HeartBeat~ Tekan

Saturday, October 23, 2010

jom bekebun...

Bekebun nih bagus.Boleh keluarkan peluh.boleh jugak menjimatkan belanja.Banyak benda kita boleh tanam.Macam sayur2an ke,cabai ke,buah2an pun boleh...

Nak bekebun ni tak perlu la tanah yg luas.Kat belakang2 umah pun boleh.Tanam dlm pasu pun boleh.Pendek kata tak ada alasan la.Kalau dok kat flat pun boleh kalau nak bekebun.Yang penting usaha,rajin n kreatif.

Kalau ada tanah berekar2 pun,tapi malas tak jadi apa jugak.Penuh ngan lalang la tanah tu.Teman ni mmg minat pasal bekebun nih.Dari sekolah lagi dah minat dah.Mungkin sebab masa sekolah menengah dulu teman masuk kelas pertanian.Dari situ la kot minat bekebun ni makin membuak2 di dalam kalbuku...ecewahhhhh....

Bila dah dok umah sendiri nih teringin la balik nak bekebun nih.Tapi korang pun tau umah teres bkn byk tanah pun.Kalau yg byk pun umah corner lot la.Tapi sbb minat punye pasal teman ttp bekebun jugak.Kat depan umah teman ada le tanah sikit.Ada le 2-3 kangkang kera....lepas le nk tnm apa2 yg patut n praktikal....
 Ni le mini kebun teman.Baru ada 2 tnmn je.Bayam daun panjang ngan pokok daun kari....Pokok bayam nih modalnye murah je.Lima kupang je teman beli benih dia kat pekan sehari.Nak tanam pun senang.Tabur2 je benih dia atas tanah.Siram air 2 kali sehari dah.Tak yah buh2 baja pun.Sebab tnh mmg sesuai n subur.Mane tak suburnye jiran sebelah dah buh baja kt tanaman dia.Teman tumpang tui la baja dia....hehehe...
 Pokok daun kari tu plak diimport khas dari Sg Manik(umah mak teman ler).Tak yah bayor apa2.Cabut, bawak balik tanam.Ni pun senang nak jaga.Aci siram je 2-3 kali sehari.Praktikal pokok daun kari nih.Kalau nk masak kari tkyah le susah nk beli kat market.Petik jer brp byk yang nak.Lagi plak wife teman dah makin expert bila masak kari nih.Pekat ,likat n melekat karinyer,Slurrrrppppp....alamak teliur la plak.Pas ni nak tnm pokok limau purut plak.Senang masak tomyam.Wife teman pun selalu masak tomyam......slurrrrpppppp lagi....teliur lagi......
Pokok bayam daun panjang nih dah 3 kali petik dah nih.Sikit punye jimat tu.Modal lima kupang je.Kalau tnm kat tanah yg lagi luas mau kayo pok cik nih.....jadi tokeh bayam la pokcik.....apo2 pun jgn la maleh2...kot ado tanah lueh,tnm la byk2.Kot takdo tanah byk,buek cam pokcik ni ni haaaaa.....baguih bekobun ni,poluh kelua,badan sihat belanjo pun jimat....ekau2 tk nak cubo ko.....(apsal teman speaking N9 nih)......

3 comments:

azzey said...

Leeaneem:ekau dtg sini.....tanam kek sini pulak. Den pon suko makan bayam n masak kari nih.....ekau dtg yo! hu3.....

LeEanEEm said...

bg jo dui tambang eeeeeeeeeee

ArELeEz said...

derma la bayam tu kat org.. hu3..