HeartBeat~ Tekan

Friday, February 18, 2011

Rasul2 Ulul Azmi-part 2

Selain Nabi Muhammad saw,ada 4 orang lagi nabi yg mendapat gelaran Ulul Azmi(rasul pilihan).Mereka semua juga seperti Nabi Muhammad yg menghadapi pelbagai dugaan,cabaran dan peristiwa2 pahit manis dlm menyebarkan dakwah kpd umat manusia.Dan kerana semua inilah maka nabi2 ini telah mendapat gelaran Ulul Azmi yak ni Rasul Pilihan dan Agung......bersama2lah kita menghayati paparan yg serba ringkas di bawah ni..........

1.Nabi Ibrahim as
  • Penentangan kaumnya terhadap dakwah yg baginda bawa khususnya dpd bapa baginda sendiri.
  • Dihukum bunuh dan dilemparkan ke dalam api yg marak oleh Raja Namrud.Dgn izin Allah swt, api menjadi sejuk dan baginda terselamat.
  • Baginda memperolehi anak(Nabi Ismail) apabila mengahwini Siti Hajar setelah sekian lamanya tidak dikurniakan cahaya mata bersama Siti Sarah.(Siti Sarah kemudiannya mendapat anak lelaki,Nabi Ishak)
  • Diperintahkan Allah utk menyembelih anaknya Nabi Ismail,dan dijalankan semata-mata ketaatan baginda kpd Allah swt.
2.Nabi Musa as
  • Baginda juga adalah anak angkat kpd Raja Fir'aun yg zalim.Walaupun begitu, baginda tetap tegas dalam menjalankan dakwah demi menegakkan agama Allah.Penentangan Raja Fir'aun dan kaumnya terhadap baginda semakin menjadi2 hingga ada cubaan utk membunuh baginda.
  • Raja Fir'aun memanggil tukang2 sihir utk menundukkan Nabi Musa as,tetapi tongkat yg dianugerahi mukjizat menjadi ular besar dan menelan kesemua ular2 tukang sihir tersebut.
  • Baginda terpaksa melarikan diri bersama2 pengikutnya melintasi Laut Merah yg terbelah(dgn pertolongan Allah),sedangkan Fir'aun dan bala tentera yg mengejar baginda tenggelam di dlm arus laut yg deras.
  • Asiah,(isteri Fir'aun) juga ibu angkat Nabi Musa as menerima dakwah yg dibawa baginda.
3.Nabi Isa as
  • Baginda menghadapi tohmahan masyarakat kerana dilahirkan tanpa bapa oleh ibu baginda,Siti Maryam.Ini semua adalah kudrat dan kehendak Allah swt.
  • Penentangan berterusan daripada kaumnya sendiri.
4.Nabi Nuh as
  • Dakwa tidak diterima oleh anak dan isteri baginda sendiri.
  • Umur baginda yg melebihi 900 tahun kebanyakannya digunakan utk mengajar umat baginda mengesakan Allah.
  • Tabah menjalankan usaha dakwah sehinggakan waktu banjir besar melanda kaumnya,bagindamasih tetap mengajak anak dan isteri baginda supaya bertaubat dan mentaati perintah Allah.Isteri dan anak baginda akhirnya tenggelam dlm banjir manakalabaginda bersama pengikut setia dan binatang2 selamat belayar di dlm bahtera.
selamat membaca dan ini last entry buat masa nih coz teman kena kursus induksi selama 10 hari start 19-02-2011 sampai 27-02-2011........waaaaaaaaaaaaaa..........

Monday, February 14, 2011

jangan sambut Hari Valentine.......

14 Februari satu tarikh di mana sering dikaitkan dengan hari memperingati kekasih.Hari ini juga dikenali sebagai Hari Valentine.Tarikh 14 Februari amat ditunggu2 oleh setiap pasangan yg sedang asyik masyuk berkasih2an.Tak terkecuali pasangan kekasih yang di dalam my kadnye tertera dengan jelas nama orang melayu dan beragama Islam.....Biarkan pasangan kekasih yg bukan beragama Islam.Mereka dah comfirm jahil.Tetapi yg menjadi isunya anak2 muda kita yg beragama Islam sibuk ikut sambut Hari Valentine membuta tuli,sedangkan pade hakikatnye Hari Valentine tu lbh kpd hari memperingati Kristian.

