HeartBeat~ Tekan

Friday, October 29, 2010

N9 vs Kelantan........sapa menang.......





vs






Final Piala Malaysia 2010 antara pasukan Negeri Sembilan dgn Kelantan akan dilangsungkan malam esok 30 Oktober 2010 8.45 malam di Stadium Bukit Jalil.

Final esok boleh la kita anggap perlawanan ulangan tahun lepas bila mane skuad Hoben Jang Hoben(N9) jadi champion bila kalahkan skuad Rusa(Kelantan) 3-1.

Kepada penyokong2 kedua2 team nih khasnyer jom penuhkan stadium dan beri sokongan kpd pasukan korang.Sokong ngan semangat kesukanan tau.Jangan gaduh2.

Kepada peminat2 bolasepak tempatan amnyer meh la tgk final nih kat kaca TV korang.Tak kiralah kt umah ke atau kat kedai mamak.Jom sama2 sokong bolasepak negara kita.Kalau kita tk sokong sape lagi nk sokong kan.

Dan kpd sape2 yg menyinggah kat Blog teman nih sila berikan ramalan korang sape yg akan menang besok....kalau ramalan korang tu betul takde hadiah pun,saje je suka2....bejudi tu kan HARAM.....jgn lupa hebah2kan kat followers2 korang sekali tau....

rezeki pagi Jumaat...

Pagi tadi lps anto wife ke tmpt keje,teman cadang nk gi minum kat kedai jap.Terus balik umah pun takde mende nk buat.So,sbb dh lama tk minum kat kedai Pak Andak(kedai fofular gak nih) menyinggahkan diri le kat kedai tu.Ingat nak makan roti telur lah.Wife pun mintak "tapau" capati ngan roti canai.Makan utk 2 orang la katakan....kena la tapau 2 jenis roti kan.

Sampai jer kat sana terus ushar2 kedai paper jap.Baca sekali lalu jer.Tebaca la kejap pasal AC Mizal punye kes...mcm2 artis ni.Yang cerai..cerai..yang saman-menyaman....macam2...malas nk layan...

Tgh asyik ushar2 paper tu,ada la member tegur terus ajak minum sekali.Teman order roti telur ngan teh tarik.Member tu makan roti canai ngan teh tarik jgk.Member teman tu pun sebangsa n sebahasa ngan teman(banjar),apa lagi sembang banjar la kitorang.Yang paling syok,makan minum tu pun dia yg bayorkan....Alhamdulillah......ni la yg dikatakan rezeki pagi Jumaat.....

p/s : mudah2an hari ni betambah2 le rezeki ndaknyer....aminnnnn....utk korang jugak.....

Thursday, October 28, 2010

senyuman pembunuh....

Apa nak jadi dengan manusia akhir zaman ni.Dah la bunuh orang.Jiran sendiri plak tu.Bila mahkamah jatuhkan hukuman gantung sampai mati pun boleh buat muka selamba jer.boleh senyum lagi tu...apa jenis manusia la mamat nih.

Teman baca dalam kosmo,Omar Shaari(gambar) peniaga makanan yg dituduh membunuh jiran wanitanyer dah jatuh hukum.Hukum gantung sampai mati.Yang pelik ngan menggeramkan teman dia boleh senyum sambil kata "nasiblah" bila hakim bacakan hukuman gantung.Takde tanda2 menyesal langsung kat muka dia.Macam best jer bunuh orang,pastu kena hukum gantung sampai mati.Manusia ke apa nih......korang baca la sendiri kat sini.

No.3....

Berita baik dan menggembirakan teman sekeluarga.Wife teman sah mengandung.Doktor sahkan kandungan dah 6 minggu.Nampaknyer cik Odah pinky takleh dipanggil baby lagi.Lepas ni kena training panggil kak ngah le plak....

Meriah ngan cucu baru lagi le nmpknyer MIL teman .Mana taknyer mula2 Julie(adik pompuan wifeku)mengandung...pastu Lah(pun adik pompuan wifeku) plak....than kak Ikin(kak ipar wifeku) pun ngandung gak.Dan yg latest wife teman ler.....pas ni tak tau sapa plak.Macam bejanji jer diorang ni kan....

Teman ngan wife mmg berhajat pun nk menambah zuriat nih.Tapi tk sangka plak secepat ni.Sebabnyer wife teman sebelum ni jenis yg lmbt gak nak "lekat".Lagi plak dia makan ubat.Orang kata kalau makan ubat mmg lmbt sikit nk lekat banding ngan rancang sendiri.Tapi itu sume org yg cakap,yg pastinyer hanya Allah yg maha mengetahui...tul tak kengkawan....

Kalau diberi pilihan,nak la gak dpt anak leleki plak yg No.3 nih.Boleh ler jadi kawan teman nak gi surau ke ceramah ke.Dapat sorang pun jadi ler....kata org tu buat "TAGAN"....Tapi kalau pompuan gak pun teman ngan wife suka jugak.Yang penting sihat dan sempurna sumenyer....Lelaki ke pompuan ke itukan rezeki Allah bagi....kita ni pun makin lama makin tua,rezeki pun makin lama makin kurang....bila anak lahir dia kan bawak rezeki sekali,maknanyer kita menumpang rezeki dia la tu....apa ade hal....

