada Manchester United...
credit to google
To Chelsea dan peminat2 fanatiknyer sekali....korang jgn rase selesa kat atas tu...MU tgh cucuk angin dari bawah nih....jaga2 sikit....bila2 mase jer MU akan pintas korang....BEWARE.......

Friday, November 5, 2010

Rukun Iman Ade 6....


ruKuN imAN aDe 6
yang 5 tu rukun islam


1: perCAYa ALLah
ALLAH tu esa maknenyer tunggal atau satu...bukan 2,bukan 3......wajib percaya ALLAH...
jangan percaya pade yg lain....syirik tu....



2: perCAyA MAlaiKAT
malaikat makhluk @ hamba yg paling setia kpd ALLAH...DIjadiKaN daRI NUr @ caHAyA.....



3: perCAYa kiTAb
kitab ALLAH ade 4...zabur,taurat,injil dan al-Quran....



4: perCAYa rasUL
rasul itu pesuruh @ utusan ALLAH....kalau nk dapatkan cinta ALLAH mesti cinta pd rasul dulu....
kalau tak jangan harap la nak dapat.....mimpi la mu...



5: perCAYa QaDA' & QadaR
yang baik itu dari ALLAH....yang buruk tu dari kesilapan 2 kekurangan kita sendiri....
kena redha jer tau..jangan ngeluh....



6: perCAYa haRI kiAMaT
tak bleh nak lari...kiamat tetap dan pasti akan datang....ape lagi standby le bekal nak bawak ke alam
akhirat....jangan asyik-masyuk ngan donia jer....



Dalam sungguh penghayatannye...

Hari ni kan Deepavalli.So teman pun coti lah jugak.Lepak2 kat umah ngan ank2 n isteri.Sambil lepak2 kemas umah.Teman kemas luar wife kemas dalam umah...anak2.....sepahkan luar ngan dalam umah....hadoiyaiiiiii......

Kebetulan hari nijugak hari Jumaat.Betenang le sikit teman nk ke masjid(solat jumaat).Kalau hari keje tu agak rush jugak ler...tu yg menguap je time khatib baca khutbah tu....

Tapi betenang2 pun apsal la mulut ni nk menguap jugak....masalah tul lah....Nasib baik tk bedengkur terus.Dlm dok mengontrol kuapan teman tu,tiba2 mata teman jadi cerah balik..bila khatib yg tgh baca khutbah tiba2 cam nk nangis....teejut beruk jugak le teman....apsal plak pak khatib nih....feeling2 plak.....nak khutbah pun nangis2 nih....cam tu le bila manusia yg tk berapa pandai cam teman nih punyer anggapan...negatif manjang....rupa2nyer mungkin ayat2 yg dia baca tu yg buat dia terharu,sedih n nak nangis.....DALAM SUNGGUH PENGHAYATANNYER.....

Bebeza sesangat ngan makmum2nyer(temasuk teman)...ade yg menguap(teman la tu),tido pun ade...tesengguk2....mungkin sbb DALAM SUNGGUH PENGHAYATANNYER jugak kot....hehehe......

Ada tips ke camner nk elak benda2 nih jadi lagi......?

RUKUN ISLAM ADE 5 TAU....



RUKUN ISLAM ADE 5 TAU :
jangan kate ade 6 plak....tu rukun iman...

1- MenGUcAp 2 kaLIMah ShAhaDaH
jangan pandai ngucap jer...kena faham maksudnyer sekali...

2- soLAt 5 WAktU sehARi SEmalaM
bukan seminggu sekali(solat jumaat),bukan jugak setahun 2 kali(solat raya)

3- PUasa BuLAn rAMadHAn
puasa betul2..bukan puasa yang yok pagi2 bukak periuk...

4- ZakaT
moh bezakat wei...

5- naIK haJi
kalau rase2 mampu cepat2 lah pegi...jgn tunggu dh tua baru tehegeh2 nak pegi....



biLa dAH cukuP 5 PeRKarA niH...bAru LA LenGKap ISlaM KitA...

kalau dah menang.....

Keputusan PRK DUN Galas dah diumumkan.Batu Putih pun dah umum jugak.Dua2 tempat BN menang.Kat Galas kira BN dapat rampas balik la dari PAS.Batu Putih plak mmg awal2 lagi dah agak diorang menang.DUN Galas diorang menang majoriti 1000 lbh...kira menimgkat la tuh...Batu Sapi menang beso.Majoriti lbh 5000 undi....

Kalau dah menang......ape lagi...kena le buat keje utk rakyat...

