HeartBeat~ Tekan

Friday, December 31, 2010

the last FRIDAY...tahun baru...tegur jer...

The last FRIDAY....tak agak2 tajuk entry teman kali ni.Speaking London tuh....sesekali nk jugak mengomputihkan diri walaupun hakikatnye kulit teman tk seputih mane.Amacam geng dah get ready ke nak tinggalkan tahun 2010.....Hari ni akan jadi hari terakhir dalam tahun 2010...hari ni jugak akan jadi hari Jumaat yg last di tahun 2010 nih.....

Rase sedih plak nak tinggalkan tahun 2010 nih.Banyak sangat kenangan manisnyer.Yang terbaru Rabu hari tu...29/12/2010...ingat lagi tak ade ape hari tu....Takkan tk ingat kot..Baru sgt lagi tu....Haaa ingat pon...Hari Malaysia menang piala AFF suzuki...1st time dalam 14 tahun.....kena tulis dalam diari nih...Lepas ni belum tau lagi buleh dapat lagi ke tak....team2 lain mesti berhajat beso nak kalahkan team kita tul tak....

Ape pun mase tetap bejalan.....bejalan plak ke depan...Mane boleh nak reverse2 mase,ye tak...nak tak nak,mau tak mau tahun 2010 tetap kita kena tinggalkan....jadi bersiap-sedia lah menantikan cabaran2 dan dugaan2 yg mendatang di 2011 nanti....Beralihnye thn ni pun maknanyer usia kita jugak jadi makin meningkat atau dalam bahase sintifiknyer...usia makin tua....dan secara logiknyer bila usia makin tua...bak kate org tua2 rumah kata pegi,kubur kate mari.....Abih tu takkan la kita masih nak macam thn2 sebelum ni kot.Takkan takde rase nak jadi yg lebih baik kot....upgrade2 la hidup tu...kalau sblm ni buruk upgrade ler jadi baik,yg dah sedia baik tu,upgrade le jadi cemerlang gemilang terbilang...jangan temberang sudah....

Oklah taknak la teman nak mengarut panjang2 sgt.Takut2 nanti bila dah mengarut-marut panjang lebar nih lame2 mencarut pulak......tak ke naya tu...Takde pulak yg sudi nak singgah kat blog teman nih....

Ape pun teman ucapkan SELAMAT TAHUN BARU je lah yeak.....mane2 yg tgh tunggu detik 12 malam kat luar tu hati2 la yeak...yg remaja-remaji tu agak2 le nyambutnye.Jaga le tatasusila...kita ni org melayu,agama Islam plak tu...kalau nak sambut pun elok la gi ngan family jer...selamat sikit...kalau gi ngan couple takut nanti lain plak jadinyer.......ok lah dah lah....nanti takut ade yg terase plak....kalu ade yg terase tu teman mintak maaf le bnyk2 yeak...teman ni nak mengingatkan jer...Agama Islam kan menuntut supaya kita tegur-menegur dan ingat-mengingati antara satu sama lain.....nak tegur bedepan tak berapa berani..so guna le blog nih....tepulang le nak dengo ke tak nak....

Thursday, December 30, 2010

..Juara oh juara..

ihsan NST

Bukan juara lagu,bukan jugak juara rakyat...tapi ini dia juara piala AFF Suzuki 2010.Skuad muda bola sepak kita di bawah bimbingan coach yg lowprofile K.Rajagobal dinobatkan sbg juara baru AFF Suzuki edisi ke-8.Walaupun tewas 1-2 di Gelora Bung Karno,tapi Malaysia ttp jadi juara dgn aggregate 4-2.

Satu peningkatan dalam bolasepak tempatan,Kalau sebelum ni kita selalu je tekandas,selalu jugak jadi belasahan dan kritikan ramai.Malam semalam jadi saksi yg budak2 muda nih berjaya bawak dimensi baru yg penuh bermakna dlm bolasepak negara.Lepas ni semua pasukan di rantau Asia Tenggara akan gerun bila berhadapan dgn Harimau Malaya.

Malam semalam jugak buatkan ramai penyokong2 Malaysia especially teman ngan wife kecut2 perut dan berbebar2.Mane taknye dari awal2 lagi sang Garuda attack kubu Harimau utk dapatkan gol awal.Kesungguhan diorang berjaya dapatkan penalti bila bola terkena tangan defend kita Sabree Abu.Nasib baik keeper Malaysia si "Apek" berjaya menangkap kemas bola sepakan Utina.

