HeartBeat~ Tekan

Monday, November 29, 2010

...KECEMASAN...

Kecemasan..kecemasan...memang mencemaskan.Anak sulung teman (kak yong) tepaksa dibawak ke kecemasan sebab suhu badannye makin tinggi.Waktu tu tgh awal pagi dlm kul 2 pagi(3 hari lepas).Teman tak sangka kak yong demam sampi camtu sekali.Sebelum tido tu badan dia dah tk panas dah.Dia pun dah aktif balik main2.Memang tk menampakkan yg dia still demam lagi.Adik dia si Odah pinky yg asyik meragam jer.

Tgh tido teman tejaga bila tedengor kak yong macam tesedak.Teman kejutkan wife.Dalam keadaan yg mamai,wife teman sapu2 dada kak yong.Tapi kak yong still mcm tk selesa.Teman tak sedap hati terus bangun pegi tgk dia.Kak yong menonggeng(biasa dia buat time tido).Teman dapat dengor nafas dia kuat sangat turun naik.Makin lama makin kuat.Teman tanye "sakit kat mane",dia geleng kepala....Tak puas hati teman on suis lampu..."Ya ALLAH",tekejut tul teman bila tgk kak yong makin kuat menggigil.Sejuk katanye....Teman peuk n selimut badan dia....mase tu teman rase badan dia panas sesangat...

Teman decide nk bawak kak yong ke hospital(wad kecemasan)...sempat call mak ngan adik teman.Rumah diorang tk jauh mane pun.Tapi bila dlm keadaan yg tegang macam tu rase cam lambat sgt diorang sampai.Mata teman dah berair.Wife teman jgn citer lah.Dah tak kisahkan anak yg sorang lagi.Mak ngan adik sampai jer,terus start enjin keta drive ke spital....

Sampai spital terus doktor check....kuat demamnye kata doktor.Dalam hati teman,mmg la kuat tu sbb bawak datang spital.....dua bijik ubat masukkan terus ikut "bontot"....kesian kak yong kuat dia nangis....dia mmg takut kalau bawak jumpa doktor...Alhamdulillah tak lama pastu suhu badan kak yong beransur2 normal balik.Lega hati teman....

Pukul 3.30 pagi baru balik umah.Nasib baik Odah Pinky tak meragam.Macam paham2 jer dia....pukul 4 pagi baru bleh tido.Mak ngan adik pun dah balik.Mak pun tak berapa sihat.Asyik muntah2 jer mase tu.Apa pun trima kasih la semuanyer yer......

Korang penah tk alami benda yg same cam teman nih.Penah tak korang fikir biarla kita jer yg tanggung sakit bila tgk anak2 sakit....tk sanggup nk tgk anak2 sakit kan....macam mane la perasaan orang2 yg buang anak tu....mmg takde perasaan kot.....

4 comments:

tengkorakemas said...

saya tak kawen lagi jadi belum merasainya..tapi satu hari nanti saya percaya mungkin saya akan alaminya..

tapi perasaan ingin bertukar kesakitan tu memang pernah ada bila saya tengok mak saya demam..

semoga kak yong pulih sepenuhnya

LeeAneem said...

TQ tengkorakemas.....

azzey said...

Leeaneem: np x bwk terus je masa tu? np kal adik? kete rosak ke? sian kak yong...

ArELeEz said...

org yg buang anak tu adalah org yg bengong!