Kalau dah menang .......ape lagi....kena le tunai janji time kempen...jgn janji tggl janji jer....munafik tuh...

Kalau dah menang........ape kagi.....kene le selalu tgk2 kawasan...jenguk2 rakyat...tapi jgn jenguk rakyat yg menyokong je plak...yg membangkang tu pun rakyat jugak...

Kalau dah menang....ape lagi...kena le jadi wakil rakyat yg betul2 boleh mewakili rakyat....jangan asyik nk jadi wakil parti jer....sebab rakyat yg undi bukan parti.....

Kalau dah menang....ape lagi.....LU FIKIRLAH SENDIRIIIIIII...........

Hamper from Penang...

Orang kata kalau dah rezeki tak ke mane.Mungkin jugak rezeki anak.Tu la yg jadi kat wife teman.Sabtu lepas Takaful Malaysia(tmpt koje wife teman) buat lunch utk penghargaan staff2 diorang.Wife teman pun kena pegi jugak lah.Majlisnye buat kat Penang.

Tapi wife teman tk pg pon.Teman tk kasi pegi.Sbb dia kan tgh preggy.Baru lagi plak tu.Kalau teman yg anto tkpe la gak.Ni dia plan nk pg ngan member2 opis dia jer.......kalau jd ape2 kan susah.Diorang pun bkn expert sgt jln kat Penang tuh...

Tapi dah rezeki dia dan mungkin gak rezeki anak dlm kandungan tu kot.Time lucky draw tu nama  wife teman naik.....dapat ler hadiah....Kwn dia Tinie yg tlg amikkan.....

Memang bawak rezeki lah org tgh preggy ni kan...takyah susah2 pegi,tapi tetap bertuah....

ni ler hadiahnyer....hamper from Penang....
so sesapa nk murah rezeki cepat2 ler ngandung...lagi kerap korang mengandung...lagi murah la rezeki korang nanti.....amacam boleh....

Thursday, November 4, 2010

nak keje ke tak nak

Ade ler sorang budak nih baru keje kat LAP Tapah(tmpt teman koje le tu).Masa mula2 dpt koje ari tu,dia dipostingkan kat loji Sungkai.Jawatan dia nih operator loji la kiranyer.Tak sampai sebulan koje dah buat hal.Asyik tuang je kojenye.Pagi tk dtg koje,bila petang baru nmpk muka.Otai2 kat loji dah tk lalu le nk tanggung koje si mamat nih.Diorang pun laporkan pd PW(Pengurus Wilayah).

PW kuarkan surat arahkan mamat ni tadi koje kat pejabat di Tapah.Tapi jadi tukang kebun.Bila dah ditukar jd tukang kebun baru dia tau marah plak.Dia kata kononnye kenapa dia kena buat koje tkg kebun,padahal dia operator loji.Itu pun kira nasib baik le dpd kena terminate.Maknanye org nk bagi peluang lg kat dia.Sebab mamat nih muda lagi.

Tapi tu la,manusia jenis nih tk reti nk besyukur.Dia buat hal lagi.Mula2 dlm seminggu sehari dua je dtg koje.Pastu seminggu tak dtg koje.Lama2 dkt sebulan tak koje.Pejabat pun tak tau status dia.Pihak opis pun anto surat merah(amaran).Tup2 semalam dtg balik.Bila teman tanye dia ke mana selama nih....korang tau apa dia jawab...?..."Balik kampung,berubat...buang saka".Nak pecaya susah tak pecaya pun susah.

Tak tau la bebudak skrg nih.Org lain nk dpt koje sikit punyer susah.Ini yg dh dapat koje plak koje main2...asyik tuang jer.Sepatutnyer besyukur la byk2 muda2 lagi dh dpt koje ngan "gomen".Teman dulu umur dah 30 tahun baru dpt koje ngan "gomen".

Skrg mamat tu mcm baru nk sedo kot.Mane taknyer koje dia skrg dah mcm org koje kontrak.Dtg koje ade gaji.Kalau tuang koje,gaji pun nan ado la jwbnyer....tu la lain kali koje la elok2.Sape yg susah.....ko jugak kan.....

selamat mengundi

Selamat mengundi teman ucapkan kpd pengundi2 di DUN Galas dan Parlimen Batu Sapi.Undilah calon yang boleh membantu rakyat bukan yang jenis tunjuk muka time kempen je.Bila dah menang hilang ntah ke mana.

Jangan undi ikut suka jer.Pilih betul2 calon yg korang rasa mmg layak n sesuai jadi wakil rakyat.Jangan sampai tesalah pilih plak nanti.Kalau tepilih calon yg besokan tembolok sendiri buat apa.Ngabihkan boreh jo.....korang gak yg nganga nanti...