Penyerang sensasi kita Safee Sali berjaya menjaringkan gol dgn rembatan padu kaki kiri hasil serangan balas yg menarik dan pantas.Gol itu jugak buatkan isteri teman yg tgh mengandung dalam tak sedar melompat-lompat........seronok sgt dia........memang fanatik bola wife teman nih......kalau gi stadium ntah macam mane le gamaknye....

Tahniah skuad Harimau....teruskan usaha dan tingkatkan lagi mutu permainan.Kalau macam ni gaya mainnye tak mustahil stadium akan penuh sesak lagi bila Malaysia main.Ini yang penyokong setia termasuk teman tunggu2.Kebangkitan sang Harimau yg dah lama tidur.Diharap kebangkitan ini diteruskan utk mencipta lebih banyak lagi kejayaan dan kegemilangan di masa2 akan  datang......

p/s : teruskan berjuang,jangan mudah mengalah...tempuh segala rintangan dan cabaran kerana kita adalah ........HARIMAU MALAYA........AUUUUUUMMMMMMMMMM.......

Wednesday, December 29, 2010

Indahnya Hidup Bersyariat


Indahnya Hidup Bersyariat sebuah buku tulisan Dato' Ismail Kamus dan Mohd Azrul Azlen Abd Hamid.Merupakan sebuah buku FARDHU AIN dan FARDHU KIFAYAH.Ditulis dan disusun mengikut peringka tperkembangan individu  dari zaman kanak2,remaja,dewasa,berkeluarga,muammalat,bermasyarakat dan akhir sekali hingga saat menghadapi kematian...Sebuah buku yg mampu untuk menyediakan dan memberikan panduan serta pengisian asas kepada keperluan ilmu fardhu ain.....
Insyaallah teman akan cuba utk selitkan beberapa panduan dan isi2 buku ini utk  tatapan minda kawan2 semua.....Mudah2an dgn cara ini dapatlah kita sama menambah ilmu fardhu ain kita bersama.....

D.U.I.T.

Kali ni teman nak citer pasal D.U.I.T. plak.....Bukan yg orang panggil RM tu...bukan jugak yg DOLAR tu...jauh sekali yg org panggil rupiah,rupee,baht,yen....pound sterling pun bukan....Tapi D.U.I.T. ni mmg keperluan semua orang yg nak success dan kepentingan yg amat2 sangat bagi orang yg nak berjaya DUNIA dan AKHIRAT.....

Kalau RM bukan...Dolar bukan....rupiah bukan...pound sterling pun bukan.....semua2 pun bukan...amendenye D.U.I.T. tu.....?....nak tau....jom kita berkenalan dgn D.U.I.T. ni satu per satu....
TQ pak google

D : DOA....
Kalau nak berjaya DUNIA AKHIRAT kita mmg kena  berdoa....especially orang2Islam.. bukan ke kita dari kecik lagi dah diajar pasal berdoa nih.Nakmakan baca doa,lepas makan baca doakeluar masuk toilet pun kena baca doa...pendek kata ape jer yg kita nak buat mesti kena mulakan dgn doa....dengan berdoa nih Insyaallah segala bende yg kita nak buat akan berjalan lancar....tak kisah la doa dlm bahasa Arab ataupun Bahasa Melayu...doa panjang ke pendek....hatta baca Bismillah sekali pun dah  dikira DOA.....

U : USAHA.....
Tak cukup ngan DOA jer...nak berjaya DUNIA AKHIRAT kita juga kena ade USAHA.. usaha ni plak tk boleh la macam melepas batuk kat tangga jer...tak boleh jugak usaha yg suam2 kuku, apalagi usaha yg hangat2 tahi ayam.....mesti kena berterusan dam istiqamah...mesti sungguh2 dan jangan cepat give up.....usaha yg macam ni la baru boleh membawa kejayaan....

I : IKHTIAR......
Dah berusaha sungguh2 kena la plak tambah lagi ngan IKHTIAR lain..tak boleh la sekali dua jer usahanye...kena la sulam2kan dgn ikhtiar yg sungguh2 jugak....ye la mcam kita makan nasi tu..takkan la nak makan nasi kosong jer..kena la ade lauk ngan sayur2nyer..baru la berselera nak makan....macam tu la jugak kalau nak berjaya....

T : TAWAKKAL......
Doa sudah,Usaha pun sungguh2,Ikhtiar plak lagi barulah boleh Tawakkal...Tawakkal plak pade sape....dah tentu le pade yg mencipt kita nih...ALLAH s.w.t. le tmpt kita bertawakkal atau berserah...terpulang la pade DIA sama ade nak bagi atau tak ape yg kita nak dan hajatkan tu....kalau ALLAH makbulkan hajat kita syukurlah banyak2...kalau sebaliknye,jangan plak nak merungut atau putusasa....itukan hak DIA....kita sbg HAMBA terima je ngan hati terbuka....yang penting buat ape yang DIAsuruh dan tinggalkan ape yg DIA larang....
     