So kpd semua kengkawan doa2kanlah mudah2an semuanyer selamat dan baik2 jer....ok.....aminnnnnnnnn......

Wednesday, October 27, 2010

terima kasih....

Bukak2 je blog terus tgk bil followers.Syoknyer hati,bebunga2 rasanyer bila followers teman betambah lagi.Tak la ramai tambah sorang je lg jadi 7 orang sumenyer.Cuma yg bestnyer tu follower yg k3-7 ni bukan dari adik-beradik atau pun org2 yg dikenali.....tapai daro seorang blogger yg teman tak kenal pun Cuma selalu gak teman gi blog dia....

Terima kasih byk2 ler teman ucapkan pada nukilan gadis kampung.Sudi jugak follow blog teman yg daif nih.Maklumler teman ni budak baru belajar blm baligh lagi dlm bidang bloggers nih....

Mintak tolong pada nukilan gadis kampung introducekan ler blog teman nih kt kengkawan yea....teman pun suka blog DESIGN ART GADIS KAMPUNG...ringkas tapi padat...puji ikhlas nih...ngeh3...

terima kasih...terima kasih...terima kasih...

orang lain bikin pasal...kita tanggung beban..

Tajuk entry terpanjang setakat ini.Ni teman nak luah perasaan la kira2nyer nih.Alkisah nye bulan ni ialah bulan jauh.Thats mean sume meter2 reader(pembaca meter) kat opis teman kena reading(baca) meter di kawasan2 yg jauh.paling jauh felda Gunung Besout....kalau ikutkan bulan2 jauh sblm nih mmg takde masalah.Cuma bulan ni jer sorang meter reader sudah bikin susah sama teman n geng.

Mamat meter reader nih(nama dirahsiakan) kena gi kursus induksi 1 minggu kat ILPA Ipoh.Start hari Ahad lps 17hb sampai 24hb.Surat arahan kursus ni mamat tu dah dpt awal 2-3 hari sblm kursus.Sepatutnye dia kena la plan, byk mane kena reading utk cover seminggu tu.Bila dah abis kursus takde la byk sgt yg tinggal dah.Tapi mamat ni boleh buat selamba abah dia jer...buat cam biasa je.Kuar reading pun lmbt cam tkde apa2 je.Reading plak 1/2 buku jer.Teman ngan member meter reader lain yg tk diarahkan gi kursus ni punyer la reading kaw2.Kuar awal reading smpi 4/5 buku,abis reading pun kadang2 sampai kul 1 ptg.

Bila dia pegi kursus kitorang tgk la balik berapa byk yg dia dh reading....adooooiiii la...sedih rasanyer.Belambak2 lagi yg tak reading.Ada lbh kurang 18 buku yg blm reading.Rupa2nyer sblm gi kursus tu dia reading ala-kad je.Menyirap je teman.Kitorang bebuih la mulut bgtau dia reading byk2 sikit sblm gi kursus nih,nanti takut tk sempat abis.Tapi cam cakap ngan dinding je la.Mane taknyer dah sahih2 la dia tk smpt nk abiskan sume tu dlm masa seminggu.Dan dah sahih2 gak kitorang la yg kena cover dia.Kalau kawasan dekat2 ade la ampun lagi.Ini kena cover Besout tu.Becinta nk pegi tu.....sakit2 satu badan woooo...tu yg tk daya nk update tuh....malam pun tido awal la jawabnyer.

Yang paling geram, sampai rasa nk baling taik kat muka dia,bila dah balik kursus start reading Isnin lps,dia boleh reading 2 buku jer.....arbok betul la.....pas tu plak bila bos tanye sempat ke abis ni...dgn riak n takburnyer dia jwb sempat........tak paham la teman......org nk tolong kata tkpe2,takyah,sempat lagi.....belagak tak kena gaya......pirahhhhhhh..... Last2 kitorang kena gak cover......rs nk menca___ jer......

Ni la dia......ORANG LAIN BIKIN PASAL....KITA TANGGUNG BEBAN....

penyakit sudah mari....

Huh lama to aku tk update blog nih.Mau lbh seminggu kot.Mcm mane nk update online pun tak.Kalau online pun tak bukak blog.Bayangkan la blog sendiri pun aku tak tgk inikan pulak nk mengushar2 blog2 org lain.Apa dah jadi ngan aku hah...aku dh bosan ker begelumang dln dunia blog yg tk sampai pun setahun jagung aku join nih...

Jawapannye tak..tapi minggu ni mmg minggu yg memenatkan.Bukan je badan aku yg penat nletih tapi otak aku pun letih sama.dah lama aku tk rasa mcm gini.Tak tau la kenapa.mungkin byk pikir kot.....atau pun mungkin gak kerana..........................................................PENYAKIT SUDAH MARI.......................................................MALASSSSSSSSSSSSS.......................................

p/s : korang penah ke kena attack ngan penyakit nih....apa obatnya...?

