HeartBeat~ Tekan

Thursday, December 9, 2010

perlu ke kita import...........

Sekarang kan tgh hot ngan kejohanan bola sepak piala AFF Suzuki.Apa lagi bila Malaysia layak ke semi final.Last kita ke semi final tahun 1996.Jadi naib juara kalah ngan Thailand.Itulah pencapaian terbaik skuad bola sepak kita dlm tournament nih.Tapi bukan itu yg teman nak kongsi ngan korang sume.Yang teman nak cite ni pasal "import player"....

Macam dah jadi trend plak skrg ni,byk negara2 Asia Tenggara yg import player luar jadi player diorang.easonnye simple...."nak naikkan mutu bola sepak masing2"....Kaau sblm nih Singapore lah juara import-mengimport player nih.Bukan setakat import player bola jer,sukan2 lain pun diorang import jugak.Badminton ngan pin-pong paling ramai import.Caranye nudah...bagi taraf kerakyatan dah boleh jadi warganegara..pastu boleh jadi wakil negara...takyah susah2 nk cari bakat2 tempatan yg baru...kira cam pelaburan segera la....

Dalam piala AFF suzuki ni bukan Singapore jer yg pakai awang import,Indonesia pun import,Filipina pun dah import player.Persoalannyer perlu ke kita pun import player dgn alasan nak naikkan mutu bolasepak kita.Ade jugak yg nakMalaysia pun import player,temasuk abg ipar teman.Dia kata" elok kita pun import jugak baru boleh fight ngan team lain.."korang mcm mane SETUJU ke TAK SETUJU...

Kalau tanye teman,teman tak setuju 100%.Kalau kita import maknamyer kita dah sekat bakat2 baru kat negara kita.Secara tk langsung kita dah jadi tak patriotik plak kan.Biar la kita bergantung pade anak2 tempatan.Ramai player2 muda dlm negara kita nih.Cuma kita perlu jadi profesional.Semua kena profesional.Baik dari persatuan sampailah cara macam mane nk cari player.Semua kena bergabung tenaga utk naikkan mutu bolasepak Malaysia.Malaysia Bolehhhhhh......

p/s : Brazil,Itali,Sepanyol antara juara piala dunia yg tak pakai awang import dalam skuad bolasepak diorang tapi still masih boleh jadi champion......

2 comments:

ArELeEz said...

xyahlah! buang duit jer.. he3..

jeBateja said...

teman setuju bebenor....asalkan kita juara dah mempromosi kat Malaysia...

moh dtg blog kawe...ada contest...leh dpt kek gula hangus free