Tuesday, December 28, 2010

...musuh dlm selimut...

credit to google

"Rezeki jangan ditolak,musuh jangan dicari"............kebiasaannye musuh tu akan dtg sendiri...rezeki jer yg kita kena cari.Musuh tu plak boleh datang atau wujud dlm 2 cara.Ade musuh yg kita boleh nampak dan cam.Musuh yg macam gini lbh mudah utk kita tentang dan lawan.Kita juga boleh bersiap-sedia dgn ancaman musuh yg macam gini....

Musuh yg lbh bahaya adalah "musuh dlm selimut"...musuh yg kita sendiri tak tau identitinye dan bila dia nak attack kita....musuh kategori ni selalunye org2 yg rapat dgn kita.Mungkin juga kawan2 atau kenalan rapat kita.Atau mungkin juga sedara-mara kita.Kadang2 adik-beradik sendiri pun boleh jadi "spesis" nih.Kebanyakannye mereka ni orang2 yg kita percaya.Depan kita cakap lain,belakang kita lain plak citernye....depan kita dialah penyokonng kuat kita tapi dalam diam2 dia tikam kita dari belakang....dijajanye keburukan kita...orang yg mcm gini juga boleh diibaratkan seperti "gunting dlm lipatan"...dan lbh bahaya lagi "duri dlm daging"...bila tekena "gunting" ngan "duri" mmg parah lukanye...silap2 boleh bawak maut ooooo.....Dangerous Maksimum punya.....

So wahai kengkawan semua berhati2lah dan berwaspadalah kalau nk memilih kawan...pilihlah kawan yg betul2 kawan.Jangan pilih kawan yg boleh ketawa jer.Tapi bila kita sedih dia pulak yg ketawakan kita...Hati2 dgn "musuh dlm selimut" ni...dan INGAT!!!!.....jangan pulak sampai kita sendiri yg jadi "MUSUH DALAM SELIMUT"..............adalah lbh baik kita jadi SELIMUT kpd keluarga dan rakan2 kita.....sentiasa menjaga kebajikan mereka dan melindungi mereka...... 

Monday, December 27, 2010

Harimau baham Garuda...

Yahoooo yabedabedooooo.......malam tadi merupakan malam yg paling menggembirakan teman dan seluruh rakyat Malaysia bila mane Malaysia berjaya mengalahkan Indonesia 3-0 dlm final pertama piala AFF suzuki.Lebih kurang 75000 penyokong negara membanjiri stadium dan menjadi saksi paling dekat menyaksikan kegarangan Harimau Malaya membaham Garuda Jawa.

Walaupun bermula agak pelahan pd separuh mase pertama,tapi separuh mase kedua pasukan negara semakin panas dan akhirnye pada minit ke 59,ayam tambatan Malaysia yg juga penyerang utama Safee Sali berjaya meledakkan gol dgn rembatan jarak dekat dlm kotak penalti Indon.Tahniah dan terima kasih kpd kelincahan Norshahrul Idlan Talaha kerana berjaya mengucar-kacirkan kubu Indon seterusnye melorongkan bola kpd Safee Sali yang dgn mudah merembat bola ke gawang Indon.

Gol kedua juga berpunca dari kesungguhan Norshahrul yg berjaya melepasi 3 pertahanan Indon.Sikap tak tamak beliau harus dipuji bila beliau menghantar cantik bola kpd penyerang gantian Ashaari Shamsudin untuk merembat masuk bola dan sekali lagi menewaskan penjaga gol Indon,Markus yg "panjang akal".Keeper Indon ni kerap sgt buat protes mengatakan yg laser dihalakan ke mukanye.Tapi yg peliknye protes tu dibuat bila je Malaysia dapat free kick....mengaku je la yang ko tu dah gabra gilerrrr......

Tapi mungkin jugak itu penyebabnye Malaysia berjaya mendapatkan gol2 yg dicari.Nampaknye helah keeper ni makan diri sendiri...Padan muke dia,banyak sangat songehnyer....

Gol ke-3 adalah antara gol yg tercantik pernah teman tgk tgk.Especially dari player Malaysia.Sekali lagi Safee Sali membuktikan yang dia adalah penyerang no 1 Malaysia.Bola hantaran tinggi Mahali singgah tepat di kepala Safee Sali yg melompat tinggi dan menanduk masuk menewaskan "kepanjangan akal" si Markus(keeper Indon)...

