HeartBeat~ Tekan

Thursday, August 18, 2011

...trend biasa di hujung pose...

Lebih kurang 2 minggu je lagi kita dah nak raya.Situasi sekarang dah bertukar.Kalau awal2 pose dulu orang ramai besesak2 dan beduyun2 gi mesjid2 ngan surau2.Yang tak penah jejak kaki kat rumah Allah ni mas bulan2 yg lain pun dah jadi rajin ke mesjid.Tujuannye sama nak terawih secara berjemaah.Alhamdulillah,berkat bulan Ramadhan.
Tapi bak kata pepatah "kusangka panas hingga ke petang,rupanya hujan di tengahari"...Masuk je minggu ke-3 pose mesjid2 ngan surau2 kat mana2 pun dah mula lengang.Kalau sebelum ni penuh saf sampai ke belakang,tapi la ni ada ler 5 saf yg penuh.Mane2 mesjid yg buat 20 rakaat,5 saf tu penuh had 8 rakaat jer.Pas tu tinggal la 2 saf setengah.Last2 tinggal 1 saf jer.Yang lain dah tepuk2 perut,keluar saf terus start motor....
Ke mana peginye jemaah2 yg lain.Korang tentu lebih arif,ke mana menghilangnye diorang semua nih....Biasa dan dah jadi trend plak...Masuk je minggu2 last pose,mesjid yg penuh dah jadi lengang...supermarket2 plak yg jadi tumpuan.Bazar2 raya dah tumbuh macam cendawan.Sale sana sale sini.10% ada,20% ada....70% pun ade.Poket plak tengah sendat ngan duit bonus kerajaan....apa tunggu lagi shopping la jawabnyer....
Kadang2 tefikir jugak kat kepala nih,sampai bila la trend ni akan diteruskan macam ni.Apa salahnye kita lebihkan sikit ibadat di bulan yg mulia nih.Nak shopping bukan tak boleh,tapi ubah la timenyer.Shopping belah siang plak.Mungkin ade yg kata shopping siang letih sbb tak boleh makan.Shopping malam best,tak letih sbb boleh makan.Alah bisa tegal biasa....biasa2kanlah...rugi la..Ramadhan setahun sekali jer...sale2 nih tiap2 bulan ade...Preparation raya buat ala kadar je kan elok.Tak pun buat preparation awal.masuk bulan Ramadhan fokus buat ibadat plak.Sayang kita tinggalkan pahala,tapi kejar yg ntah hape-hape....Pade yg tersa teman mohon maaf lah..sekadar nak mengingat jer.Kita ni kan manusia..sentiasa terlupa........................so tepuk dada tanyalah IMAN...




2 comments:

ArELeEz said...

demam raye kata ko..! he3..

Aku-Enot said...

saya follow