Saturday, October 23, 2010

jom bekebun...

Bekebun nih bagus.Boleh keluarkan peluh.boleh jugak menjimatkan belanja.Banyak benda kita boleh tanam.Macam sayur2an ke,cabai ke,buah2an pun boleh...

Nak bekebun ni tak perlu la tanah yg luas.Kat belakang2 umah pun boleh.Tanam dlm pasu pun boleh.Pendek kata tak ada alasan la.Kalau dok kat flat pun boleh kalau nak bekebun.Yang penting usaha,rajin n kreatif.

Kalau ada tanah berekar2 pun,tapi malas tak jadi apa jugak.Penuh ngan lalang la tanah tu.Teman ni mmg minat pasal bekebun nih.Dari sekolah lagi dah minat dah.Mungkin sebab masa sekolah menengah dulu teman masuk kelas pertanian.Dari situ la kot minat bekebun ni makin membuak2 di dalam kalbuku...ecewahhhhh....

Bila dah dok umah sendiri nih teringin la balik nak bekebun nih.Tapi korang pun tau umah teres bkn byk tanah pun.Kalau yg byk pun umah corner lot la.Tapi sbb minat punye pasal teman ttp bekebun jugak.Kat depan umah teman ada le tanah sikit.Ada le 2-3 kangkang kera....lepas le nk tnm apa2 yg patut n praktikal....
 Ni le mini kebun teman.Baru ada 2 tnmn je.Bayam daun panjang ngan pokok daun kari....Pokok bayam nih modalnye murah je.Lima kupang je teman beli benih dia kat pekan sehari.Nak tanam pun senang.Tabur2 je benih dia atas tanah.Siram air 2 kali sehari dah.Tak yah buh2 baja pun.Sebab tnh mmg sesuai n subur.Mane tak suburnye jiran sebelah dah buh baja kt tanaman dia.Teman tumpang tui la baja dia....hehehe...
 Pokok daun kari tu plak diimport khas dari Sg Manik(umah mak teman ler).Tak yah bayor apa2.Cabut, bawak balik tanam.Ni pun senang nak jaga.Aci siram je 2-3 kali sehari.Praktikal pokok daun kari nih.Kalau nk masak kari tkyah le susah nk beli kat market.Petik jer brp byk yang nak.Lagi plak wife teman dah makin expert bila masak kari nih.Pekat ,likat n melekat karinyer,Slurrrrppppp....alamak teliur la plak.Pas ni nak tnm pokok limau purut plak.Senang masak tomyam.Wife teman pun selalu masak tomyam......slurrrrpppppp lagi....teliur lagi......
Pokok bayam daun panjang nih dah 3 kali petik dah nih.Sikit punye jimat tu.Modal lima kupang je.Kalau tnm kat tanah yg lagi luas mau kayo pok cik nih.....jadi tokeh bayam la pokcik.....apo2 pun jgn la maleh2...kot ado tanah lueh,tnm la byk2.Kot takdo tanah byk,buek cam pokcik ni ni haaaaa.....baguih bekobun ni,poluh kelua,badan sihat belanjo pun jimat....ekau2 tk nak cubo ko.....(apsal teman speaking N9 nih)......

teh tarik hanto...

Teh tarik hanto...
Teh tarik hanto nih ialah resepi baru.Kepada penggemar2 teh tarik boleh la try minuman nih.Susah nak dapat nih.Korang carik la satu donia,kalau ada mmg rejeki korang la.Bukan je sedap tapi menjimatkan.....ada kat umah teman je...yg pandai buat pun teman sorang jer.Org lain tak reti buat nih.......

Tau ke apa makna "hanto".....Hanto tu maknanyer tak sedap,kurang teh n susu.....hehehehehe tu yg menjimatkan tu.Saje je try buat nak ilangkan dahaga konon.Buat2 nah tu dia amik ko...teh tarik hanto....tak laku pun teman sorang je yg minum....kesian kan......

entry no gambor...

Korang2 sume mesti perasan kan,skrg nih entry2 teman dah byk yg tak begambor.Korang tau kenapa...mesti la tak tau sbb teman tak bagi tau lagi kan.Haa ni teman nk bagi tau yeak...sebabnye....

  • saje suka2..(tak bleh ker)...
  • maleh upload gambor...lambat,tetido nunggunyer...
  • mcm best jer entry tak begambor....
  • kadang2 lupa letak gambor...
  • gambornyer nan ado...
Dan sebab yg paling afdhal kenapa byk dah entry teman tak begambor....ialah....tul ke korang nak tau nih...betul...kalau betul kasi turun lu punya kepala(angguk la).....ok kita sama2 kira la yeak 1  2  3.....KAMERA TEMAN DAH ARWAH....TAK LEH TANGKAP GAMBOR DAH....Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......derma sikit nak beli kamera baru bleh.....ahaks...


ni la dia canonku...dah arwah lum kebumi je lagi

dah rushak......
dah tanye kedai kalau repair mau dlm RM200 ++...
baik teman beli baru...simpan je la buat kenang2an....waaaaaaaaaa...