Kemenangan ini juga menutup keangkuhan jurulatih Indon Alfred Riddle.Malah kemenangan ini juga membuktikan bahawa Indon hanye gah bila bermain di tempat sendiri.Jolokan "jaguh kampung" mmg sesuai untuk team Garuda Jawa nih.....

Tahniah buat team Malaysia.Sebelah tangan dah pun menggengam piala rebutan.Tapi masih ade 90 minit lagi yg perlu diharungi.Jangan mudah alpa dan bangga diri.Teman pasti Indon akan main bermati2an hari Rabu nanti.Apalagi bila diorang main si Stadium keramat diorang sendiri.Kepada player2 Malaysia,berhati2 dan bersungguh2lah menghadapi "gelora" di Istora Senayan nanti.Kalian bukan saje bedepan dgn 11 pemain malah berdepan dgn beribu2 lagi penyokong fanatik pihak lawan.....kekalkan disiplin,ikut arahan coach dan main sungguh2 seolah2 masih lagi 0-0.Ini adalah masenye utk kalian buktikan yg Malaysia masih lagi seperti HARIMAU GARANG yg perlu digeruni oleh setiap pasukan di Asia Tenggara ini......MALAYSIA BOLEHHHHH....... 

Saturday, December 25, 2010

3 Alam...


aLaM kAnAk2

alAM yaNG meNYerONokKAn...taKYah naK fiKIrbaNYak...buATjEaPeYgkiTAsuKA...yaNGpeNTinG maIN,MaiN dAn maIN...sAngGUP taK maKAn dPd tAk MAin..tU lE naMANYer kaNAk2 atU beBUdak...

aLaM reMAja

alAM yaNG peNUh caBAraN dAn DUgaAN...saTU alAM yg MenENtuKAn haLA tuJU seSEoRaNg di MAsa DepAN...DI alAM iNI KOmitMENnye baNYak teRTumPU PAde peLAjaRAn...aLam REmaJa JuGa meNUntUt SEseoRAnG itU suPAya meNGawAL naFSunYer....MAkLum SAje LaH reMAja...suKA menCUba perKAra YAng BAru...DANpanTAng diCAbaR....

aLaM DeWasA

aLam yG LeBIh meNCAbaR...perLUKaN KOmiTmeN yaNG tINGgi paDE BanYaK HaL...koMItmeN paDE keLUarGA,KErjaYA,eKOnOmI...seMUa2 LAh....di ALam deWAsa iNi LaH meMERLukaN taHAp keSAbAraN yaNG tiNGGi.....baNYaK maSAlah2 YG DAtanG siLIH-BErgAnTI....KaLAu TaK SAbaR meMAng teRTEkan DIbuatnyER.......

p/s : Mahu tak mahu ketiga2 alam di atas akan kita tempuhi selagi kita hidup di dunia ini.Jangan mengeluh dan jangan menyesal.Tempuhi dgn kesabaran dan ketakwaan.Insyaallah kita mampu....... 






cinta monyet....

credit to google

Pernah ke tejebak ngan CINTA MONYET nih.Mesti pernah kan.CINTA MONYET selalunye dikaitkan dgn zaman persekolahan.Ramai budak2 sekolah yg terjebak ngan penangan CINTA MONYET nih.Ade yg kata CINTA MONYET ni cinta yg takde komitmen.Ade jugak yg kata CINTA MONYET ni cinta main2.Ade jugak yg kate cinta monyet ni cinta suka2 dan ikut2an.Pade teman CINTA MONYET ni cinta yg melompat2.Macam monyet yg suka melompat dari pokok ke pokok.Dari dahan ke dahan dan dari ranting ke ranting.....CINTA MONYET ni tak perlukan kesetiaan atau ikrar janji.Belasah la nak main cinta ngan berapa banyak couple pun....no hal....sape mau peduli....

Teman pun pernah gak main CINTA MONYET nih.Biasalah budak sekolah baru nak naik.Pantang nampak cun sikit nak ayat....nampak dahi licin sikit nak ngorat...Time tu plak saham tgh naik melambung...ape lagi tocang pun naik same la.....Sampaikan adik member sekelas pun boleh tesangkut...Tu la penangan CINTA MONYET....

Tapi ingat adik2 yg tgh study tuh.....espacially yg tgh kat sekolah menengah tu,hati2 ngan CINTA MONYET nih.Banyak buruk dpd baiknyer CINTA MONYET nih.Kalau asyik masyuk sgt melayan CINTA MONYET nih...takut2 nanti pelajaran plak yg tekantoi....sape yg rugi...korang ngan keluarga korang jugak yg rugi....







