HeartBeat~ Tekan

Saturday, February 12, 2011

takraw ke sepak raga....


Sepak takraw merupakan salah satu sukan tradisi negara kita.Awal2 dulu sepak takraw cuma dikuasai oleh 2 kuasa besar iaitu Thailand dan Malaysia.Lama kelamaan sekarang sukan ni dah semakin menjadi kegemaran byk negara2 lain terutama negara di Asia.Myanmar,Vietnan,Indonesia,Singapore antara yg semakin mencabar skrg nih.Dan yg terbaru negara2 Asia Timur spt Korea Selatan,China dan Jepun dah mula berjinak2 dgn sepak takraw nih.Ini menambahkan lagi cabaran kpd Thailand dan Malaysia.Sukan sepak takraw ni pun sedang dipromosikan utk dipertandingkan ke peringkat Olimpik plak....

Teman nak cerita serba sedikit tentang asal-usul nama sepak takraw nih.Ntah betul ntah tidak sila pecaya je yeak.....Takraw sebenarnye bahasa Thai,manakala sepak raga pulak berasal dari tanah melayu(Malaysia le tu).Teman ade terbaca dlm satu artikel pasal sepak takraw nih.Dalam artikel tu,menytakan ade percanggahan antara Thailand ngan Malaysia utk menamakan sukan nih...jalan penyelesaiannye nama Sepak Takraw yg digunakan...fair lah kiranya....sepak dari Malaysia dan takraw dari Thailand.Maka sampai skrg la sepak takraw digunakan....wallahualam....

Seperti yg semua tau sepak takraw ni dimainkan antara 2 pasukan.Setiap pasukan ade 3 orang pemain.Tekong,Killer dan Fidder....Tekong ni tugasnye buat servis mula.Posisinye kat tgh2.Killer plak posisinye sebelah kanan.Tugasnye lambung bola pade tekong utk buat servis.Killer jugak dipanggil apit kanan.Berperanan sbg perejam,penggulung atau pelibas.Fidder atau apit kiri kejenye set bola pade killer utk buat libasan....Dulu game ni guna sistem 15 mata.Sekarang dah tukar pade 21 mata.Setiap servis tak kira pihak kita atau pihak lawan yg buat boleh dapat point.Ade jugak perubahan lain sekarang di mana sukan ni boleh jugak dimainkan 2 pemain setiap pasukan.Ia jugak dipanggil acara Double.Cam bergu la kiranya.Cara main same jer.Law dia pun same jugak.....

Kenapa tetiba teman tulis entry pasal sukan ni yeak.Sebenarnye besok teman ade game sepak takraw kat taman umah mak mertua teman.Sempena sambutan Maulidurrasul Selasa depan,pihak masjid ngan KRT taman anjurkan pertandingan nih.Pade mulanye teman tk join pun.Tapi disebabkan biras teman ade hal lain kat sekolah dia,so adik ipar teman pun mengoffer teman utk jadi pengganti.Mungkin jugak teman dioffer kerana ketereran teman still ade lagi kot....ecewah........maknanye teman ni jadi bidan terjun yg terer la kiranye.....heheheheehe...so kpd kengkawan bloggers semua hadirkan diri anda ke stadium terbuka Taman Melor Tlk Intan besok jam 8 pagi.Saksikanlah kehebatan teman bermain sepak takraw dgn servis kuda belang berkuasa super saiya tahap Gaban Z potong 16......heheheeheheheeh.....

4 comments:

tengkorakemas said...

woho..kiranya bro ni tekong power la? :D

jeBateja said...

Tang GABAN yg tak leh tahan tu....sah sah...powers the rangerz....

LeeAneem said...

TE:bukan power dah....tekong terpower gitu....
jebat:harus gitu.....

ArELeEz said...

owh.. gitu rupanye asal-usul dia, ek. hmm..