Kat sini teman nak berkongsi dgn semua yg sudi menjengah ke blog ROZANEEM yg serba daif nih.Hari Valentine sebenarnye bermula kerana 2 pristiwa yg dianggap penting bagi penganut Kristian.Pertama ialah sempena memperingati seorang paderi yg bernama Valentine yg telah dipenjarakan.Selama dalam penjara sipaderi ni selalu menulis surat kepada kekasih hatinya.Bukan itu saje tapi sipaderi ni jugak selalu mengirimkan kad dgn ucapan2 romantis utk menunjukkan kasih,sayang dan kesetiaannye pade sang kekasih hati......Peristiwa yg ke2 pula ialah pembunuhan beramai2 umat Islam di Sepanyol.Pembunuhan berlaku ketika saat kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol....

Terbukti ini adalah salah satu propaganda jahat musuh2 Islam.Sentiasa ingin menyesatkan dan menjauhkan serta melalaikan umat Islam.Dalam Islam memang tidak dilarang utk berkasih sayang.Malah amat digalakkan dan sangat2 dituntut.Tetapi bukan dgn cara menyambut Hari Valentine.Berkasih sayang dalam Islam tak ade hari2 yg tertentu.Kita dituntut untuk saling berkasih sayang sesama kita setiap masa tanpa melanggar batas2 yg telah ditentukan oleh Syarak......jelaskan.......
pic by google


Jadi dengan adenye fikiran yg waras serta akal fikiran yg dibekalkan kpd kita,sebagai umat Islam....wajarkah kita juga ikut menyambut Hari Valentine ini....TEPUK DADA,TANYALAH IMAN.....Jangan jadi pak turut....angguk2,geleng2........macam lembu kena cucuk idung.......sakit pun tetap ikut je tak membantah....

Kepada semua yg mengaku diri tu Islam dan mengaku Rasulullah itu pesuruh Allah serta mengaku bahawa tiada tuhan yg wajib disembah melainkan ALLAH.....buktikanlah pengakuan tu.JANGAN SAMBUT HARI VALENTINE........!!!!!!!!!

Rasul2 Ulul Azmi

Daripada 313 orang rasul,25 orang dpdnya adalah yg wajib kita ketahui sbg umat Islam.Hanya 5 orang rasul sahaja yg bergelar Ulul Azmi iaitu rasul pilihan yg Agung.
  1. Nabi Muhammad SAW
  • Bapanya Abdullah meninggal dunia sewaktu baginda masih dalam kandungan.Ibunya,Siti Aminah pula meninggal dunia ketika baginda masih kecil.Kemudian bapa saudara baginda,Abu Talib dan isteri kesayangannya Siti Khadijah r.h.a. pula yg meninggal dunia pada peringkat awal kenabiannya.Mereka adalah antara orang yg banyak menyokong dan membantu kehidupan sertausaha2 dakwah Rasulullah SAW.
  • Kematian anak2 baginda berlaku pada waktu mereka masih kecil lagi.Yang tinggal dan membantu baginda dalam menegakkan Islam ialah Siti Fatimah al-Zahrah.
  • Penentangan hebat kafir Quraisyterhadap baginda khususnya dpd Abu Jahal,Abu Lahab,Abu Sufyan dan ketua munafik Abdullah bin Ubay bin Salul.
  • Baginda cedera dalam Perang Uhud.Dalam perang ini jugalah pihak tentera Islam telah tewas kpd tentera2 Quraisy Mekah(ada juga yg mengatakan kedua2 pihak tidak menang dan tidak kalah,maknanye seri atas alasan kemenangan tidak ditentukan dgn jumlah kematian tetapi samaada sesuatu pihak itu menyerah atau ditawan oleh pihak yang satu lagi....wallahualam.....)
  • Menghadapi ancaman hebat dari pendudukMekah selama 13 tahun menjadi Nabi dan menghadapi tentangan puak Yahudi Bani Quraidzah,Bani Nadhir dan Bani Qainuqa' di Madinah.
  • Baginda taat beribadah.hormati orang tua,menyayangi kanak2,banyak bepuasa,berjaga malam,tangkas di medan perang,pemimpin yg berwibawa dan sbgnya. 
p/s:......ade 4 orang Rasul lagi yg bergelar Ulul Ami.....next entry ok.....tungguuuuuuuuuuu......