Wednesday, December 22, 2010

kalau nak memilih......PASANGAN


BAGI LELAKI
Sabda Rasullullah s.a.w. "nikahilah seseorang wanita itu kerana 4 perkara,
pertama kerana HARTAnya,kedua kerana KETURUNANnya,ketiga kerana KECANTIKANnya dan keempat kerana AGAMAnya...maka hendaklah kamu mengutamakan yang berAGAMA
nescaya kamu berBAHAGIA..."

BAGI PEREMPUAN
Rasullullah telah mengenakan 2 syarat pilihan....
pertama kerana AGAMAnya dan kedua kerana AKHLAKnya..
Ini menunjukkan bahawa ISLAM amat menjaga KEBAJIKAN kaum HAWA...




Sunday, December 19, 2010

...akhirnya...


credit to google
Bravo....bravo....bravo.....akhirnya Malaysia dpt jugak ke final piala AFF Suzuki.Berjaya jugak Malaysia menahan asakan bertali arus Vietnam mlm semalam.Teman kecut perut gak tgk game tu.Malaysia pakai strategi bertahan....pastu baru counter attack balik....Vietnam mmg mati2an serang Malaysia,tapi defend kita main ngan disiplin yg tinggi...Tapi mula2 teman rase tk sedap hati jugak bila diorang main strategi bertahan.Teman mmg tk suka kalau mane2 team main bertahan sbb takut2 tak lalu nk brtahan ngan asakan pihak lawan....Tapi nasib menyebelahi kita.Tahniah pd semuanyer especially coach K.Rajagobal...Nampaknyer teknikalnye menjadi....Mungkin ini peluang Rajagobal nk tmbh koleksi juara slps menamatkan kemarau juara bolasepak sukan sea yg lepas.....teruskan usaha korang semua....kami rakyat Malaysia mendoakan kejayaan kalian......
congrat coach Rajagobal...
credit to google

Saturday, December 18, 2010

...perjuangan belum selesai...

Tahniah kpd team bola sepak Malaysia coz berjaya kalahkan Vietnam mase 1st semifinal Piala AFF Suzuki di stadium Bukit Jalil Rabu lepas.Game yg bagus dan semangat melawan yg tinggi player2 negara membolehkan Vietnam ditewaskan 2 gol tanpa balas.Penyerang sensasi Selangor Safee Sali jadi wira malam tu.Dia score dua2 gol....mmg cantik  gol2nyer.....


credit to google
Harap2 team negara dapat teruskan rentak kemenangan nih malam ni.Malam ni kedua2 team akan buat perhitungan yg ke-2 di Hanoi,Vietnam plak.Perhitungan hidup mati nak tentukan team mane akan ke final.Sebelah kaki lepas,kena tunggu sblh kaki lagi.Kepada semua player,teman harap jgn cepat mendabik dada coz PERJUANGAN BELUM SELESAI....still ade 90 minit lagi korang kena bertarung....Main betul2 dan sungguh....serang dan terus serang coz menyerang adalah pertahanan yg paling baik dalam bolasepak.....go Malaysia go.....

family vacation-last part

Besoknyer kitorang mandi laut lagi....tapi kali ni kejap jer sbb kena pack2 barang nak check out....cukupla smalam lepak Pangkor lain kali bolrh datang lagi.Lagi pun dari tmpt teman nak kepangkor tak jauh sangat.Masih dlm Perak lagi....


 Kitorang check out pukul 12 tgh hari....dah siap pack barang terus tunggu kat lobi Panvill Resort.Sementara tunggu "van teksi" datang kitorang berposing2an la dulu.But kenang2an......
 Paparazi ke-3 yg ditemui.....tu yg baju hitam berseluar jeans biru..Paparazi from Shah Alam....biras teman..abg cik Mail...
berapa lame mau tunggu daaa...
mane teksi tak datang2 lagi daa....
dah penat mencangkung nih...
yg baju belang tu Nyah Min abg ipar teman...
elok2 nyangkung tu nt kuar angin kus2.....heheheheh..


Memang best vacation nih...pegi plak ramai2.Bawak anak2 tu yg lagi best.Tengok kerenah diorang.....Lepas ni nak vacation lagi.Tapi kali ni nak ke Teluk Senangin plak ngan adik beradik belah teman plak.Tapi smpi skrg tak tau lagi bila nk pegi.....sabau...sabau...sabau.......

ABISSSSSSHHHHHHH.......

