HeartBeat~ Tekan

Monday, December 27, 2010

Harimau baham Garuda...

Yahoooo yabedabedooooo.......malam tadi merupakan malam yg paling menggembirakan teman dan seluruh rakyat Malaysia bila mane Malaysia berjaya mengalahkan Indonesia 3-0 dlm final pertama piala AFF suzuki.Lebih kurang 75000 penyokong negara membanjiri stadium dan menjadi saksi paling dekat menyaksikan kegarangan Harimau Malaya membaham Garuda Jawa.

Walaupun bermula agak pelahan pd separuh mase pertama,tapi separuh mase kedua pasukan negara semakin panas dan akhirnye pada minit ke 59,ayam tambatan Malaysia yg juga penyerang utama Safee Sali berjaya meledakkan gol dgn rembatan jarak dekat dlm kotak penalti Indon.Tahniah dan terima kasih kpd kelincahan Norshahrul Idlan Talaha kerana berjaya mengucar-kacirkan kubu Indon seterusnye melorongkan bola kpd Safee Sali yang dgn mudah merembat bola ke gawang Indon.

Gol kedua juga berpunca dari kesungguhan Norshahrul yg berjaya melepasi 3 pertahanan Indon.Sikap tak tamak beliau harus dipuji bila beliau menghantar cantik bola kpd penyerang gantian Ashaari Shamsudin untuk merembat masuk bola dan sekali lagi menewaskan penjaga gol Indon,Markus yg "panjang akal".Keeper Indon ni kerap sgt buat protes mengatakan yg laser dihalakan ke mukanye.Tapi yg peliknye protes tu dibuat bila je Malaysia dapat free kick....mengaku je la yang ko tu dah gabra gilerrrr......

Tapi mungkin jugak itu penyebabnye Malaysia berjaya mendapatkan gol2 yg dicari.Nampaknye helah keeper ni makan diri sendiri...Padan muke dia,banyak sangat songehnyer....

Gol ke-3 adalah antara gol yg tercantik pernah teman tgk tgk.Especially dari player Malaysia.Sekali lagi Safee Sali membuktikan yang dia adalah penyerang no 1 Malaysia.Bola hantaran tinggi Mahali singgah tepat di kepala Safee Sali yg melompat tinggi dan menanduk masuk menewaskan "kepanjangan akal" si Markus(keeper Indon)...

Kemenangan ini juga menutup keangkuhan jurulatih Indon Alfred Riddle.Malah kemenangan ini juga membuktikan bahawa Indon hanye gah bila bermain di tempat sendiri.Jolokan "jaguh kampung" mmg sesuai untuk team Garuda Jawa nih.....

Tahniah buat team Malaysia.Sebelah tangan dah pun menggengam piala rebutan.Tapi masih ade 90 minit lagi yg perlu diharungi.Jangan mudah alpa dan bangga diri.Teman pasti Indon akan main bermati2an hari Rabu nanti.Apalagi bila diorang main si Stadium keramat diorang sendiri.Kepada player2 Malaysia,berhati2 dan bersungguh2lah menghadapi "gelora" di Istora Senayan nanti.Kalian bukan saje bedepan dgn 11 pemain malah berdepan dgn beribu2 lagi penyokong fanatik pihak lawan.....kekalkan disiplin,ikut arahan coach dan main sungguh2 seolah2 masih lagi 0-0.Ini adalah masenye utk kalian buktikan yg Malaysia masih lagi seperti HARIMAU GARANG yg perlu digeruni oleh setiap pasukan di Asia Tenggara ini......MALAYSIA BOLEHHHHH....... 

2 comments:

ArELeEz said...

congrats malaysia! malaysia boleh!

tengkorakemas said...

Harimau Malaya bakal mengganas lagi pada final kedua..sama2 kita nantikan :D

pasal laser tu..takde pointla, sebab situasi gol semua nya tak mungkin disebabkan laser..tak logik ada org sempat tuju laser..kalau free kick tu memang bolehla dia cari alasan