Friday, October 22, 2010

Relevankah.....

Bajet 2011 dah pun PM kita bentangkan minggu lepas.Macam2 pandangan dan pendapat yg kita dengor dari org ramai.Tak kiralah dari golongan pro,semi pro mahupun amatur.Semuanyer bagi pendapat.Pendapat tu plak ada yg pro dan ada jugak yg kontra...Dari parlimen sampailah ke kedai kopi ramai lagi yg asyik menyembangkan pasal bajet nih.Ada yg kata bajet ni antara bajet yg terbaik la,bajet utk rakyat la dan ada jugak yg berani mengatakan bajet kali ni hanyalah "BAJET PILIHANRAYA"(nak tarik undi latu)......

Mahu ke tidak,nak atau tak nak,suka atau menyampah pihak yg membentangkan bajet kena la terima dgn hati yg terbuka.Jangan cepat terangkat kalau dipuji dan jgn plak cpt menyinga bila dikeji.Mmg mcm tu la asam garam jadi Pak Perdana Menteri dlm negara yg mengamalkan "DEMOKRASI"(demokrasi sgt ke..?)Semua boleh becakap bg pendapat.Nak terima,terima...tak nak sudah...(baik ler terima jer...kalau tak....)

So sbg rakyat yg prihatin dan sygkan Malaysia tercinta nih,tak salah rasanye kalau teman pun nk bagi komen sikit pasal Bajet 2011 kali ni.Dlm bajet ari tu pak Najib bgtau nak buat bangunan 100 tingkat tingginye.Modalnye lbh kurang RM15 billion(PNB nk bagi duit tu dengornyer).Ntah mcm mane la rupanyer RM15 billion tu yeak.Korang penah ke tgk duit sebanyak tu.Brp keturunan makan tak abis tu yop.....

Pak Najib kata projek buat bgnn ni utk rakyat.Supaya ramai rakyat negara kita dapat peluang perniagaan kat situ.Iye ke?Boleh Pecaya ke?Cam tak caya je kan...tu menara bekembar kita yg gagah bediri tu pun lbh separuh kosong lagi.Takde buat apa2.Tak ke membazir namanye tu.Ni plak nk buat 100 tgkt.Tapi kata ekonomi tgh slow,sampai bonus kakitangan awam pun takleh bagi.Kalau bagi nt defisit negara naik plak katanyer...Yang buat bgnn tinggi2 n mahal2 tu tak ke menaikkan defisit(korang tau ke ape menatangnyer defisit tu).....

Teman bukan nak emosi tp RELEVANKAH nk buat menda ni.Baik la guna duit tu bantu org2 miskin ke,anak2 yatim ke,ibu2 tunggal ke,kan lagi byk pekdahnyer....ntah ler apa nak jadi ngan pemimpin2 kat Malaysia nih cam tak RELEVAN je kan....korang rasa macam maner....?...RELEVANKAH....?

Thursday, October 21, 2010

Inspira ganti Waja

Ini dia model terbaru keluaran Proton yang menjadi kebanggaan kita rakyat Malaysia.Proton Inspira namanye.Inspira nih diperkenalkan oleh Proton Holding dlm majlis pra pelancarannye di Pusat Kecemerlangan Proton,Shah Alam semalam.

Dah lama rasanye Proton tak keluarkan model terbaru.Tup2 keluar tu dia....dasatttttt....gempak gilerrrr.....dianggap model terbaik Proton setakat nih.Proton buat perkongsian bijak ngan Mitsubishi Motors Corp(MMC).Lotus pun ada menyumbang teknologi gak.

Harga yg ditawarkan dari RM79000 sampai RM90,000++ satu unit.Sapa2 nak beli boleh tempah sekarang.Duit tempahan RM1000 jer.....mari2 beli jgn tk beli...sokong dan belilah barang buatan Malaysia....

..bye bye ct kelembai...

Dah pun abis citer Ct kelembai.Rasa cam baru je semalam tgk episod pertama.Pejam-celik2 dah abis.Jalan citer sikit punye bebelit2...bila ending simple gilerrr.....

Last episod nih teman rasa teramat2 la simple.Rasa cam tak best plak.Byk yg tegantung.Contohnye watak mak Mayangsari lakonan Dian P Ramlee.Apa sbb dia turun ke bumi?Rasanya tkde plak diceritakan...Pas tu plak teman rasa ending citer ni cam lawak pun ada...cam citer katun pun ade...tu la citer melayu...mula2 dah syok,masuk tgh makin mengancam,tiba ending ntah hapa2....cam cincai2 je diorang buat.....nyesal tgk...

