HeartBeat~ Tekan

Thursday, June 30, 2011

...syukurrrrrr....

Kalau sebelum ni teman ada tulis entry pasal 2 anak sedara baru,kali ni dgn megah dan bangga teman nak mengekposkan plak anak baru dalam family teman.29.6.11 (27 Rejab) Rabu lepas,wife teman selamat melahirkan baby boy yg sgt2 kami nanti2kan.Berat baby ngam2 3kg.Kelahiran pun normal.Wife teman bagitau yg kali ni sakit pun tak berapa sgt.Besalin pun senang je katanye,tak terasa tau2 dah keluar.Alhamdulillah syukur sangat2.
Tapi gambar baby tak dpt le teman tepekkan kat blog ni skrg.Camera tkde,dah rosak.Nantila teman try cilok kat adik teman.Aritu mase dia dtg ade jugak la dia snap2 gambar baby tu.Bila teman dapat cilok nnt teman poskan kat blog ni.Sabar2 la yeak......teman pun mmg tak sabar sbnrnye ni....nak menayang bakal IMAM MUDA ni.....hehehehehe....

Monday, June 27, 2011

...Hatrick LCW...


Dato' Lee Chong Wei membuktikan bahawa beliau sedang berada di puncak prestasi buat masa ini.Terbaru beliau merekodkan hatrick bila menjuarai Super Series Terbuka Indonesia 2011.Kali ini pemain veteran Denmark,Peter Hoeg Gade pula yang menjadi mangsa belasahan LCW.LCW menang straight set 21-12,21-7.Ternyata PHG bukan lagi tandingan LCW.Menonton perlawanan kedua2 pemain dunia ini semalam,ternyta LCW berada dalam kelasnya tersendiri.Ini juga membuktikan bahawa tiada pemain lain yg dapat menggugat LCW buat masa ini.Jika ada pun suma seorang pemain saje.Tak lain dan tak bukan,musuh tradisi LCW sendiri Lin Dan.

Namun kejayaan gemilang yg dikecapi LCW sekarang tidak diperolehi dgn mudah.Pastinya banyak usaha dan pengobanan yg dilakukan oleh LCW.Teman ingat lagi first debut beliau di arena antarabangsa.Waktu itu di Terbuka Malaysia.Bermula sebagai pemain yg tidak langsung diberikan perhatian dan harapan,beliau berjaya melangkah ke pentas final Terbuka Malaysia.Di final pemuda cina yg sentiasa tunduk ketika melangkah masuk ke gelanggang pertarungan ini akan bertemu dgn lawan yg sememangnye hebat ketika itu.Siapa yg tak kenal akan kehandalan Chen Hong,pemain China yg sudah menjuarai pelbagai gelaran peringkat antarabangsa.Perbezaan antara keduanya boleh lah diibaratkan bagaikan langit dan bumi.

LCW membuktikan pada semua ketika itu bahawa beliau adalah seorang juara dalam pembikinan.Dalam final tersebut LCW memberikan tentangan yg sengit kepada Chen Hong.Sehinggakan Chen Hong sendiri seakan terpukau dgn permainan LCW yg bervariasi.Pengalaman membezakan keduanya.Akhirnya LCW tewas juga.Walaupun tewas Chen Hong memberikan rasa hormatnye kpd LCW diakhir perlawanan.

Bermula dari itu LCW tidak menoleh ke belakang lagi.Beliau mendaki ke puncak setangga demi setangga.Pelbagai kejayaan telah diperolehi.Pelbagai kejuaraan beliau takluki.Antara kejayaan yg paling diingati,apabila beliau berjaya menjuarai kejohanan badminton All England pertamanya dgn menewaskan pemain muda sensasi Jepun,Kenichi Tago.Dan sekarang LCW sudah sekian lama bergelar pemain no 1 dunia.Iniah hasilnya dari usaha yg berterusan dan tak mengenal erti putus asa.