Saturday, February 12, 2011

takraw ke sepak raga....


Sepak takraw merupakan salah satu sukan tradisi negara kita.Awal2 dulu sepak takraw cuma dikuasai oleh 2 kuasa besar iaitu Thailand dan Malaysia.Lama kelamaan sekarang sukan ni dah semakin menjadi kegemaran byk negara2 lain terutama negara di Asia.Myanmar,Vietnan,Indonesia,Singapore antara yg semakin mencabar skrg nih.Dan yg terbaru negara2 Asia Timur spt Korea Selatan,China dan Jepun dah mula berjinak2 dgn sepak takraw nih.Ini menambahkan lagi cabaran kpd Thailand dan Malaysia.Sukan sepak takraw ni pun sedang dipromosikan utk dipertandingkan ke peringkat Olimpik plak....

Teman nak cerita serba sedikit tentang asal-usul nama sepak takraw nih.Ntah betul ntah tidak sila pecaya je yeak.....Takraw sebenarnye bahasa Thai,manakala sepak raga pulak berasal dari tanah melayu(Malaysia le tu).Teman ade terbaca dlm satu artikel pasal sepak takraw nih.Dalam artikel tu,menytakan ade percanggahan antara Thailand ngan Malaysia utk menamakan sukan nih...jalan penyelesaiannye nama Sepak Takraw yg digunakan...fair lah kiranya....sepak dari Malaysia dan takraw dari Thailand.Maka sampai skrg la sepak takraw digunakan....wallahualam....

Seperti yg semua tau sepak takraw ni dimainkan antara 2 pasukan.Setiap pasukan ade 3 orang pemain.Tekong,Killer dan Fidder....Tekong ni tugasnye buat servis mula.Posisinye kat tgh2.Killer plak posisinye sebelah kanan.Tugasnye lambung bola pade tekong utk buat servis.Killer jugak dipanggil apit kanan.Berperanan sbg perejam,penggulung atau pelibas.Fidder atau apit kiri kejenye set bola pade killer utk buat libasan....Dulu game ni guna sistem 15 mata.Sekarang dah tukar pade 21 mata.Setiap servis tak kira pihak kita atau pihak lawan yg buat boleh dapat point.Ade jugak perubahan lain sekarang di mana sukan ni boleh jugak dimainkan 2 pemain setiap pasukan.Ia jugak dipanggil acara Double.Cam bergu la kiranya.Cara main same jer.Law dia pun same jugak.....

Kenapa tetiba teman tulis entry pasal sukan ni yeak.Sebenarnye besok teman ade game sepak takraw kat taman umah mak mertua teman.Sempena sambutan Maulidurrasul Selasa depan,pihak masjid ngan KRT taman anjurkan pertandingan nih.Pade mulanye teman tk join pun.Tapi disebabkan biras teman ade hal lain kat sekolah dia,so adik ipar teman pun mengoffer teman utk jadi pengganti.Mungkin jugak teman dioffer kerana ketereran teman still ade lagi kot....ecewah........maknanye teman ni jadi bidan terjun yg terer la kiranye.....heheheheehe...so kpd kengkawan bloggers semua hadirkan diri anda ke stadium terbuka Taman Melor Tlk Intan besok jam 8 pagi.Saksikanlah kehebatan teman bermain sepak takraw dgn servis kuda belang berkuasa super saiya tahap Gaban Z potong 16......heheheeheheheeh.....

