HeartBeat~ Tekan

Tuesday, July 12, 2011

...cerita sedih @ spital...

Kata orang lembu dipegang pade talinye.Manusia dipegang pade janjinye.Dek kerana janji yg teman buat tu la,makanyer ingin teman berkongsi satu cerita sedih dgn kengkawan semua.Cerita ni teman dapat mase melawat wife ngan baby baru teman kat wad kuning tempoh hari.

Dalam ramai2 kat wad tu,ade sorang hamba Allah ni....alkisahnyer dia ni dah lebih 3 hari dok wad tu.Kalau ikutkan dia ngan baby dah boleh keluar wad dah pun.Tapi ade sebab2 tertentu yg sebabkan pihak spital tak bagi dia keluar.Risik punye risik rupa2nye dia ni "pendatang".Pasport pun takde.Mase datang spital hari tu pun jiran yg panggilkan ambulan.Ikut kata dia,dia belum pun ade rase sakit nk bersalin lagi.Sampai spital pun takde sape yg temankan.Bila dah besalin pun masih takde sesape yg dtg jenguk.Bila ditanye katanye...suami dia nelayan,10 hari kat laut baru balik.Penah aritu,teman rase cam terharu jugak arrr....dia mintak tukar duit syiling nk call abg ipar katenyer.Dia nak tukar dgn RM10,tp teman sedekah jer syiling tu.Tak sampai hati nak ambik duit dia.Ntah2 itu jer yg dia ade.

Kesian.....kira lama jugak arrr dia kena tahan kat wad tu.Sampaikan uri anak dia pun ade dlm plastik lagi.Sedih nengoknyer.Tapi dlm sedih2 tu,teman cam tertanye2 jugk arrr.Sebab dia ni cam ade something wrong sikit.Cerita2 dia pun cam bebelit2.Ntah betul ntah rekaan semata2,dia je yg tau.Sekejap dia kate suami dia nelayan,bila org lain pulak tanye dia kata suami dia tk berapa betul....drug addict...katanyer.

Sampai sekarang teman masih lagi terfikir....ntah dah keluar ke belum hamba Allah tu dari spital.Kesian.....kalau la betul cerita dia tu....memang la tak patut suami dia buat cam gitu kan.Tapi kalau dia sje reka2 cerita.....teman tetap kesian gak kat dia.Ye lah mane ade manusia yg nk mintak hidup susah dan disusahkan,betul tak......

p/s:moral of the story....sentiasalah bersyukur dgn apa tg kita ade dan ape yg kita dapat.....pandanglah orang yg lebih susah dari kita....inyaallah kita akan jadi manusia yg sentiasa mensyukuri nikmat pemberian Alla swt....

5 comments:

HonEyBuNNy said...

sedihnya..kesian lak...

itu la..kita manusia kena sentiasa bersyukur dengan apa yang ada....kadang2 kita merungut n xpuas hati dengan apa yang kita ada...sedangkan ramai lagi yg dalam kesusahan....

Bidadari Syurga said...

allah... baca kisah ni sedih aja rasa. kesiannya.harap dia baiklah hendaknya

tengkorakemas said...

mungkin ada rahsia juga yg disembunyikan sebab dia takut, walau apa pun kita tetap boleh hukurkan pertolongan

p/s:bro, ada post baru, tapi TE tak sempat nak sertakan gol bro..hehe

Niena Pengembara Ilahi said...

erm.. singgah entri suma sedih.. erm.. :/

ArELeEz said...

ape la masalah sebenor dia, ek? mmg la kesian tp, ngeri gak dok ngan org camtu. takut mental dia unstable. huu..