HeartBeat~ Tekan

Thursday, May 26, 2011

...penangan playstation....

Barclays Premier League 2010/2011 dah pun melabuhkan tirainya minggu lepas.Kelab pujaan hati teman telah dinobatkan selaku juara baru mengetepikan juara thn lepas Chelsea.Kejuaaraan ini juga mencatatkan sejarah baru dlm bolasepak England.MU merekodkan kejuaraan buat kali yg ke-19.Satu rekod yg selama ini dipegang oleh kelab The Red(Liverpool).Ini juga merupakan saat2 manis buat MU serta penyokong2 setia mereka di seluruh dunia termasukla teman.
the champion...Manchester United
(google)
Liga Super di negara kita juga semakin menghampiri ke penghujungnye.Terengganu merampas kedudukan pendahulu liga buat pertama kalinya dpd pasukan jiran mereka Kelantan.Kemenangan besar terhadap Pahang (5-0) semalam melonjakkan mereka ke puncak liga.Pasukan negeri kelahiran teman,Perak juga mencatatkan kemenangan di Kangar,menewaskan pasukan tercorot Perlis 2-1.Perak ditangga ke-4 liga berkongsi mata yg sama dgn Kedah (35 mata).
google

Final Liga Juara2 juga semakin menghampiri waktunya.Menemukan 2 kelab terbaik Eropah masa kini.MU akan menentang The Catalan (Barcelona) di Stadium Wembley,England hujung minggu ini.Diharap MU dapat membalas kekalahan 1-2 di tangan Barca dalam merebut kejuaraan sama pada tahun 2009.Sedikit ulasan tentang bolasepak dan liga2 serta pasukan2 yg teman ikuti sepanjang musim ini.

Tapi ade cerita lain disebalik ulasan2 di atas.Bolasepak mengingatkan teman zaman masih bujang trang tang-tang dulu.Waktu tu hujung tahun 90-an memasuki tahun 2000.Kegilaan remaja terhadap Playstation atau nama manjenye PS pade waktu itu semakin menjadi2.Di mana2 pun orang bercerita tentang keasyikan bermain PS ini.Dari budak2 sekolah hingga ke peringkat remaja malah orang dewasa yg sudah berumahtangga juga gilakan PS ini.

Teman dan kengkawan seperjuangan,sepekerjaan malah seperumahan juga tak ketinggalan mengasyikkan diri dgn game PS ni.Dah tentulah game pilihan kami tak lain dan tak bukan ialah bola sepak.Mase tu belum ade lagi PS 2 dan PS 3.Mungkin dah ade di negara luar,tapi di Malaysia PS-1 yg mula2 menjadi kegilaan.Harga satu unit PS-1 ini pun masih mahal,ratus-ratus RM jugak .Terjebaknye teman dlm dunia game PS-1 ini waktu bekerja di Pulau Pinang.Salah seorang kawan serumah teman,Zaki namanye memiliki PS-1.Maka bermulalah episod pertama di mana teman berkenalan dgn PS-1 ini.Mula2 main memang rasa tak seronok sebab masih belum tahu fungsi2 buttonnye.Jari pun still keras lagi.Lama-kelamaan skill bermain PS-1 (especially bola sepak) semakin hebat.Keseronokan bermain PS-1 semakin terasa.Boleh dikatakan setiap hari mengadap menatang PS nih.
set PS-1 yg mula2 teman berjinak2
(pic google)

Pernah satu masa tu,waktu bekerja di Ipoh...teman dan kawan serumah terlalu asyik bermain PS.Pade mase tu PS-2 la pulak yg menjadi kegilaan.Kualiti gambar dan pergerakan animasinye yg seakan2 real memang mengasyikkan sesapa yg bermain.Dek kerana keasyikan itulah teman pernah tak tidur malam.Sepanjang malam mengadap PS-2 bersama 2 orang kawan serumah yg juga fanatik permainan nih.Sedar2 jam dah pukul 6 pagi.Terus mandi,solat dan bersiap ke tempat kerja.Keasyikan bermain PS ini jugak boleh menghilang selera teman utk makan buat sementara.Biar tak makn asalkan dapat main PS.Yang lebih parah lagi tunang teman(sekarang dah jadi wife teman) mase tu selalu je merajuk.Mane taknye bila dia sms,teman ambik mase yg lama utk reply balik setiap sms2 yg  dikirim...tengah asyik dgn PS mane boleh ade gangguan betul tak....Sampaikan teman boleh reply esok paginyer,kononnye teman tetido awal malam semalam.... 
playstation 2 mengambil alih peranan PS1
gambar lebih menarik dan lebih real....
(google gak)

Macam tu lah betapa hebatnye penangan Playstation nih.Boleh meralitkan sesapa yg main.Malah lebih teruk lagi boleh melalaikan kita pade tanggungjawab hakiki.So pade semua, teman ingatkan,tak salah kalau bermain games ni,tapi haruslah ia tidak sampai melalaikan kita terhadap tanggungjawab2 yg sepatutnye kita lakukan.Jangan terlalu taksub kerana ia akan membawa kesan yg buruk pade kita.Bermainlah sekadar utk suka2.Jangan jadikan ia satu ketagihan..................................

p/s:Entry ini dihasilkan berinspirasikan kepada bloggers TE yg juga seorang penggemar permainan video game (espacially bola sepak).sangat cantik dan hebat corner kickmu bro TE......

1 comment:

ArELeEz said...

org sker main game internet jer. yg hidden game tuh. yg carik mende2 t'sembunyik tu ha.. best2.. layan.. ;P