Friday, February 11, 2011

...selesai sudah...

Alhamdulillah selesai sudah semuanye.Terlerai sudah segalanye.Dah takde ape nak difikir lagi.Reunion x student time sekolah menengah dah pun settle.Takde le kepala ni berat sgt nak fikir pasal reunion.Rasanye tanggungjawab sebagai Pengarusi Kelab Bekas Pelajar dah pun teman tunaikan.Terima kasihlah teman ucapkan pade semua yg terlibat baik secara langsung atau tidak.Terima kasih banyak2 pade rakan2 AJK kelab yg bertungkus lumus menjayakan reunion nih.Terima kasih jugak pade guru2 yg hadir....tak lupa jugak pade rakan2 pelajar yg sudi meluangkan masa utk hadir.....best sesangat dapat jumpa balik member2 lama....


5 Februari 2011 adalah tarikh di mana teman dan kwn2 dalam AJK kelab telah mengadakan satu majlis REUNION khas buat x student SMSM sesi 92-96.....walaupun tak ramai yg datang tapi majlis tetap meriah.Plan reunion ni kitorang start bulan 12 tahun lepas lagi.Semuanye gara2 geram tgk gambar2 reunion senior2 kitorang dlm FB.Teman rase tak boleh jadik nih.So kitorang pun decide.....kkena buat gak reunion...lagi pun ramai gak kawan2 yg mintak kitorang arrange-kan.....maka dgn itu tertubuhlah Kelab Bekas Pelajar SMSM sesi 92-96......ok lah takyah cakap banyak layan je lah pic2 time reunion tempoh hari....

CRYSTAL CAFE-venue reunion kitorang....

4 sekawan....tulang belakang REUNION...
3 mama bosan wif 1 papa HOT....hehehehe...


pendaftaran hadirin.....

cikgu pertama yg sampai....Puan Roszainani(baju kurung hijau)
disambut mesra....

cikgu Zalina pulak sampai...
cikgu geografi yg garang tapi baik hati....

majlis dimulakan...
ucapan dari pengerusi kelab...(teman la tu)
ade gaya tak jadi calon YB....hehehe..

antara menu yg ade ptg tu....
menu utama steambot(sup n tomyam),kentang goreng,sate(tksmpt snap....licin),
nugget n air ribena....

makan time

makan jgn tak makan....

suami2 mithali.....melayan anak bini makan....
bagus-bagus....

bro yg baju merah tu chief AJK kelab....Bob namanye...
dapat jawatan baru....chief makan...

acara yg paling ditunggu2.......makan time...
santak perut petang tu.....banyak makanan belebih...
ade yg tapau bawak balik temasuk teman....
rugi je kalau biarkan.....dah bayar tuuuu...

sambil makan2 majlis dimeriahkan lagi dgn acara cabutan bertuah atau dlm bahasa saintifiknye "luckyus drawsus momentus".........hehehehehe....hadiah2 ni kebanyakannye hasil duit sponsor orang2 yg dermawan dan budiman....dan hasil kerja melobi,memujuk n merayu oleh bendahari kelab....Zaza Potter......thanks zaza...tahun depan collect byk lagi......
seronoknye en.zul dapat hadiah...
taiko zaman sekolah nih....skrg dah keje ngan jabatan pendidikan....
tuah ayam nampak di kaki,tuah manusia.........

chief AJK pun bertuah jugak......

mane aci kalau club chairman tk dapat.....

giliran chairman plak sampaikan hadiah.....
ni member kamcing teman zmn sekolah...Pojan bukan bohjan...
org kuat DBKL.....jaga lampu....

yang ini orang kuat PERKESO....Panamacho namanye...
perut tu persis hamil 2 bulan jerk....hehehehe

ni plak Eda(classmate teman)....
sian Eda nih...jadi wekend wife sbb dia kat Manjung,
suami kat Tjg Malim...
takpelah nak cari rezeki....