Sikap seperti LCW ini perlu dicontohi bukan saje oleh para atlet,tetapi oleh semua orang yg inginkan kejayaan.Kejayaan takkan datang bergolek.Kejayaan juga takkan menjelma hanya dgn cita2 dan angan2.Haruslah disulam segala cita2 dengan DOA,USAHA,IKHTIAR dan TAWAKKAL.Sirami dan bajai angan2 dengan kesabaran agar ia menjadi kenyataan.

Sunday, June 26, 2011

dua anak sedara baru(bhg 2)

Yang kat bawah ni la anak sedara baru teman yg ke-2 tu.Kira keluaran paling latest la ni.Baby ni dibagi namanye Nurirdina Najihah.Nama pilihan umminye sendiri.Tapi kalau ikutkan,abahnye nak bagi nama Aisyah.Tapi biasalah pasal pilih nama ni selalunye org lelaki mmg akan tewas punyer.Takpelah yg penting semuanye dah selamat.Tak silap teman Najihah ni lahir 17 Jun lepas.Beratnye agak ringan jugak,dalam lbh kurang 2.8kg jer.Dok 2 hari jer kat spital,pastu dah boleh balik umah.Tapi mcm biasalah....kena masuk spital balik sbb kena kuning....tak lama pun,3 hari jer baby ni ngan umi dia jadi penghuni wad kuning tu.Cuma yg kelakarnye katil diorang sebelah-menyebelah ngan katil anak Boy pj tu.Takde la sunyi,boleh la merapatkan silaturrahim sesama biras.Sembang2...gebang2 sampai pagi....

Kalau ikutkan due yg doktor bagi,budak ni lahir sama ngan anak teman coming soon tu(29 jun).Tapi ALLAH punye kuasa,dia keluar 2 minggu awal dari tarikh due tu.Rezeki kan.Bukan semua sama.Ade yg ngam2...ade yg awal....ade jugak yg telewat.Tapi tu semua nombor 2.Yang penting baby selamat n sihat,tu pun dah menyenangkan mak bapak diorang tul tak.


Ini la abah si Najihah ni.Puad namanyer.Keja cikgu sekolah rendah.Puad ni abg kepada wife teman.Kitorang panggil dia abang cik.Bukan main seronok dia dapat baby baru ni.Tapi apa pun tetap curi2 main badminton,walaupun isteri baru lagi dlm pantang.....hehehhehe...

yang ni la umi dia.Kitorang panggil kak Ikin jer.Dia pun suka sgt dapat baby girl ni.Dia mmg nak anak pompuan pun.Boleh begaya pakai baju macam2 pesen katanyer.Apa pun tahniah la pada kalian berdua.teman jer lagi yg menanti dan terus menanti.Mintak korang semua doa2kanlah wife teman dipermudahkan segala2nyer.Semoga selamat melahirkan anak kami yg ke-3....doa tau jgn lupa......sayang korang....

Tuesday, June 21, 2011

...2 anak sedara baru...

Alhamdulillah bertambah lagi ahli dalam keluarga "ibu mertuaku".Maknanye bertambah lagi cucu2 Puan Zaharah(ibu mertuaku) dan secara tak langsung bajet duit raya tahun ni kena tambah lagi la nampaknyer......Dua orang puteri selamat dilahirkan secara normal di hospital Teluk Intan.Kedua2 puteri ni ialah anak kepada abang2 ipar teman.


Yang rambut tepacak comel ni anak kedua abang ipar teman yg sulung.Anak pertama baru setahun lebih,dah ade adik.....rezeki....Nama baby baru ni panjang sesangat.Yang teman ingat Zulaikha jer.Lahir hari Selasa(7.6.2011).Mase lahir beratnye 3.8kg.Boleh tahan gak beratnyer tu.Tapi kesian,lepas lahir 2-3 hari jer balik umah.Pastu kena gi spital balik sebab kena kuning.Biasa la tu,sekarang ni mmg baby baru lahir majoritinye mesti kena kuning.Balik kejap,pastu kena tahan kat wad balik sebab demam.Doktor kata ade jangkitan ape kebende ntah.Teman pun tak tau sangat.Sampai sekarang dok kat wad lagi.Semalam temn ngan wife gi melawat.Kata abang ipar teman hari Khamis baru bleh keluar......hai nasib...nasib....