Pengundi2 DUN Galas ngan Batu Sapi yang kat luar kawasan tu,balik la n jalankan tggjwb korang sbg rakyat yg perihatin.Kpd petugas2 pilihanraya pun teman mintak buat keje baik2,jujur n ikhlas.
Penyokong2 parti bertanding jaga kelaku.Jangan bikin onar arrrr.Nanti korang jugak yang susah.Especially penyokong pembangkang.Kita di pihak pembangkang ni mmg polis "aim" je.Telebih sikit ke dalam le jawabnye.So hati2 arrr.Jangan sampai korang beraya dalam lokap pulak pas nih......

Sebagai ahli PAS seumur hidup,teman doakan moga2 calon PAS akan menang dgn majoriti yg beso-sebeso2nyer....TAKBIRRRRRRRRRR.........

Wednesday, November 3, 2010

saman ekor...tak relevan..

KUALA LUMPUR-Jawatankuasa Kempen Anti Saman Ekor(Kase) mendesak kerajaan menghapuskan segera saman ekor yang direkodkan bernilai RM1.8 billion dan memutihkan semua individu,syarikat atau pertubuhan.

Pengerusinya,Datuk Mahfuz Omar berkata, Rang Undang-Undang Pindaan Akta Pengangkutan Jalan 2010 yang barui dibentangkan telah memasukkan dan memperkenalkan beberapa peruntukan baru yang jelas menunjukkan bahawa tindakan Polis Diraja Malaysia(PDRM) dan Jabatan Pengangkutan Jalan(JPJ) sebelum ini tidak wajar dan menyalahi peruntukan undang-undang sedia ada.

Menurutnya,Kase sudah menyemak dan meneliti Rang Undang-Undang Pindaan Akta Pengagkutan Jalan 2010 dan mendapati pindaan yang dicadangkan dengan jelas membuktikan desakan Kase adalah benar dan berasas.

-selanjutnya-

...Alah...

Kesian kak Ikin  (wife abg cik-abg ipar) teruk tahap gaban alahnyer.dari start ngandung sampai skrg tk lalu nk makan.Bila tk makan apa2 angin pun masuk.Apa lagi asyik muntah2 je la dia.Tengok budak2 pun "getik" katanyer...sampai cam tu sekali alahnye....Kak Ikin nih kalau ngandung mmg teruk alahnyer.Anak pertama ngan ke-2 dulu pon cam ni jgk....tak kuar umah langsung...

Tapi kesian lagi kat husband dia,abg cik.Apa taknyer tepakse le kawan tu buat sume2 keje umah...anak2 pun dia yg uruskan..kain baju sume dia yg basuh/lipat(lipat ke..?)Makan pun apa yg dia boleh masak jer....nasibmu la abg cik...sabau je lah...


Nasib baik wife teman tk alah teruk....dari anak yg 1st,2nd dan yg ini biasa2 je.Makan makin kuat ade ler...cuma mengandung kali ni dia tk berapa minat nk masak...org kata kalau cam tu mungkin anak lelaki...btul ke..?bleh pecaya ke..?


Tak kisah lah yg penting dia tk alah teruk,teman pun tk la teruk gak nk menjaganye....kesian abg cik....ahaks.....

enjin blogku suam2 kuku...

Haiiiii...dah berapa hari tk update nih....bukan malas...bukan tkde idea...tapi badab teman nih cam tkde daya je...letih semacam...keje cam biasa je...tak tau la knp...

Wife teman yg preggy,teman pulak yg sakit2 badan....hari ni baru rasa ok sikit...dh bertenaga balik.Bleh la start balik enjin blog nih bagi panas balik...

Harap2 korang2 sume jgn le jemu singgah kat blog suam2 kuku teman niyeak...ni dah panas balik dah nih....

Vroooooommmmmm.....vrooooooommmmmm.....

..bersyukurlah...





Apa perasaan korang bila tgk gambo2 kat atas tu.Ni lah keadaan yg tepaksa org2 sebelah utara negara kita tempuh skrg nih.Tempat diorang dilanda banjir yg teruk.Berita terbaru teman baca dalam paper hari ni sorang warga tua hilang dibawak arus deras.Polis tgh cari tapi smpi skrg tak jumpa2 lagi.

Kalau korang tanye apa perasaan teman bila tgk gambo2 nih,teman rasa bersyukur sesangat...sebab apa...?Sebabnyer tempat teman takde la kena sampai mcm ni punyer teruk banjir.Seingat teman la tk prnh lg tmpt teman ni banjir.Banjir sikit2 tu ada lah.