Hasnatul...member satu kampung...
ipoh mali nih...

mr skema of the day....Razib....
kenapa skema.....sbb bahasakan diri dia "SAYA"...
skema la kan.....

"rockers of the day"...Amy tp bukan Amy Search daaaaa....

cikgu Ros pun ade tuah gak

thn depan bleh sponsor kambing bt BBQ...

cikgu Zalina pun ala ong oooooooo....




acara terakhir sblm bersurai...
sesi bergambar ramai2...
havoc giler....meriah beb...

 
Best....mmg best dapat reunion balik ngan member2 sekolah.Walau pun tak ramai yg datang tapi tetap meriah dgn gelak tawa semua.......Tahniah pade semua.....Tahniah jugak pade AJK2 kelab......tahun depan insyaAllah kita reunion lagi.....kasi lbh gempak.....REDAH KASI PECAH.....




Friday, February 4, 2011

tak mustahil



Negara Mesir tengah bergolak sekarang.Boleh dikatakandiseluruh pelosok negara ade perhimpunan tunjuk perasaan.Negara makin huru-hara.Rakyat makin ramai yg bangkit buat demonstrasi.Mereka berdemo supaya Presiden Hosni Mubarak letak jawatan....rakyat tak puas hati ngan cara pemerintahan beliau yg dianggap korup dan kuku besi.Rasuah menjadi2...pembangunan tak nampak bayang....ekonomi makin merudum.....

Yang paling kesian rakyat negara lain pun jadi mangsa keadaan.Baik pelajar baik peniaga baik pelancong.Semua dalam ketakutan dan kebimbangan.Mane taknye Mesir dah jadi macam medan perang.Sana-sini ade anggota keselamatan dan tentera2.....pertempuran antara penunjuk perasaan ngan pihak tentera boleh berlaku bila2 mase n kat mane2 je....Rakyat negara kita pun terlibat sama.Kesian pade pelajar2 kita kat sane....ntah macam mane nasib diorang.Doakanlah semuanye selamat....

Tak mustahil perkara yg sama boleh berlaku kat negara kita.Jangan kita leka dgn keamanan dan rezeki yg melimpah-ruah skrg ni.Kalau pemimpin kita pun korup,tak mustahil rakyat akan bangkit menentang kerajaan dan menuntut keadilan secara extreme spt yg terjadi kat Mesir sekarang......so kepada pemimpin2 negara kita, teman mintak jgn pandang remeh perkara2 mcm ni..... kalau dah jadi alamat hancus lah negara Malaysia yg kita semua cintai nih.Sama2lah kita ambil iktibar atas ape yg sdg berlaku di Mesir skrg.....berdoalah kita semua pade ALLAH supaya sentiasa melindungi negara kita dari mengalami nasib yg serupa dgn Mesir.....Sayangi negara spt mane kita menyayangi diri kita sendiri......

Wednesday, February 2, 2011

...pelik tapi benar...

Dominik Sejda(kanan) dan Andrea Kajzarova
dianggap pasangan paling pelik di dunia
kerana kedua2nya menukar jantina masing2

PRAGUE - Sepasang kekasih di Republik Czech layak digelar pasangan paling pelik di dunia kerana mereka jatuh cinta selepas kedua-duanya menjalani pembedahan menukar jantina.
Dominik Sejda, 45, atau nama asalnya Ilona Tomeckova, dilahirkan sebagai wanita pernah menjalani pembedahan menukar jantina untuk menjadi lelaki dan dia kini hidup bersama dengan seorang lelaki yang telah menukar jantina menjadi perempuan, Andrea Kajzarova, 32.
Sejda memainkan peranan sebagai lelaki manakala Andrea merupakan wanita dalam hubungan tersebut.

Mereka yang bekerja sebagai pembantu ambulans di dua hospital di sini, berkenalan dalam satu laman web pondan.Lebih aneh, Sejda pernah melahirkan seorang anak lelaki 25 tahun dahulu, Radim, yang juga telah menjalani pembedahan untuk menukar jantinanya menjadi wanita. - Agensi

sumber: kosmo