Apa pun kak yong ttp tk pecaya bila teman bgtau dia yg citer Ct Kelembai ni dah abis....ganti ngan citer lain plak....mati2 dia tk caye...dia kata" nanti kat umah acik mama ada lagi"....teman ngan wife senyum je ler..apa nk kata lagi....bye bye ct kelembai.....

kenali MADU asli...

MADU adalah makanan yg baik utk tubuh kita.Ia mampu memberikan tenaga dankesihatan kpd tubuh.Setiap peti ais seharusnye mampunyai stok madu utk kegunaan seisi keluarga.Tip2 di bawah boleh membantu anda utk memastikan madu yg dibeli benar2 asli....
  1. Pekat,tidak berbuih dan manis-Madu asli sgt pekat kerana kandungan airnya tdk melebihi 20 peratus.Jika berbuih ini bermakna madu sudah terdedah lama pd ruang terbuka dan rasanya sedikit masam.
  2. Tidak menembusi kertas-Ujian ini juga petunjuk kandungan air dlm madu.Jika terlalu byk air,kepekatan madu mengurang hingga mampu menembusi kertas.Begitu pun hati2 kerana gula merah yg dicampur madu jugaakan membuatnya kelihatan pekat.
  3. Mengeluarkan gelembung bila dipanaskan-Terdapat perbezaan antara madu dan gula bila dipanaskan.Bila gula dipanaskan,permukaannya mengeluarkan byk buih spt air mendidih manakala madu asli,menghasilkan gelembung udara yg membesar dan kemudiannya meletus.
  4. Tdk mengering bila dijemur-calitkan sedikit madu pada tangan lalu jemur di bawah matahari.Madu asli tidak akan mengering namun madu yg sudah dicampur gula akan membentuk lapisan kerak gula di tangan.
Semoga dgn info ini dapat la memberi sedikit sebanyak tentang bagaimana kita nk dapatkan madu yg benar2 asli.Cubalah yeak.......

sumber SINAR HARIAN....

Odah pun nk beraksi jugak...

Tak adil dan saksama la teman sbg seorang ayah yg mithali,bermisai dan berjambang kalau enterframe sorang je anak dia.Jadi kat sini teman nk enterframe sorang lagi permata hatiku yang tak padan ngan kecik tapi aktif tak hengat......

ni nangis ke senyum nih....

sama tk muka kitorang....
yang pasti papa cam hindustan....apsal anak cam jopun nih...ngeh3...

hello...i'm pancasitara junior in da house.....!

mamai...baru bgn tido..tapi bl amik gambo terus tesengih....

ngeeeeeeeeeee.....

peace no war 1 jari ........mata sepet...

amboi baiknyer........

simata bulat cam mamanye....

minah rempit...
alamak polis...larikkkkkkkkkssssssss....
vrooooooommmmmmm....

gigit jari pun sodap.....

heppppppp.....no..no..no..

haaaa..adik2....SOLATTTT...

comenye tocang dua....

like mother like doughter.....
Syukur alhamdulillah teman dikurniakan 2 cahaya mata yg cumel2 dan bijak....walau pun kadang2 keaktifan diorang nih bleh buat teman jadi libang-libu,tapi diorang jugalah penawar dan penceria hidup.....anak2 kita adalah permata hati kita...jagalah mereka sebaik mungkin.Ajar dan didiklah semoga menjadi anak2 yg soleh/solehah.....jgn sia2kan kehidupan mereka....ADIOS...

Wednesday, October 20, 2010

aksi2 kak yong..

Saje je nk enterframe wajah2 dan aksi2 cumel kak yong nih.Khas buat tatapan "ibu"nye @ Kajang Perdana tu.......

terserlah ketembaman kak yong..

ratu keamanan berbaju tido..

bercekak biru...

maaf...kualiti gambo kurengggg memuaskan..

kalau dapat main kat taman mmg suka sgt dia....

teman suka tgk gambo nih....cumellll sgt...mcm mama jugak...he3...

peace no war..

gaya hip-hop yg sopan lagi bersantun.....

eiiiiiiii...maluuuuuu....

makcik Rifqah nak ke market.....

ala..la..la..tentomeinye tido....
(tengah demam nih...cirit-birit....

khusyuknyer....solat...
bagus anak papa/mama....
So "ibu" mcm mane ada rasa rindukah.....he3...saje je tayang gambo2 nih...bagi "ibu"nyer tk leh tido....hahahahahahahahaahaha(glak jahat)

apa sebenarnya tu(eps 2)

Lepas kejadian gangguan bunyi misteri tu,mak mintak teman ngan Asrol(adik ipar) tlg datang umah belah malamnye.Mak mintak tlg tengok2an.Petang tu Asrol dah naik atas syiling tgk2 kot2 ada apa2.Tapi tkde apa2 pon.Lagi misteri kan.Ntah lah mungkin makhluk halus tu tesesat ke apa ke Allah je yg tau.

Malam tu teman ngan Asrol buat le apa yg kitorang tau.Teman pun bkn pandai sgt bab2 nih.Apa yg teman tau baca surah Yassin ngan ayat Kursi je...mintak doa mudah2an dijauhkan dari benda2 tak elok.