Kesian kat diorang ni kan.Dah la banjir teruk....rumah plak mesti rosak teruk.Bukan tu jer,barang2 dlm umah dah tentu byk yang rosak.TV,peti ais,mesin basuh,perabot2 dah tentu tkleh nk pakai dah pas nih....

Tapi sbg org Islam ,kita tk bleh la nk mengeluh byk sgt,Anggap je sume ni dugaan Allah tanda DIA sayangkan kita.Bersabarlah pd yg berkenaan.Teman di sini doakan mudah2an semuanye selamat dan dlm lindungan ALLAH TA'ALA.........aminnnnnnnnnnnn.....

Dan kpd yg tak terlibat,jgn alpa....sesungguhnye ALLAH itu maha berkuasa.Sekelip mata je DIA bleh bagi perkara yg sama kat kita.Jalankanlah tanggungjawab kita sbg org Islam yg bertakwa.Lakukan apa yg disuruh dan tinggalkan apa yg ditegah.Semoga kita mendapat "RAHMAT" dari yg ESA.......

Monday, November 1, 2010

....nak kongsi jer...

Teman nk kongsi ngan sume,sesapa yg nk meniaga atau dah mula meniaga tu amalkan lah doa/ayat seribu dunnar nih.InsyaAllah bisness korang akan successssss.........


ayat/doa 1000 dinnar
amalkan tau....jangan tampal kat dinding jer....kalau bleh hafal sekali


teman pun tgh nk hafal nih....

hehehehe.....

sesama le kita yeak....


..Kelantan juara...

Kelantan juara Piala Malaysia 2010.Tak terlambat rasanye teman nk ucapkan tahnih pd skuad bolasepak Kelantan nih.Tahniah jugak buat penyokong2 skuad Red Worriors.Teman pun tumpang gembira gak bila Kelantan jd "champion".Walaupun teman org Perak,tapi pd teman Kelantan mmg layak menang malam tu.Teman tgk cara diorang main mmg menunjukkan yg diorang nk sesangat menang trophi nih....

Pada yg tk tau mahu pun tak ambil tahu...ni teman nk bagitau..diorang menang kalahkan N9 2-1.Teman mmg salute kt sume player2 Kelantan nih.Walaupun diorang kena "sebijik " dulu mase 1st half,tp semangat diorang ttp kuat.Akhirnyer diorang menang gak.Mmg wajar la kalau penyokong2 Kelantan nih suka sesangat,sbb dah lama tk menang piala Malaysia nih.Tak silap teman dah 16 tahun(kalau silap tolong betulkan).

lautan merah penyokong2 setia Kelantan
Penyokong2 setia Kelantan nih boleh dikatakan pemain ke-12 skuad Red Worriors yg meniupkan lg semangat players2 utk bejuang habis2an.Bila tgk gambo ni tekenang2 masa zaman kegemilangan skuad Kejor Yop Kejor(Perak).Kat stadium mana pun Perak pegi mesti penuh ngan penyokong2 setia.Teman pun selalu gak gi stadium Ipoh bila Perak main.Tapi skrg takde dah.Come on Yop bangun...kijang pun bleh menang,takkan seladang yg beso lagi gagah tak leh kot.Tahun depan semoga Perak jadi champion.....

Piala Malaysia
Ini ler piala yg jadi rebutan team2 yg bertanding dlm tournament nih.Piala berprestij ni akan bermastautin selama setahun di Kota Bharu sblm musin baru bolasepak Malaysia start balik.Ini kira misi balas dendam Kelantan pd N9.Tahun lepas kalah 1-3.

Tahniah sekali lagi buat The Red Worriors.Kpd skuad N9 jgn kecewa,cuba lagi tahun depan.

p/s : buat skuad seladang....kejor yop kejor.....

hujan oh hujan...


gambar sekadar hiasan

Apa nk tulis nih.Pic dah ade.Idea plak nan ado.

Ade sesape yg telebih idea tak..?meh mintak sket.

Hari plak ujan....takleh nak gi jalan2...wife plak penin2,sakit2 badan.....
tgk anak2 tido,rasa cam nk join sekaki tido gak....baru nak pejam diorang dah bangun plak....
langsung tak jadi tido....

Bukak internet ni yg merapu-merepek nih.....

Jangan marah arrrrrrr.....mmg btul2 takdak idea nih...
btul2 nih bukan cobaan.....

ADOI LAAAA........