HeartBeat~ Tekan

Thursday, August 26, 2010

yang lama

Teluk Intan adalah salah satu bandar yg dok ada kt negeri perak tanah tumpah darahku nih.Ia terletak dln jajahan Hilir Perak.Kira2nye byk2 bandar kt dlm Perak nih,Teluk Intan antara yg glam gak la.Apa taknye kat TI ni lah ada sebuah bangunan lama yg tersergam gagah btul2 kt tgh2 bandar.Sebelum teman bgtau apa nama bgnn tu,TI ni adalah nama baru bg bandar nih.Dolu2 org tk pggl Teluk Intan.....org pggl Teluk Anson.Ntah mcm mane boleh tukar yg tu teman kurang periksa.Nanti2 la teman interview org2 lama kat sini yeak.Asal usul nama TI ni pun teman belom buat kajian lagi.Apa yg teman nk war2kan kt sini ialah antara tmpt2 menarik yg dok ada dlm TI nih....


MENARA JAM CONDONG
(ada ala2 menara PISA tak?)

Menara Jam Condong..tu la namanye.Antara bangunan tertua yg dok ada dlm bandar TI nih.Dolu2 menara nih tk condong,tp makin lama makin condong.Korang perasan ke kecondongannye...Klu tk perasan buat2 perasan je la.Tp serius ckp la mmg btul2 condong.Tak caya meh dtgkan diri anda ke TI nih.Dulu kt sebelah menara nih adal market basah.Tp disebabkan kedudukannye yg terparking kt tgh2 bandar,pihak yg berwajib pindahkan market tu ke tmpt yg lain.Klu tk,sorang pun tknk lepaking kt menara nih.Korang paham3 je la kan, nama pun market basah mcm2 bau la yg ada.Dah byk tranformasi yg dibuat kt menara nih.Lantainye pun dah ganti baru.Ni pun tok kuatkan struktur tanahnye,sbb kat bwh menara nih org kata(bukan teman yg kata) ada tmpat pusaran air....cam mata air la kot.Klu tak buat lantai alamatnye org dh tk pggl Teluk Intan dah.Mesti kena tukar nama lagi"Pulau Intan" la plak kot.Dan klu korang nk tau jam yg kt menara ni pun diaktifkan oleh Hotlink....acah jerk...Pusaran air ni lah yg aktifkan jam nih.Tk caya?suka hati korang lah......so klu turun TI,ushar2 lah menara nih.Ada disediakan informasi kt sebelah bwh menara nih,so korang bleh dpt info tntg menara nih.



ni tmpt makan

MSMC nih terletak betol2 kt sebelah menara td.Tmpt nih kira famous gak la.Disebabkan famous maka ada nama glam tok tmpat nih...."BUMBUNG BIRU"....tu la nama glamnye.Kat sini kira cam food court la.Byk gerai2 makan,mcm2 jenis mknn ada.Jadi klu lapo dtg je kt tmpt nih....teman syorkan klu korang nk makan satay,pg le ke gerai satay wak teni...mmg layanzzzz...



supermarket Billion
(kt tempat korang pun ada kot)


kompleks Aik-Aik
(yg ni mungkin korang takde)

Gmbr2 kt atas tu ialh antara tmpt shopping yg ada kt TI nih.Byk lg tmpt2 lain,cam The Store,Giant,Ten ten,TF n byk lagilah.Cuma yg 2 nih adalah antara yg lama ada kt TI nih sesuai ngan title entry nih......so tepuk dada tanye selera,bila2 dtg je.....kecil tapak tgn,nyiru kami org2 TI tadahkan........oklah see u allz at next entry.....chow cin chow......

2 comments:

ArELeEz said...

sejak bile jadik ahli arkeologi nih? ;P

azzey said...

Leeaneem: nk tbh sikit...GIANT PON dah ada....MC'D pun ada....KFC mmg dh lm ada....:)

p/s: kan org dh remind....jgn guna shortform. tulis penuh2. nanti susah org nak search. Ishk2.....