Macam tu lah sepatutnye kita sbg org Islam.Kalau ada apa2 masalah atau misibah mintak ler pertolongan pd Allah.Buat apa nak pegi jumpa bomoh pawang bagai....

Tapai smpi kehari ni kitorang ttp dlm kebingungan......APA SEBENARNYE TU.........hanya ALLAH saje yg tau.......wallahualam.....

apa sebenarnye tu....

Pagi tadi masa nak gi keje,teman dapat sms dari adik teman.Katanye umah mak diganggu makhluk halus.Dengan segera teman mendail no handset mak.Teman tanye mak ape citenyer.Mak kata malam semalam lbh kurang pukul 10++,mak tedengor bunyi macam dinding kena gosok.Masa tu mak lum tido lg.Mak tengah baring2 sanbil baca Surah Yassin......

Mak tk berapa lancar lagi baca Yassin...so mak baca pelan2 je...bila dengor je bunyi tu,mak terus bangun bukak tingkap depan.Dalam hati mak masa tu mungkin ada pencuri...mak tk tefikir pun benda2 lain...bila mak bukak je tingkap depan,bunyi tu beralih plak kat atas bumbumg umah bhgn ruang tamu...bila mak gi kat situ,bunyi tu beralih lagi.Kali ni kat bilik depan plak.Makin lama makin kuat...

Mak beranikan diri ketuk2 dinding sambil jerit"kalau org ikam keluar hak kalau wanik....ku timpas ikam panggal guluk(bahasa banjar) maksudnyer kalau org kamu keluar kalau berani....ku parang kamu tecabut leher.....banyak kali gak mak ketuk2 dinding sambil jerit2...last2 mak dengor cam bunyi benda melompat kat bumbung umah nenek,pas tu ilang...yang hairannye masa mak dengor bende tu melompat kat bumbung umah nenek mak langsung tak dengor bunyi zink kena pijak....

Dan masa  tu gak nenek baru tesedor n tedengor mak menjerit,terus dia bukak pintu...terpinga2 org tua tu.Nenek terus tanye mak amendenye....mak pun citer kat nenek..seram sejuk nenek dibuatnyer....

APA SEBENARNYER TU YEAK........ (bersambung).......

Tuesday, October 19, 2010

..dapat earning pertama...

Tengah asyik layan Siti Kelembai adik teman si Areleez sms...

Arekeez sms : Woot2! tak onlinekah?Ur nuffnang acc dh ade earning!Congrat...

Teman  sms  : Mende tu (tercangak bangak tk paham)....

Areleez sms  : La..Yg iklan org watkan tu la.Dh dpt duit!gud start 4 u la...

Teman  sms  : Berapa juta (sambil senyum2 kambing sorang2)...

Areleez sms  : 25sen!ok what..kena rajin update blog la..bila update org mesti baca..sbb tu kene wat jaringan kwn2 blogger..
                      

Teman  sms : Camner nk wat jaringan tu.Kena baca blog2 org lain ye,pastu jadi follower diorg yeak
                      

Areleez sms : Aah..klu leh leave komen skl @ the same time update blog...so makin byk le kwn2 kite..bile kite update,diorg masuk blog kite,nuffnang nmpk jumlah pembaca kite,dia pon confidentla nk masukkan iklan

 Teman sms: Ok....(dalam hati,camtu rupanyer...baru aku paham...patut le blog aku tk betambah2 followersnyer..)

Dengan semangat yg bekobar2 teman pun terus mengonline dan mengupdate blog teman yg segan silu di angin lalu nih....kpd pembaca2 baik yg teman kenal ke atau tk kenal mahupun baru nak kenal singgah2 le yeak kat blog ROZANEEM nih....singgah jgn tak singgah...singgah jgn tak singgah...hehehe....

Monday, October 18, 2010

Kesian Liverpool

Zaman sengsara Liverpool dah bermula dan pasukan yg digelar The Reds ini dilihat berpotensi untuk turun ke liga divisyen satu musim depan.Hajat diorang nak start era baru dalam EPL musim ni terencat bila diorang kalah sekali lagi.Kali ni kelab setempat Everton jadi pemusnah impian diorang.

Semalam skuad yg dikendalikan oleh pengurus tak popular Roy Hodgson tu diaibkan Everton 2-0 hasil jaringan Tim Cahill dan Mikel Arteta.Disebabkan kekalahan itu jugak Liverpool jatuh terperosok ke tangga ke-2 tercorot liga.Pencapaian terburuk Liverpool dlm sejarah EPL.

Kepada penyokong2 fanatik skuad The Reds ni harap terimalah dgn hati terbuka bahawa skuad pilihan korang ni sdg mengalami zaman kejatuhannye....jngn plak pas ni korang2 sume beralih sokongan kat kelab2 lain...buktikan slogan yg selalu korang laung2kan tu....LIVERPOOL UR NEVER WALK ALONE.....hahahahahahahahahah..(gelak jahat)....