Friday, December 17, 2010

bibir merah semula jadi

Ini N3 khas buat kaum HAWA kat luar nun.Sesapa nak maintain kemerahan bibir secara natural,nah ni ade tips utk u allz...Kpd bakal2 pengantin sila cuba tips nih....boleh jadikan bahan godaan suami2 anda di malam pertama.....ahaks....


google pic

TIps perTAmA
bilA BErus GigI,beRuS seKaLi koRAng punYEr biBIr.
taPi BErus PelAN2 Je tAu
leBIh AfdHaL BeRUs dArI KAnaN ke KIRi.


google pic

TIps nO 2
gUnaKAN buaH TOmaTo.
POtoNG 2 BahaGIan....
saPUKan HIrisan TOmaTo kaT bIBir sEKsi U aLLz.
BUat LBh kuRAng 10-15 mINit
amALkan 2 AtaU 3 kALi seHAri seLAma SEmiNNGu.


google pic

TiPS nO 3
RaJiN2 mEnyAPU mADu kaT BIbiR U aLLz..
buAT ruTiN niH sBLm naK BeRadU..
maDU ni BAguS UtK MeLemBAb DaN meMERahkAn BibiR
google pic

TiPs nO 4
bANyaKkaN maKan buAH2aN seGAr...
esPEciALLy jeRUk..
mEnyeGarKaN biBir,taKYaH pAkaI peLEmBAp daH...

google pic
LaSt tIpS
paKai Lip bALm/peLEmbAp WaKTu SIanG
ia BoLEh meNGekaLkaN KeLembApaN biBIR..

p/s : kalau nak tau berkesan ke tak korang boleh ler cuba,try,test n tengok.....selamat memerahkan BIBIR....

family vacation-part 3

 Bermandi-mandian dan bersiram-siraman serta kubang2an diteruskan lagi.Cuaca yg mulanye tadi mcm mendung dah cerah sikit.Tapi ujan masih rintik2 lagi.Elok pun Odah tk mandi.Nanti demam plak.....Gambar atas tu adik ipar teman Lah ngan suaminyer si paparazi celup mandi2an wif anak.Bila plak ko ade anak lelaki tu Lah.....confius nih....he3......
Ini Kakak ipar teman...Kak Chik wif anak...Puteri..
gaya seksi-meksi cam Pandalela Rinong(atlet terjun M'sia)
tapi bila tgk laut ngan ombak terus temenung cam ikan temenung...
takut langsung tak mandi....main pasir je la ko Puteri ooooiiii....

sorang lagi mamarazi ditemui di Pulau Pangkor...
berbaju merah,berseluar hitam dan bertudung hitam...
hehehehe....inilah biras teman...mastermine vacation nih...
booking-membooking dia yg settle...

 Lama gak kitorang bermandi-mande nih.Tak sedar hari dah petang.Badan pun dah rase sejuk jer.Anak2 memasing dah mula nk start "enjin tangisan dlm kerinduan".So sblm tangisan bertukar menjadi "ngobakan",adalah lbh baik kitorang stop mandi2an nih dan balik ke chalet.Sbnrnye teman pun dah letih,perut pun dah mula bedangdut mintak diisi.Wife beli makanan ngan kak yong...teman balik ke chalet ngan Odah....
 Sampai chalet teman mandikan Odah......siapkan dia sambil tunggu mamanyer bawak makanan.....




Lepas makan semua dah letih.Tau2 anak2 dah tetidur ngan sendirinyer.Takyah tepuk2 cam selalu......Alalalala tentomeinyer anak papa.......tidu dulu ye besok kita mandi lagi.....korang pun tido dulu yeak.......kita sambung last part....

Thursday, December 16, 2010

family vacation-Puau Pangkor (part 2)

Panvill Resort...ni la tmpt kitorang menginap.Mulanyer plan nak booking kat Uptown Resort,tapi kat situ facilitiesnyer kurang memuaskan.Dari jeti Pangkor kami naik teksi ke Panvill Resort nih.Tambang teksi RM20.....teman kena bayar sbb yg lain buat dek jer....he3...takpelah sedekah sikit.
Ini ler teksi Pangkor yg bawak kami ke tmpt menginap tu.....Van sbnrnyer...kaler pink ngan kuning lagi.Driver teksi ni semuanyer mmg dah expert.Cara diorang drive ala2 pemandu keta rally.Kalau masuk betanding Karamjit pun bleh kalah nih.Laju giler.Siap boleh ciluk2 lagi.Kat lorong2 kecik pun bleh tekan minyak kaw2 punyer.Mak mertua teman takut sampai pegang besi kat dlm van tu.Timbul2 urat tangan dia.....kuat pegang besi....kitorang siap usik2 lagi.....
Kami check in lewat sikit sbb chalet ade org lagi.Belum check out.Kalau ikutkan kebiasaan,check in pukul 2ptg,check out pukul 12 tgh hari.....Tapi hari tu mungkin sbb org ramai sgt kot,tu yg lmbt sikit proses check in check out tuh....Kami check in semalam jer.Rate dia RM100 semalam...kira ok la tu.Janji ade tmpt nginap...syukur alhamdulillah....