Inilah abahnye si Zulaikha tu.Rasa2 korang la,penah tgk tak mamat nih.Cuba tgk betul2....Haaaa kalau korang nak tau...ni la bekas kartunis majalah GILA2 yg popular dulu tu.Nama glamer dia Boy Pj.Ingat tak.Ala kartun tajuk Malaysia Meriah tu.tapi skrg dia dah jadi pelukis bebas.Merata tempat dia pegi.Kalau sesapa berminat nak lukis karikatur ke potret ke boleh la mintak dia lukiskan.Harga patut2 jugak arrr.Nak senang lagi,klik jer kat FB dia.Search Boy Pj atau pun my lukieh group......(tolong promote jap...hehehehe)....

Yang comel putih melepak ni,Adam Isyraf namanyer.Abang si Zulaikha,anak sulung si Boy Pj tadi.Adik dia lahir jer,terus tak mau dekat ngan mama dia.Asyik melekat ngan abah dia jer.Dia cam jeles kot.Maklumla,baru setahun lebih umurnye dah ade adik.Mesti dia rase semacam je kan.....sian Adam,main pun sorang2 jer,macam bawak diri kengkononnyer.....

isteri Boy Pj merangkap mama 2 budak comel tu...

So tahniah la teman ucapkan pade abang ipar teman si pelukis nih.Dah sepasang pun anak dia.Bertambah lagilah beg tangan mu wahai si Boy Pj..........dan oleh kerana mata teman dah tk bleh dipujuk2 rayu lagi,maka teman stop dulu lah yeak.....tunggu entry pasal anak sedara baru yg lagi sorang tu lain kali ye...tunggu tau...tak janji bila nak pos...sabar je la yeak...sabar tu kan ke separuh dari iman.......zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Wednesday, June 15, 2011

..betul ke...

"betulke orang tua2 kata,anak dara tak elok nyanyi kat dapur nanti kawin ngan orang tua...."

bila dirisik2,di siasat2 dan ditanya2 pada yg tau...rupanya ade yg tersirat dibalik yg tersurat.orang2 tua ni kan suka menegur dan mengajar secara kias-mengias.macam contoh kata2 kat atas tu....anak dara tak elok nyanyi2 di dapur,sebab takut nanti tengah masak nasi,nasi hangit.tengah potong2 bawang,tepotong tangan.tengah goreng ikan,ikan hangus...

"betulke orang2 tua kata,anak dara tak elok duduk kat tangga,nanti takde orang datang meminang...."

yang ni pun ada penjelasannya kenapa orang2 tua cakap macam tu.rupa2nye takut nanti jatuh mase lepak2 kat tangga tu.kalau jatuh kan ke sakit.kalau tak patah pun,mau bengkak benjol2 sana sini...sape yg susah..mereka dan keluarga mereka jugak yg susah kan.....

"betulke orang2 tua kata,jangan duduk atas bantal,nanti tumbuh bisul"

ada la yg tersiratnye tu.bantal kan ke untuk letak kepala.tak elok la duduk kat atas bantal tu.kalau betul duduk atas bantal nanti tumbuh bisul....sibuklah klinik ngan hospital dgn kes2 bisul memanjang....