Apa pun MANCHESTER UNITED DA BEST OF THE BEST.......


Jo Cole pemain yg paling sedih dan kecewa atas kekalahan terbaru Liverpool
credit to kosmo!


Siti Kelembai@Celembai



credit to darkbatman.com
 Siti Kelembai slot lagenda terbaru menggantikan Ular Emas tgh hot skrg nih.Dah jadi fav drama seisi keluarga.Ramai yg follow citer nih.Tak kira usia,tua,muda bebudak pun suka tgk citer nih.Anak sulung teman si kak yong pun suka sesangat citer nih.
Punye le dia suka citer ni,sampai promo muzik pun dia dah tau citer ni nk start.Ada satu hari tu masa dia tgh main2 kat dapur,bila dengor je promo muzik Siti Kelembai nih..dia terus lari sambil jerit..."Celembai..celembai...papa..mama..celembai...."
Hebat sungguh penangan Siti Kelembai ni kan....budak mcm kak yong pun boleh minat...Masa teman tulis entry ni pun dia tgh kusyuk tgk citer nih.Padahal petang2 dia dah tgk kat umah mama acik(pengasuh) dia.Malam ulangan jer.Pun dia nk tgk gak...Kalau dia dh tgk citer nih..siap ngan botol susu ngan bantal busuk dia tu..mmg tkde can le org lain nk tgk channel lain...Sampaikan bila iklan pun dia tk kasi tukar channel...
Hebat..memang hebat la ko ni Siti Kelembai@Celembai

Sunday, October 17, 2010

Selangor kalah lagi

Skuad bolasepak Selangor kalah lagi.Jumaat lps baru je kalah ngan Kelantan kat suku akhir Piala Malaysia.Bukan kalah 1-0 ke 2-0 tpi 3-0...Semalam diorang kalah lagi,pun kalah 3-0 ngan pilihan Singapura.Nampaknye misi balas dendan Selangor pd Singapura tk jadi kenyataan.Piala Sultan Selangor bermastautin lagi setahun kat seberang tambak.....
Teman suka kalau Selangor kalah,kalah dan kalah lagi.Sbb diorang nih telampau diagung2kan sgt dek media.Kadang2 tu penyampai sukan pun fanatik sgt kat Selangor nih.Macam bagus jer....
Siaran langsung dlm TV pun selalu sgt tunjuk game diorang....kalau game cantik orait la jgk...ni ntah hapa2 je mainnye....
Red Giant konon,nak tiru Mu la tu(The Red Devil).Jauh panggang dari api la beb....korang suka Selangor ke.....

..cukup ke..?

14 Oktober dah berlalu.Maka tarikh itu jugak berakhirnye Sukan Komanwel.Setahu teman sukan Komanwel nih adalah sukan utk negara2 bekas jajahan British termasuklah negara kita Malaysia.Sebelum sukan ni start,Malaysia target 10 pingat emas.Tapi dgn semangat Malaysia Boleh,atlet2 kita berjaya collect 12 pingat emas dan berada di kedudukan ke-7 keseluruhan.Tahniah buat team Malaysia terutama team badminton yg diketuai oleh pemain perseorangan pertama dunia masa kini,Dato'Lee Chong Wei.Team badminton berjaya collect 4 pingat emas dan 1 perak.Kira ok la tu.....tapi CUKUP KE..?
CUKUP KE..? kita cuma gah kat Sukan Komanwel je yg mane levelnye jauh lbh rendah dpd Sukan Asia ngan Sukan Olimpik...
CUKUP KE..?kalau kita nk harapkan pada team badminton je yg collect byk emas..
CUKUP KE..?kalau kita bangga dpt pecahkan rekod kebangsaan kita yg jauh lbh rendah dpd rekod dunia..
CUKUP KE..? kalau kita cuma gah pada prasarana dan infrastruktur yg ada kat negara kita.Tapi lwn team hoki Trinad n Tobago pun skuad hoki wanita kita tekulai layu di tasik madu....
CUKUP KE..?..kalau target je tinggi menggunung,tapi usaha setinggi busut tak sampai...LU FIKIRLAH SENDIRI.....

terjah ke Damansara

Puas bersopping di Ole2 we alls begerak plak ke destinasi seterusnye.Kali ni gi Damansara plak umah adik pompuan wife teman Zurina@Julie....
Zurina@Julie wif husband Hanif
Julie ni adik pompuan bongsu dlm family wife teman.Baru beberapa bulan sudah.Kawin ngan orang dekat je.Satu taman.Suami Julie nih penah belajo kat Mesir.Skrg jadi imam kat Masjid Al-Mujahiddin Damansara.
We alls smpai umah diorang kul 1++....Diorang nih dok kat Flat 18 tingkat.Umah diorang kt tgkt 9.Mmg tekena la we alls.Lif kat situ kdg2 ok kdg ko...nasib baik masa sampai tu lif tgh ok...kalau tak menapak le ke tgkt 9....letih woooo....Ganbo kt atas ni teman amik waktu ptg.Penat sgt tk igt nk amik gambo ms makan tgh hari....teman pun dh tk igt apa menunye.....tapi sedap je...
ni suasana time minum ptg...makan kopok ikan cicah sos..
sedap gak...