Dapat kunci terus punggah barang masuk chalet.Rehat2 jap serbu chalet adik ipar...makan time...perut dah bekeroncong.Pas makan solat dulu...siap2 ape lagi....jom mandi laut....

Tengah siap2 nak mandi laut tu teman tenampak seseorang.Gigih menyenap sana sini.Teman igtkn wartawan,rupa2nyer paparazi.....hehehehe.....comeynyer perut paparazi nih....berapa bulan tu....he3....sebenarnyer bukan paparazi tapi biras teman..ustaz Din....kamera baru yeak...pinjam bleh...
ibu mertuaku berposing ala 2mak datin...
cantik topi....



mandi...mandi....mandi sampai basah...

anak2 teman main2 pasir

mama pun nak main jugak

papa pun papa pun....

Anak2 teman mula2 cam takut nak mandi.Takut tgk ombak.Tapi lama2 sikit baru ok.Tapi Odah tak berani sgt lagi.So wife teman dok kat tepi je.Lepak2 ngan ibu mertuaku....kak yong je yg ikut teman mandi laut.Mula2 bawak takut jugak dia nak pijak air laut tu.Bila dah syok dia plak yg lebih2.Ajak teman bawak dia pegi tengah lagi.Jangan cari pasal la kak yong.Papa mu ini dah la perenang amatur.....
.....bersambung lagi ye.....

Wednesday, December 15, 2010

seloka pengantin baru...

tersarung sudah cincin di jari
hati terikat janji terpateri
hanya menanti tibanya hari
hari bahagia raja sehari

hari dinanti tibalah sudah
pengantin gembira bercampur gundah
menantikan saat akad dan nikah
minta semuanya diberkati ALLAH

pengantin perempuan berdebar di hati
berdebar lagi si pengantin lelaki
tangan ayahanda digenggam rapi
syarat mahu bergelar suami
inilah saat yang dinanti2
mohon ALLAH lapangkan hati

ALHAMDULILLAH.....sahlah sudah..
hilang segala resah dan gundah
dua jiwa bersatu sudah
bahagia terasa seronok of course dah tentulah.....
dahi dikecup suami tercinta
isteri terima penuh rela
di dalam hati berbunga-bunga
sudah berteman melayar bahtera
bahtera dilayar bersama-sama
menuju terus ke puncak bahagia


kini tiba hari persandingan
tanggal 11 Disember jadi pilihan
rebana dipalu menjadi iringan
pengantin diarak ke persandingan
singgahsana indah sedia menanti
hasil nukilan si pengantin lelaki
teruja hati menjadi RAJA SEHARI
ditemani pula si PERMAISURI

di singgahsana duduk bersanding
mata melirik jeling-menjeling
bidadari comel duduk mengiring
setia menemani pengantin bersanding
segak sungguh si raja sehari
cantik juga sang permaisuri
tersenyum manis tk henti-henti
tercapai sudah segala mimpi
kini semuanya manjadi realiti


SELAMAT PENGANTIN BARU KAMI UCAPKAN
SEMOGA BAHAGIA TERUS BERKEKALAN

SELAMAT PENGANTIN BARU
KEPADA RODHIAH(sepupu wife)DAN SUAMI
SEMOGA BAHAGIA KE AKHIR WAKTU NANTI
JADILAH ISTERI SOLEHAH DAN MITHALI
UCAPAN
IKHLAS DARI KAMI PENGANTIN LAMA
BERANAK 2(coming soon 3...on the way)
Mohd Rozaili
Faridah Hanim
&
anak-anak(Rifqah dan Raudhah)

Malaysia vs Vietnam...

Malam ni Stadium Bukit Jalil akan venue semi final antara pasukan Malaysia ngan Vietnam.Semua dah tau Vietnam ialah Pasukan juara bertahan dan lbh fav banding ngan team negara kita....Sedangkan kita dianggap team underdog...

Tapi tolak tepi tu semua.Atas kertas je tu.Atas padang mcm2 boleh jadi....teman lbh suka kalau Malaysia jadi underdog,tak byk tekanan.Main macam biase jer....yang penting berjuang habis2an demi negara dan martabat bola sepak negara kita...