"betulke orang tua2 kata,tak boleh potong kuku waktu malam,sebab nanti pontianak datang..."

tahyul je tu.sebenarnya orang tua2 kita takut nanti tepotong jari plak.almaklumla dulu2 kan takde elektrik.potong kuku pun pakai pisau lipat jer.dah le gelap,potong kuku plak guna pisau...kan bahaya tu...

kesimpulannya bukan betul atau tak betul yg nak kita tau.tapi yg patut kita ambil tau,pesan orang2 tua ni kita kena dengar.tak cukup dgn dengar jer,tapi kita kena la amalkan.tapi jangan pulak amal mambuta tuli.kena la tapis kena la timbang.yang mana baik kita ikut.yang kurang baik jangan la plak diturut.kan tak elok jadi pak turut.nanti tak semena2 fikiran pun terbantut.ALLAH dah bagi akal jadikan la panduan.yang baik jadikan tauladan,yang buruk buat2 la sempadan.....

Saturday, June 11, 2011

HIDAYAH ALLAH untuk semua.....

Apabila ALLAH mahu memberikan HIDAYAH-NYA,DIA tidak akan memilih siapa kita,samada kita orang yg alim mahupun orang yg jahil.HIDAYAH ALLAH juga tidak mengira darjat ataupun pangkat.Tidak memandang bangsa mahupun bahasa kita.Malah DIA juga tidak mengira apa pekerjaan kita.

ALLAH itu sifatnya maha berkehendak.ALLAH akan memberikan HIDAYAH-NYA kepada sesiapa jua sekiranya DIA berkehendak.Apabila HIDAYAH ALLAH sampai,kita sebagai hamba-NYA tidak akan dapat menolak HIDAYAH tersebut.


Amat2 bertuah kepada seiapa yg mendapat HIDAYAH ALLAH ini.Sham Kamikaze bolehlah dikategorikan sebagai antara umat Islam yg bertuah mendapat HIDAYAH ALLAH.Semoga penghijrahan saudara Sham ini akan membawa beliau kepenghidupan yg lebih baik.








Wednesday, June 8, 2011

HambaMu - Lagu Tema Imam Muda



Layankan lagu ni.Teman selalu dengar lagu ni kat Astro Oasis tiap2 pagi pukul 6.30.Pas solat subuh je terus on tv layan lagu nih.Apa tunggu lagi,klik la kat atas tu.......syiookkkk....

Monday, June 6, 2011

ke mana perginya perikemanusiaan...

Apa dah jadi dgn manusia sekarang.Tak pernah berfikir panjang sebelum buat sesuatu.Apatah lagi nak fikirkan baik buruknye apa yg dilakukan.Manusiakah kita kalau tindak tanduk dan perilaku kita lebih teruk daripada haiwan.Selalu kita mendengar perkataan "perangai macam binatang".Menunjukkan betapa teruknye tahap seseorang manusia itu,bila sudah disamakan dgn binatang.Ke mana perginya nilai kasih sayang sesama manusia.Ke mana hilangnya sifat2 seorang "KHALIFAH" di muka bumi.ALLAH telah meletakkan darjat kita (manusia) di tempat yg teringgi di antara makhluk2 ciptaanNYA.Sehinggakan para malaikat diperintahkan memberi hormat kepada manusia pertama yg ALLAH ciptakan,iaitu Nabi Adam a.s.Semua patuh pada perintah yg Maha Esa kecuali Syaitan Laknatullah......

Adakah kerana ketidak patuhan Syaitan itu,maka ada juga segelintir dlm kalangan manusia yg mahu mengikut jejak langkah Syaitan ini.Tidak takutkah manusia2 ini dgn seksaan Allah.Kebal sangatkah tubuh manusia2 keji ini pada api neraka ALLAH.Mampukah golongan2 ini menongkat langit dpd runtuh di saat ditiupkan angin senggakala.Panjang sangatkah umur mereka2 ini sehingga sanggup melakukan perkara yg binatang pun tidak akan melakukannya.....Jika tidak mengapa dan kenapa perkara ini masih berlaku dan terus berlaku....KE MANA PERGINYA PERIKEMANUSIAAN......

google
Ya ALLAH berilah pembalasan yg setimpal
kepada pelaku ini.......