ni menu ptg tu...
kopok ado,nugget pun ado..
minum teh tarik buatan tangan si imam...kebabom teh tarik mu Hanif..
leh bukak kedai pas nih..
Malamnye we alls meronda plak ke One Utama...Tapi tak beli apa2 pun,window shopping jer.Tak sesuai org cam we alls besopping kat situ...mahal2 harganye...orang2 pendapatn tinggi bleh ler...so kitorang tk lama kt situ...sekejapn jer pas tu balik mentido.....esok dah cabut ke TI....

Saturday, October 16, 2010

..Ole2 Shah Alam..

Seminggu lps balik dari Kajang teman ngan family berangkat plak ke Shah Alam.Kali ni we alls gi ngan MIL wif my BIL plak.Kat Shah Alam we alls betanggak kat umah kak cikk(kakak wife teman)we alls betolak kul 7 mlm pas balik keje.We alls gi ikut highway...teman tak tau sgt jalan nk ke Shah Alam nih...nasib baik BIL teman ikut sama...kalau tak mmg tk jadi pegi le jwbnyer....
kak cik wif husband(abg cik Mail)
 Dalam kul 10++ kami pon sampai kat umah kak cik.Lambat sampai bkn sbb jln sesak,tapi kami menyinggah jap kat R&R Ulu Bernam....sampai je umah kak cik kami dijamu ngan nasi goreng udang...sambil sembang sambil makan...tak sedo dah 4 kali teman tambah...dah ler makan lewat malam,betambah sampai 4 kali plak,mane badan teman tk jadi heavyweight.....ni salah kak cik la ni.Apsal masak nasi goreng udang byk2...kalau tk abis kan membazir....teman tlg abiskan jer....
Sebelum tido wife teman ngan MIL dah plan esok nak gi Ole2....diorang nih kalau dtg umah kak cik mmg tak pegi tmpt lain dulu mesti ke Ole2....korang tau ke mende Ole2 tu...
Sebenarnye Ole2 tu tmpt shopping.Cam pasaraya la kiranye....
Esoknye pas breakfast meronda le we alls ke Ole2.Tak jauh pon..dlm 10 minit je dari umah kak cik.Di Ole2 nih ada byk kedai2 yg jual mcm2 barang.Ada yg jual pakaian,jam,kasut,cenderahati,kopitiam ngan foodcourt pun ada.Pusat pakaian Hari2 pun ada kat sini.Ada le beli pakaian sikit kat Hari2 nih.Mmg murah harganye.tak pecaya pegi le sendirik....

Tempat mainan bebudak pun ada kt sini.Mmg seronok le kak yong and the gang hari tu.Tapi biasa le kak yong,mula2 takut nk naik benda nih...lama2 baru dia nak naik...elok gak ada benda alah cam gini...tak le bosan bebudak nih.Maklum je la kaum hawa nih kalau dpt besoping mmg becinta sesangat...kalau bleh sume kedai nk masuk.Beli blm tentu lagi tuh...apa bleh buat...sabar je lah kaum adam yea....
MIL teman nih tak sah kalau gi mane2 tak beli apa2.Bab beli-membeli nih mmg fav dia...tak kira le apa bende yg dibeli tu.Kecik ke beso ke.Murah ke mahal ke janji beli ttp beli.Kadang2 tu sampai dia tak ingat benda yg dibeli tu dah ada kat umah.....buat kenang2an katanye..bukan selalu dpt pegi.....
 Ni le BIL teman.Belajar lagi nih kat Poli Tjg Malim...dulu masa mula2 kenal ngan wife teman kecik je budak Tajui nih,sekarang dah jadi anak teruna dah.Lagi tinggi dari teman.Tajui ni le yg tunjukkan jalan masa nak dtg umah kak cik.Dia nih mmg jenis yg cpt ingat jalan macam teman gak....ngeh ngeh.....
kak cik wif anak Puteri Nur Badrisia..
kak cik tu teringin nk naik kuda tu sebenonye kan..
kak cik dah over weight...pengsan kuda tu nnt...
 Kak cik ni nama je dok Shah Alam,tapi kadang2 dia pun tesilap tunjuk jalan.Masa nk parking kt Ole2 tu ada ke dia suruh masuk je jalan sehala...nasib baik tk byk keta lain....dia kata selalu suami dia ikut jalan tu gak...ok je katanye....malang tak berbau kak oiiiiiii.....

Odah wif kak yong
seronok bebeno budak 2 orang nih...

Odah, my wife n kak yong..
Wife teman pun ada le beli barang gak utk anak2.Teman pun dibelikan track suit selai.Jadi ler.Tima kasih la ye yang ye...lain kali belikan le lagi...ahaks....

...................TO BE CONTINUE..................besambung kata org melayu.......