Kepada bebudak bola team Malaysia teman ucapkan selamat berjuang dan teruslah berjuang.Jangan mengaku kalah sebelum wisel penamat ditiup sang pengadil....malam ni baru semi final pertama tau....sumbat sebanyak gol yg boleh.Jadi bekalan betandang ke tempat lawan....

credit to google
Serap balik semangat kemenangan kat Sukan Sea ari tu.Tunjukkan pade semua yg team Malaysia masih hebat dan perlu digeruni.....biar diam2 ubi tapi berisi...
credit to google
Ayuh semua kita penuhkan stadium.Kita kasi gegak gempita satu stadium dgn laungan Malaysia Boleh....kibarkan jalur gemilang kita.Semarakkan semangat player2 kita.....yg tak dapat pg stadium tgk kat TV astro arena saluran 801......sama2 kita sokong pasukan kita....

Tuesday, December 14, 2010

family vacation...pulau pangkor(part 1)

4/12/2010 bersamaan hari Sabtu teman ngan family belah wife bercoti2an ke Pulau Pangkor.Kami pegi naik 3 bijik keta.Semua adik beradik iparduai n mak mertua teman pegi kecuali 3 orang ipar teman tak dapat join.Tajul(adik ipar bongsu) praktikal kat Ipoh.Yop a.k.a Boy pj (abg ipar) adekat penang melukis karikatur...dan Tun(adik ipar) pun tak dapat join....bajet lari katenyer.....


sebelum betolak harus sawan kamera dulu


wajah2 ceria nk bercoti2an
Kami bertolak dlm pukul 10.00 pagi.Sampai kat Lumut lbh kurang pukul 11.30 pg.Dalam perjalanan ujan turun lebat gilerrr.Tak nampak jalan.Teman drive ikut linr putih kat tgh jalan jer.Nasib baik teman ni pemandu yg pro....he3....Time tu rase risau jugak...dalam hati "kalaulah ujan lebat jugak mase naik feri nak gi Pangkor nnt mesti feri goyang kuat,laut plak mesti kuat begelora....mcm mane la ngan bebudak....ramai plak tu..".Alhamdulillah sampai jer kat Lumut ujan dah mula "sidang".Rintik2 je lagi.....

Parking keta penuh.Sampai kat dalam kawasan masjid pun penuh.Kami park keta kat parking bertingkat.Jenuh jugak cari tmpt.Sampai kt tgkt 4 baru dapat.Tu pun main letak jer.Takde garisan parking pun.Janji bleh parking n keta selamat sudah.....


lepak2 sementara tunggu feri

wife ngan anak2 berposing depan air pancut jeti Lumut

Lebih kurang pukul 12 tgh hari feri sampai.Kami pun berbaris naik feri.Dalam hati masing2 dah berbunga2 tak sabo nak sampai Pulau Pangkor.Mase naik feri nih anak2 Nyah(abg ipar) yg paling teruja sbb diorang mmg hyper aktif.Tak kira kat mane mmg cam tu peel diorang.Anak2 teman ok2 jer.Yang paling dasat anak Lah(adik ipar).Humaira namenyer...tetiba jer "mengobak"(menangis sambil jerit2).Macam kena cubit jer.Ingatkan ape,rupa2nyer dia takut naik feri.Jenuh abinyer ngan uminyer pujuk.....meronta2 dia tak naik feri....
ni le budaknyer yg mengobak cam kena cubit tu...
cian dia...takut tak penah naik feri....

Bila dengor jer si Humaira nih nangis, tambah pulak ngan bunyi feri anak2 teman yg cool je tadi mula takut.Nasib baik tk nangis.Cepat2 teman ngan wife peluk diorang.Anak2 teman ni penakut sikit....cam teman kecik2 dulu kot....

tepaksa teman ngan wife peluk anak2 sbb diorang pun takut jugak
nasib baik tak ngobak....


ini bila keadaan dah terkawal...
diorang dah mula seronok tapi tak berani lagi nak tgk
luar....ade takut sikit2 lagi kot..
yang kat belakang wife teman tu ler my mother in law...
Lebih kurang setengah jam pastu kami pun sampai ke jeti Pulau Pangkor.....dari jeti kami naik teksi ke chalet penginapan yg dah dibooking sblm pegi.Harus booking awal.Cuti2 sekolah ni kalau lmbt booking mmg takde tmpt menginap la jawabnyer.....nak tau kat mane kami menginap....tungguuuuuuuuuuuuu.....