HeartBeat~ Tekan

Friday, August 26, 2011

dapurku berasap kembali

Minggu lepas adalah minggu travel teman ngan family.Bukak pose merata tempat.Rumah mak...pastu umah mak mertua...pastu umah mak lang...last sekali kat batu Gajah,umah mak uteh...sakan betul.Tu baru jalan2 bukak pose tu...belum lagi jalan2 aidilfitri....
Dipendekkan cerita,oleh kerana kitorang bukak pose around the world,maka secara automatiknyer juga dapur umah teman dah lama tak berasap....Dipendekkan cerita lagi,teman pun merequestlah menu berbuka untuk minggu ni start Isnin lepas made by my wife hand.Dah jemu plak asyik tapau kat PARAM jerk.
Makanye dgn rasa kasih dan sayang terhadap suaminye ni,wife teman pun bersetujulah dgn segala permintaan sang suami.Terhasillah beberapa juadah yg istimewa dan dipenuhi dgn rasa kasih,cinta dan sayang macam kat bawah nih........heheheh...boleh blah tak ayat mengampu nih....

4 jenis juadah siap on-time

main menu...nasi goreng sotong
cinta sayang

berpasangan dengan ayam masak merah
semerah cinta ROZANEEM

bersayurkan tempe goreng bersuun
rindu kasih

tak ketinggalan ayam goreng upin-ipin
permata hati

ulam pucuk daun betik
marah2 sayang

dimaniskan lagi dgn agar2 laici
semanis kurma

dan dilengkapi dengan air bandung
manisnya senyummu...

...amacam terliur tak....

Thursday, August 25, 2011

...lebih hebat dari biasa...

TAWARAN HEBAT HANYA DI BULAN RAMADHAN
al-MUBARAK

aktiviti2 menarik
-bersahur
-berpuasa
-berbuka puasa
-solat berjemaah
-tadarus al-quran
-solat terawih
-tazkirah ramadhan
-qiamullail
dan banyak lagi....

offer dan tawaran percuma
serta diskaun hingga
100%
-ganjaran pahala berlipat kali ganda
-bonus hingga 1000 bulan

syarat2 dan kelayakan:
-warga muslim
-muslim sejati
-tiada had umur
-ikhlas beramal
-mengharap keredhaan ALLAH swt
...TERBUKA KEPADA SEMUA UMAT ISLAM SELURUH DUNIA...

cepat-cepat....datang lah segera ke "gedung pahala" @ masjid2,
surau2,madrasah2 dan yg sewaktu dengannya
berhampiran rumah anda...

sebarang pertanyaan sila hubungi
"HOTLINE" anda di no 24434
talian bebas tol dan percuma setiap masa
tiada caj dikenakan

pastikan anda dan keluarga tidak terlepas peluang keemasan
setahun sekali ini...
tawaran hebat ini hanya tinggal
"5 HARI"
sahaja




Thursday, August 18, 2011

...trend biasa di hujung pose...

Lebih kurang 2 minggu je lagi kita dah nak raya.Situasi sekarang dah bertukar.Kalau awal2 pose dulu orang ramai besesak2 dan beduyun2 gi mesjid2 ngan surau2.Yang tak penah jejak kaki kat rumah Allah ni mas bulan2 yg lain pun dah jadi rajin ke mesjid.Tujuannye sama nak terawih secara berjemaah.Alhamdulillah,berkat bulan Ramadhan.
Tapi bak kata pepatah "kusangka panas hingga ke petang,rupanya hujan di tengahari"...Masuk je minggu ke-3 pose mesjid2 ngan surau2 kat mana2 pun dah mula lengang.Kalau sebelum ni penuh saf sampai ke belakang,tapi la ni ada ler 5 saf yg penuh.Mane2 mesjid yg buat 20 rakaat,5 saf tu penuh had 8 rakaat jer.Pas tu tinggal la 2 saf setengah.Last2 tinggal 1 saf jer.Yang lain dah tepuk2 perut,keluar saf terus start motor....
Ke mana peginye jemaah2 yg lain.Korang tentu lebih arif,ke mana menghilangnye diorang semua nih....Biasa dan dah jadi trend plak...Masuk je minggu2 last pose,mesjid yg penuh dah jadi lengang...supermarket2 plak yg jadi tumpuan.Bazar2 raya dah tumbuh macam cendawan.Sale sana sale sini.10% ada,20% ada....70% pun ade.Poket plak tengah sendat ngan duit bonus kerajaan....apa tunggu lagi shopping la jawabnyer....
Kadang2 tefikir jugak kat kepala nih,sampai bila la trend ni akan diteruskan macam ni.Apa salahnye kita lebihkan sikit ibadat di bulan yg mulia nih.Nak shopping bukan tak boleh,tapi ubah la timenyer.Shopping belah siang plak.Mungkin ade yg kata shopping siang letih sbb tak boleh makan.Shopping malam best,tak letih sbb boleh makan.Alah bisa tegal biasa....biasa2kanlah...rugi la..Ramadhan setahun sekali jer...sale2 nih tiap2 bulan ade...Preparation raya buat ala kadar je kan elok.Tak pun buat preparation awal.masuk bulan Ramadhan fokus buat ibadat plak.Sayang kita tinggalkan pahala,tapi kejar yg ntah hape-hape....Pade yg tersa teman mohon maaf lah..sekadar nak mengingat jer.Kita ni kan manusia..sentiasa terlupa........................so tepuk dada tanyalah IMAN...




Monday, August 8, 2011

seloka RAMADHAN

Ramadhan al-Mubarak menjelma kini
pejam celik2 dah masuk 8 hari
dah tentu ramai yg dok kira hari
tak sabar nak sambut Aidilfitri

tak sabar nak sambut aidilfitri
sibuk membeli itu dan ini
Terawikh yg datang setahun sekali
dah tak dihirau,dah tak dipeduli

dah tak dihirau,dah tak dipeduli
duit makin susut,poket makin kurang isi
apa yg penting taste mesti tinggi
mengharap pujian melambung tinggi

mengharap pujian melambung tinggi
pada yg datang bekunjung nanti
tak kisah hutang dulu sana-sini
janji "ngetop" di Aidilfitri

janji "ngetop" di Aidilfitri
tu yang sanggup jumpa pak "chetti"
pak "chetti" suka tidak terperi
tak cukup nanti,datanglah lagi

tak cukup nanti,datanglah lagi
kata aluan nak bunuh diri
jangan diturut nafsu yg tinggi
esok2 sape yang rugi?

esok2 sape yg rugi?
dah ditanya banyak la kali
tapi degil melekat kat hati
nak pinjam jugak,tanggung la sendiri

nak pinjam jugak,tanggung la sendiri
jangan susahkan anak dan bini
pak "chetti" kejar tau plak lari
sembunyi sana sembunyi sini

pesanan khas buat semua
berjimat cermat amalan mulia
sambutlah Aidilfitri semampu kita
lebih la elok serba sederhana
berkat dapat pahala berganda